Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

No właśnie to sobie wyobrażam... i oprócz tego, że zawiało mi nerki to nic nie zrozumiałem:-)

Czyli sugerujesz, by zarówno w kuchni, jak i salonie dać po drugiej stronie i będzie, to lepsze rozwiązanie?

To o czym pisałem wcześniej podpowiada że pasuje tu przesunąć jeden z anemostatów, albo w salonie albo w kuchni.

Tu zależy od przyszłej zabudowy i umeblowania .

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam nieco inne poglądy, powietrze na otwartej przestrzeni nie wędruje po najkrótszej prostej od A do B tylko idzie z grubsza całym pomieszczeniem. Tak więc przesuwanie anemostatu 40 cm w te czy wewte nic nie daje, zresztą powietrze z anemostatu rozlatuje się z grubsza równo we wszystkie strony pod sufitem, potem opada na dół itd itp.

Sam montuję wszystko tak, aby było symetrycznie do okna, lamp, czy czegokolwiek innego. Natomiast wyciąg w kuchni montuję centralnie nad kuchenką, bo tutaj akurat powinno mieć najkrótszą drogę.

Znacznie ważniejsze jest takie dobranie średnic i kolejności odgałęzień, aby uzyskać największe wydajności w kuchni, salonie i sypialni. A dawanie wszędzie tych samych średnic i tłumienie przepustnicami to nie najlepszy pomysł, ze względu na hałasy.

Znacznie ważniejsze jest takie dobranie średnic i kolejności odgałęzień, aby uzyskać największe wydajności w kuchni, salonie i sypialni.

Dla mnie na pierwszym miejscu jest kuchnia, salon i łazienka o której zapomniałeś.

Sypialnię traktuję jak inne pokoje .

No ale ogólnie to z sensem piszesz ;)

Heh, co człowiek to opinia... i bądź tu laiku mądry i pisz wiersze:-)

Natomiast biorąc pod uwagę, że teraz zależy mi na umiejscowieniu przepustów, to temat poprowadzenie kanałów, kolejności rozgałęzień, może zostać na "podwieczorek".

A propos średnicy przepustu, to zgodnie ze słowami Piczmana, mogę dać przepusty Fi150 - który zasłoni anemostat zarówno Fi100 jak i Fi125. Strofować, jak źle myślę.

Co do umiejscowienia, to w zasadnie na placu boju został salon, kuchnia i nieco za linią frontu korytarz. Kuchnię to może faktycznie zostawiłbym w północnym rogu, bo będzie praktycznie najbliżej kuchenki (przyp. Indiana_), co do salonu, to mi jakoś bardziej ten zachodni narożnik pasuje... także dlatego, że krótszy o parę metrów kanał:-).

No a co do korytarza, to on sam ma Hamletowski dylemat:-)

W wiatrołapie, za radą Karlsena przepust zaplanuję w środku, by faktycznie nie blokował ewentualnej zabudowy. Będzie git?

znalazłem zabawny tekst w necie, jest więcej tego typu rewelacji ale tu autorem jest znana szeroko i wyjątkowo się ceniąca firma

"Rzetelne firmy nie stosują już do wentylacji rur karbowanych, tzw. fleksów (wygodnych w montażu, bo elastycznych i niewymagających takiej precyzji w łączeniu jak rury gładkie), tylko gładkie, metalowe rury spiro – droższe, ale znacznie bardziej trwałe i mniej hałasujące, gdyż powietrze porusza się w nich ze znacznie mniejszymi oporami."

na prawde zabawne, potem trzeba tłumaczyć ludziom gdie jest pies pogrzebany gdy naczytają się takich rewelacji

Panowie,

piękne rzeczy wypisujecie, aż miło poczytać. Ale mimo pilnej lektury nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie które dręczy mnie w odniesieniu do mojej budowlanej inwestycji, okupionej krwawicą, ciężką pracą itp itd (nieważne).

Pytanie jest takie: jak nieogrzewany w zimie dom lepiej zabezpieczyć przed skutkami nieogrzewania (wilgocią) : czy lepiej 1. go ocieplić, czy lepiej 2. wentylować?

Obie te opcje mają określone, finansowe w szczególności, konsekwencje :).

Dom jest w stanie surowym zamkniętym, w skrócie: dobromiła2, 140 m2 netto, poddasze uzytkowe, sciana ytong 24 cm, okna plastikowe, dach ocieplony 15+10, kominek z grawitacyjnymi kanałami w planach. Dwa kominy systemowe fi200, do jednego kominek, do drugiego moze kiedys koza, na razie nic.

Przeznaczenie - od cieplej wiosny do cieplej jesieni, w zimie sporadycznie imprezy, przeważnie w zimie bedzie nieogrzewany.

No i co, lepiej go owalić min. 10 cm styropianem dookoła i zostawić "pasywne" kratki, czy lepiej zrobić wentylację mechaniczna i od zewnątrz rzucic tynk mineralny?

A moze 1+2, tzn wentylacja mechaniczna i styropian min 10cm.

Wywód zakończe krótkim, aczkolwiek pełnym frasunku: HELP HELP.

Pozdrowienia

Wentylacja naturalna oczywiscie jest, ale 10 cm styropianu ocieplenia też bedzie. To kamien z serca ze nie musze ładować z armaty do muchy. :)

Tak sie zastanawiam bo czytam tu i tam jak to ytong zawilgaca sciany jak jest slaba wentylacja itp.

Bede musiał tylko zastanowic dobrze jak ten styropian na sciane polozyc zeby wilgoci w ytongu nie zamknąć. Pewnie jakas szczelina na zewnątrz sciany pod styropianem sie dla wentylacji przyda?

no podobno nie do konca, bo szczelina powietrzna izoluje ze współczynnikiem 0,025, pod warunkiem ze nie ma przepływu powietrza.

Ponadto inni temat juz przerabiali:

http://www.szkielet.pl/problemy_technologiczne.php?Prawie-wszystko-o-EIFS&id=139

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?12028-Ocieplanie-styropianem-i-wentylacja-%C5%9Bcian

pewnie wystarczy kleic normalny steropian na paskach pionowych albo włożyć podkładkę zeby z 5mm szczeliny zostało i powinno byc cacy.

Zostaje jeszcze temat doboru grubosci steropianu tak, zeby wykroplanie pary wodnej wynikające ze spadku temperatury na wskroś sciany, nastepowalo w steropianie, a nie np. w ytongu...

Te tanie marketowe są bardzo dobre .

Anemostat sufitowy a kratka ścienna to nie to samo, nie chodzi o samą możliwość regulowania ale i o rozproszenie powietrza .

Mimo zastosowania skrzynek rozprężnych lekka regulacja może się przydać np. przy zmianie koncepcji pomieszczenia .

Jest jeszcze jedna opcja, te ze stali nierdzewnej są ładne :)

Edytowane przez Piczman

Napiszcie parę słów na temat przepustów. Z jakiego materiału robiliście, czy faktycznie dla anemostatu i rury fi 100 trzeba robić przepust fi110? Jak wtedy zamocować anemostat? A jeżeli mam kanały płaskie z kolanem fi 100, to czy wybierać kolano z dłuższą odnogą, czy krótszą http://www.domus-vents.pl/wentylacja-domowa/systemy-kanalow-plaskich/kolana ? Może ktoś pokusi się o takie małe kompendium wiedzy.

Do 160-ki raczej nie, ale jak w nią włożysz odpowiednią to już raczej tak, hehe. Przepusty róbcie albo idealnie w planowanym położeniu anemostatu, co jest raczej niemożliwe, albo w większym przesunięciu. Łatwiej wtedy jest manewrować flexem lub kolanami, aby trafić w odpowiednie miejsce. Na nieużytkowym poddaszu warto przepusty od góry nad pianką połatać jakąś zaprawą. Gryzoń ma wtedy trudniejszy dostęp na dół.

A pare pytań praktycznych:

1. jak puscic kanał 5x15 po podłodze po której juz jest puszczony prąd w peszlu?

2. Zlącza kanałów obklejac taśmą alu dla uszczelnienia?

3. Co zrobić z izolacją kanału w miejscu gdzie jest obejma? Obejma powinna chyba łapać na zewnątrz izolacji? Bo inaczej przez obejmę będzie chłodziło kanał. Poza tym izolacja obejmuje kanał dookoła (od podłogi tez), bo inaczej cała ściana kanału od strony stropu będzie odbierać ciepło.

Rura fi 160 ma dokładnie fi 150 WEWNĄTRZ.

To dokładnie tyle samo co anemostaty fi 150 na ZEWNATRZ.

Pasuje idealnie!

Do tego...

Ten kawałek fi 160 robi za puszkę rozprężną...

michal_mlody

Ślicznie to zrobiłeś!

Zero kucia i potu, jak przy zalewaniu tego nie spaprają!

Adam M.