Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

Witam, proszę o rady/uwagi.

Mianowicie jest chyba na 100% zdecydowany na Brinka w wersji 300 lewy 2/2.

Domek jakieś 110m2 powierzchni wentylowanej, póki co trójka domowników.

Wymyśliłem sobie, że skoro to parterówka, to najłatwiej będzie zrealizować wentylacje na skrzynkach rozdzielczych, wygląda to na rysunku tak (nie rysowałem czerpni i wyrzutni bo to mniej istotna sprawa, są już przewidziane i zaplanowane):

http://images50.fotosik.pl/1255/f98b82af9b908ca8med.jpg

1,2,8- sypialnie przewody fi100

4-fi 125 salon

3-fi 125 salon zamykany siłownikiem, otwierany w razie potrzeby

6- fi100 garderoba

5,7- fi 125 kuchnia i łazienka

Co o tym sądzicie?? Sorki za jakość zdjęcia, mam nadzieje, że są w miarę czytelne.

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najprościej to ja widzę jedną skrzynkę rozdzielczą 125x5 dla nawiewu.Pomieszczenia są w miarę jednakowe,do salonu dwa kanały,z jednego trójnikiem do garderoby i po bólu.

Moim zdaniem też niezły pomysł. Ja chce zastosować fi 100 do małych pokoi, żeby przy zamkniętym drugim kanale w salonie, na pierwszym biegu więcej powietrza wtłaczać do salonu.

dotyczy foli paroizolacyjneJ Isover Vario KM (temat, który przewinął się dawno temu w tym wątku)

Z innego miejsca na ten temat :

IMHO, zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe. Na jakiej podstawie je wyczuwa ?

Z pewnością nie temperatury, bo ta jest w dobrze ocieplonym domu praktycznie stała.

Z tego co się zorientowałem to ten produkt została opracowany we współpracy z Instytutem Fraunhofera Fizyki Budowli w Holzkirchen/Niemcy

http://www.ibp.fraunhofer.de/Images/FZ%20pol%202_tcm45-30945.pdf

W treści artykułu jest wyjaśnione iż funkcjonowanie opiera się on na właściwościach folii poliamidowej, i zmiany Sd są wynikiem zmiany wilgotności względnej w otoczeniu folii.

http://www.ibp.fraunhofer.de/Images/v_d_idee_einer_feuchteadaptiven_tcm45-34997.pdf

licencję od Instytutu uzyskała firma Grünzweig+Hartmann AG, która została wykupiona przez Isovera

http://baufuesick.wordpress.com/2011/05/21/feuchteadaptive-dampfbremse/

Panowie i Panie - zwłaszcza Panie Adamie, ale i inni, których posty są cenne i pomocne przy zgłębianiu tematu

nie rozumiem jednak (między innymi) tego - tu cytat z opisu:

"Centrala wentylacyjna Mitsubishi LGH-RX5 z odzyskiem ciepła (do 84%) z wymiennikiem krzyżowym...

Wymiennik krzyżowy wykonany w specjalnej technologii pozwala na odzysk nie tylko ciepła, ale również wilgoci. Odzysk wilgoci zapobiega tym samym skraplaniu się wody i konieczności odprowadzenia skroplin z urządzenia..."

skoro wentylacja mechaniczna ma eliminować przede wszystkim wilgoć z budynku, to po co ją odzyskiwać?

jeden z instalatorów, rozsądnie zresztą mówiący, z którym rozmawiałem i instalacji, zwracał uwagę na możliwy problem "przesuszania" powietrza w moim domu, z uwagi na dużą powierzchnie(300m2) i małą liczbę mieszkańców (3+1). Uważał za celowe zakupienie reku z odzyskiem wilgoci.

Jak w praktyce radzić sobie z przesuszaniem powietrza w zimie - nawilżacze w sypialni? ręczniki na kaloryferach (ja mam mieć wszędzie podłogówkę) czy jeszcze inaczej?

pozdrawiam

wm eliminuje wilgoć a zimą aż za dobrze nawet czasami, po to wymyślono odzysk wilgoci, sprawność do 84% w warunkach teoretycznych, praktycznie będziesz miał około 50%, odparowywanie wody po stronie świeżego powietrza pochłonie ci dodatkowo sporą ilość ciepła, nie stracisz go ale będzie ono ukryte w parze przez co t nawiewu będzie jeszcze niższa niż w normalnym krzyżowym, inaczej mówiąc ten reku w solowej aplikacji będzie dość kulawy, :)

zwracał uwagę na możliwy problem "przesuszania" powietrza w moim domu, z uwagi na dużą powierzchnie(300m2) i małą liczbę mieszkańców (3+1). Uważał za celowe zakupienie reku z odzyskiem wilgoci.

Rzeczywiście cenna rada :

Panie, kup Pan centralę przemysłową ( bo te 300 m2 ) i wymiennik odzysku wilgoci a jesli to nie pomoże to kilku współlokatorów, 2 psy i kot + suszenie prania w salonie !

Tak to jest jak się instalatorzy z hipermarketów pchają w domki jednorodzinne :(

Ukierunkowanie szkoleń nieco mija się z realiami rodziny 2+1 ,,,

Qrcze, juz myslalem ze znalazlo sie antidotum na przesuszone powietrze w domu podczas zimy

Wymiennik krzyżowy wykonany w specjalnej technologii pozwala na odzysk nie tylko ciepła, ale również wilgoci.

a tu kangaxx mnie wyprowadzil z bledu.

Moze sie ktos jeszcze wypowiedziec w tej kwestii ? ( jakis czas mnie tu nie bylo i musze doczytac jak dziala ten odzysk wilgoci.....)

Poczytaj posty adam_mk,

wiele już lat o tym pisze, że też ma jeszcze cierpliwość :)

oki dzieki za rade :) czytuje adama z wielkim zainteresowaniem ale koles jest tak plodny ze napewno nie czytam wszystkiego - moglbys cos podlinkowac ?

Jak mam te 9000 postow przeleciec to moze mi zejsc z miesiac ;)

Witam

Mam WM i kominek. Komin systemowy 36x36cm do kominka bez kanału wentylacyjnego w swietle kalenicy. Ponieważ z pewnych powodów chce ograniczyć ilość obróbek na dachu (osobna wyrzutnia WM jest dodatkowa obróbką) chciałbym wyrzutnie WM zrobić razem z kominem od kominka.

Czy mogę dobudować np. z OSB do komina systemowego poszerzenie np 20x36 i tam zrobic wyrzutnie? Wtedy cała konstrukcja bedzie miała wymiar 56x36 plus izolacja i wykończenie. Jak wtedy obrobic taka wyrzutnie? Czy wylot zrobic na bocznej scianie? Czy nie bedzie problemu jesli obok siebie bedzie komin od spalin i wyrzutnia.

Czy ktos to praktykował, moze macie jakieś rysunki,zdjęcia własnie deskujemy i musze podjać decyzję co z kominem.

Dzięki za pomoc.

• 1 month później...

Witam. Mam zamiar robić remont kuchni na wiosnę. No i jak w większości domów tak i u nas jest wilgoć. Okna jakiś czas temu wymieniane na plastikowe. Piec kaflowy będzie rozwalany. Kratka wentylacyjna jakaś tam jest tylko dziwne, że z boku komina a nie w kominie. Nie ma za bardzo przepływu powietrza i zapewne stąd ta wilgoć. Co myślicie o tym aby wywiercić dziury i wstawić w nie rurki od węża ogrodowego w rogach przy ramie okna. jakiś przepływ powietrza powinien być, więc można by było zrobić to w 2 oknach (po 2 rurki). Co o tym myślicie ?

Druga rzecz to taka, są dwie kuchnie jedna pod drugą, jedna na parterze, druga na piętrze. Jest problem z wylotem wentylacyjnym. Kuchnię na parterze podłączę do właściwego kanału wentylacyjnego. Co zrobić z kuchnią na piętrze ? Może przerobienie kanału dymowego na wentylacyjny ? Piec kaflowy na parterze będzie burzony więc kanał będzie wolny. Już sam nie wiem jak załatwić sprawę tej kuchni na piętrze.