Laki_88 01.12.2011 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Witam, proszę o rady/uwagi.Mianowicie jest chyba na 100% zdecydowany na Brinka w wersji 300 lewy 2/2.Domek jakieś 110m2 powierzchni wentylowanej, póki co trójka domowników. Wymyśliłem sobie, że skoro to parterówka, to najłatwiej będzie zrealizować wentylacje na skrzynkach rozdzielczych, wygląda to na rysunku tak (nie rysowałem czerpni i wyrzutni bo to mniej istotna sprawa, są już przewidziane i zaplanowane): http://images50.fotosik.pl/1255/f98b82af9b908ca8med.jpg 1,2,8- sypialnie przewody fi1004-fi 125 salon3-fi 125 salon zamykany siłownikiem, otwierany w razie potrzeby6- fi100 garderoba5,7- fi 125 kuchnia i łazienka Co o tym sądzicie?? Sorki za jakość zdjęcia, mam nadzieje, że są w miarę czytelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.12.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Najprościej to ja tu widzę kilka trójników .Mniej kanałów itd.Masz bardzo prosty układ więc prawie wszystko na podstawie dzielenia strugi po równo czyli "Y" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 01.12.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Myślałem, że skrzynki są łatwiejsze do wysterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.12.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Zrób tak żebyś nie musiał nic sterować ! To ma działać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 01.12.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 W takim razie Piczman jak ty to widzisz? 160 z reku redukcja na 125 do salonu i dalej, odnoga ze 125 na 100 pierwszy pokój i to co zostanie na równo do pozostałych dwóch?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 01.12.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2011 Najprościej to ja widzę jedną skrzynkę rozdzielczą 125x5 dla nawiewu.Pomieszczenia są w miarę jednakowe,do salonu dwa kanały,z jednego trójnikiem do garderoby i po bólu. Moim zdaniem też niezły pomysł. Ja chce zastosować fi 100 do małych pokoi, żeby przy zamkniętym drugim kanale w salonie, na pierwszym biegu więcej powietrza wtłaczać do salonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Jak się ma wiedzę i doświadczenie ( jakiekolwiek) to najprościej układ "trójnikowy" . Jaki masz strop ?Można lecieć po płaszczyźnie i jak tylko chcesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Laki_88 02.12.2011 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Strop monolityczny-terriva. Można lecieć jak się chce, tytlko otwory porobiłem sobie na gotowo przy wylewaniu stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 02.12.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 dotyczy foli paroizolacyjneJ Isover Vario KM (temat, który przewinął się dawno temu w tym wątku) Z innego miejsca na ten temat : IMHO, zbyt piękne, aby mogło być prawdziwe. Na jakiej podstawie je wyczuwa ? Z pewnością nie temperatury, bo ta jest w dobrze ocieplonym domu praktycznie stała. Z tego co się zorientowałem to ten produkt została opracowany we współpracy z Instytutem Fraunhofera Fizyki Budowli w Holzkirchen/Niemcy http://www.ibp.fraunhofer.de/Images/FZ%20pol%202_tcm45-30945.pdf W treści artykułu jest wyjaśnione iż funkcjonowanie opiera się on na właściwościach folii poliamidowej, i zmiany Sd są wynikiem zmiany wilgotności względnej w otoczeniu folii. http://www.ibp.fraunhofer.de/Images/v_d_idee_einer_feuchteadaptiven_tcm45-34997.pdf licencję od Instytutu uzyskała firma Grünzweig+Hartmann AG, która została wykupiona przez Isovera http://baufuesick.wordpress.com/2011/05/21/feuchteadaptive-dampfbremse/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.12.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 Strop monolityczny-terriva. Można lecieć jak się chce, tytlko otwory porobiłem sobie na gotowo przy wylewaniu stropu. No to pięknie Jeśli chcesz abym coś narysował to pisz na PW, jak znajdę chwilę to będziesz miał co trzeba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumar 04.12.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Panowie i Panie - zwłaszcza Panie Adamie, ale i inni, których posty są cenne i pomocne przy zgłębianiu tematunie rozumiem jednak (między innymi) tego - tu cytat z opisu: "Centrala wentylacyjna Mitsubishi LGH-RX5 z odzyskiem ciepła (do 84%) z wymiennikiem krzyżowym...Wymiennik krzyżowy wykonany w specjalnej technologii pozwala na odzysk nie tylko ciepła, ale również wilgoci. Odzysk wilgoci zapobiega tym samym skraplaniu się wody i konieczności odprowadzenia skroplin z urządzenia..." skoro wentylacja mechaniczna ma eliminować przede wszystkim wilgoć z budynku, to po co ją odzyskiwać?jeden z instalatorów, rozsądnie zresztą mówiący, z którym rozmawiałem i instalacji, zwracał uwagę na możliwy problem "przesuszania" powietrza w moim domu, z uwagi na dużą powierzchnie(300m2) i małą liczbę mieszkańców (3+1). Uważał za celowe zakupienie reku z odzyskiem wilgoci. Jak w praktyce radzić sobie z przesuszaniem powietrza w zimie - nawilżacze w sypialni? ręczniki na kaloryferach (ja mam mieć wszędzie podłogówkę) czy jeszcze inaczej? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.12.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 wm eliminuje wilgoć a zimą aż za dobrze nawet czasami, po to wymyślono odzysk wilgoci, sprawność do 84% w warunkach teoretycznych, praktycznie będziesz miał około 50%, odparowywanie wody po stronie świeżego powietrza pochłonie ci dodatkowo sporą ilość ciepła, nie stracisz go ale będzie ono ukryte w parze przez co t nawiewu będzie jeszcze niższa niż w normalnym krzyżowym, inaczej mówiąc ten reku w solowej aplikacji będzie dość kulawy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.12.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 zwracał uwagę na możliwy problem "przesuszania" powietrza w moim domu, z uwagi na dużą powierzchnie(300m2) i małą liczbę mieszkańców (3+1). Uważał za celowe zakupienie reku z odzyskiem wilgoci. Rzeczywiście cenna rada : Panie, kup Pan centralę przemysłową ( bo te 300 m2 ) i wymiennik odzysku wilgoci a jesli to nie pomoże to kilku współlokatorów, 2 psy i kot + suszenie prania w salonie ! Tak to jest jak się instalatorzy z hipermarketów pchają w domki jednorodzinne Ukierunkowanie szkoleń nieco mija się z realiami rodziny 2+1 ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 05.12.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2011 Jak w praktyce radzić sobie z przesuszaniem powietrza w zimie - nawilżacze w sypialni? ręczniki na kaloryferach (ja mam mieć wszędzie podłogówkę) czy jeszcze inaczej? pozdrawiam Można jeszcze wykorzystać mokre firanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 07.12.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 Qrcze, juz myslalem ze znalazlo sie antidotum na przesuszone powietrze w domu podczas zimy Wymiennik krzyżowy wykonany w specjalnej technologii pozwala na odzysk nie tylko ciepła, ale również wilgoci. a tu kangaxx mnie wyprowadzil z bledu. Moze sie ktos jeszcze wypowiedziec w tej kwestii ? ( jakis czas mnie tu nie bylo i musze doczytac jak dziala ten odzysk wilgoci.....) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 07.12.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2011 juz myslalem ze znalazlo sie antidotum na przesuszone powietrze w domu podczas zimy Poczytaj posty adam_mk, wiele już lat o tym pisze, że też ma jeszcze cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 09.12.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Poczytaj posty adam_mk, wiele już lat o tym pisze, że też ma jeszcze cierpliwość oki dzieki za rade czytuje adama z wielkim zainteresowaniem ale koles jest tak plodny ze napewno nie czytam wszystkiego - moglbys cos podlinkowac ? Jak mam te 9000 postow przeleciec to moze mi zejsc z miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 09.12.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2011 Wpisz w wyszukiwarkę np. tak:site:forum.muratordom.pl "adam_mk" "wilgotność"site:forum.muratordom.pl "adam_mk" "gromniczny" Wynikihttp://search.babylon.com/?q=site%3Aforum.muratordom.pl+%22adam_mk%22+%22wilgotno%C5%9B%C4%87%22&babsrc=NT_ss&s=web&as=0&t=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 11.12.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam Mam WM i kominek. Komin systemowy 36x36cm do kominka bez kanału wentylacyjnego w swietle kalenicy. Ponieważ z pewnych powodów chce ograniczyć ilość obróbek na dachu (osobna wyrzutnia WM jest dodatkowa obróbką) chciałbym wyrzutnie WM zrobić razem z kominem od kominka. Czy mogę dobudować np. z OSB do komina systemowego poszerzenie np 20x36 i tam zrobic wyrzutnie? Wtedy cała konstrukcja bedzie miała wymiar 56x36 plus izolacja i wykończenie. Jak wtedy obrobic taka wyrzutnie? Czy wylot zrobic na bocznej scianie? Czy nie bedzie problemu jesli obok siebie bedzie komin od spalin i wyrzutnia.Czy ktos to praktykował, moze macie jakieś rysunki,zdjęcia własnie deskujemy i musze podjać decyzję co z kominem.Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patryk5357 21.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 Witam. Mam zamiar robić remont kuchni na wiosnę. No i jak w większości domów tak i u nas jest wilgoć. Okna jakiś czas temu wymieniane na plastikowe. Piec kaflowy będzie rozwalany. Kratka wentylacyjna jakaś tam jest tylko dziwne, że z boku komina a nie w kominie. Nie ma za bardzo przepływu powietrza i zapewne stąd ta wilgoć. Co myślicie o tym aby wywiercić dziury i wstawić w nie rurki od węża ogrodowego w rogach przy ramie okna. jakiś przepływ powietrza powinien być, więc można by było zrobić to w 2 oknach (po 2 rurki). Co o tym myślicie ? Druga rzecz to taka, są dwie kuchnie jedna pod drugą, jedna na parterze, druga na piętrze. Jest problem z wylotem wentylacyjnym. Kuchnię na parterze podłączę do właściwego kanału wentylacyjnego. Co zrobić z kuchnią na piętrze ? Może przerobienie kanału dymowego na wentylacyjny ? Piec kaflowy na parterze będzie burzony więc kanał będzie wolny. Już sam nie wiem jak załatwić sprawę tej kuchni na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts