wibart 10.04.2012 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Myślę że większość pytań wiąże się z tym że okap w domu kiepsko czy też okresowo wentylowanym jest często zbawieniem . Potrzeba jego stosowania zmienia się diametralnie gdy dom wentylowany jest mechanicznie czyli ciągle i wydajnie . Okap na zewnątrz to kolejna niepotrzebna nikomu dziura w szczelnym z założenia budynku . Okap rozbebeszony z wentylatora wpięty do WM to jego bardzo słaba wydajność ( w funkcji okapu) a w dodatku niewiele zmienia w stosunku do jego braku . Okap w funkcji pochłaniacza to to o co nam wszystkim chodzi . Kwestia fantazji i portfela do rodzaju filtrów . PS. Się wypowiedział ten co okapu nie ma Pioczman - czyli robić pochłaniacz - a dziurę zamurować i zapomnieć o temacie ? - dobrze rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 10.04.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Pioczman - czyli robić pochłaniacz - a dziurę zamurować i zapomnieć o temacie ? - dobrze rozumiem? Oczywiście PICZMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 10.04.2012 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Witam. Czy ktoś mógłby mnie uświadomić w różnicach pomiędzy podziałem i charakterem pracy kanałów nawiewnych a wywiewnych. Przeczytałem cały wątek i nie rozumem tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 10.04.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Kanały nawiewne dajemy do pokoi, salonu itp pomiesczeń, gdzie trzeba nawiewać czyste powietrze. Kanały nawiewne nawiewają powietrze, jak nazwa wskazuje. Natomiast kanały wywiewne wyciągają zużyte powietrze z WC-ta, kuchni, garderoby itp. Powietrze wyciągane zwykle jest ciepłe i wilgotne, a nawiewane suche i chłodniejsze. To tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 10.04.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Indiana dzięki Ale nie oto mi chodziło. Pisali koledzy, że w kanale wyciągu trochę inaczej ten przepływ wygląda. bo wywiew działa odwrotnie do nawiewu i trzeba to brać pod uwagę, zrobienie go tak samo jak nawiewu daje kalekę Czy chodzi może o to że suma pól przekrojów kanałów wywiewnych przy schodzeniu się w jeden ma być mniejsza niż pole przekroju kanału w który się schodzą? Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez jkr80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.04.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 ...chodzi o to, że jeżeli nie robisz instalacji na skrzynkach rozprężnych (a nie da się zbyt często ich używać) to musisz dobrze przemyśleć regulację układu bo troszkę inaczej się to zachowuje na nawiewie i na wyciągu.... tak dla uproszczenia: przemyśl co będzie jak dmuchniesz w rurę, która się rozgałęzia a co jak za przeproszeniem ciągniesz trzeba trochę inaczej rozmieścić przepustnice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 ...albo nie stosować przepustnic i zastosować regulator MR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.04.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 można i tak, trochę drożej, ale nowocześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 jeżeli laik robi sam instalację i nie ma zbyt dużego doświadczenia dzięki takiemu rozwiązaniu może sobie ułatwić życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.04.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 ...w sumie prawda... wystarczy złożyć to jak puzzle i po problemie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 ...w sumie prawda... wystarczy złożyć to jak puzzle i po problemie... Fakt kilka złoty wiecej ale bezpieczniej... Ja przy dużych domach często dokladam takie cuda i dobrze to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 10.04.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 ...chodzi o to, że jeżeli nie robisz instalacji na skrzynkach rozprężnych (a nie da się zbyt często ich używać) to musisz dobrze przemyśleć regulację układu bo troszkę inaczej się to zachowuje na nawiewie i na wyciągu.... tak dla uproszczenia: przemyśl co będzie jak dmuchniesz w rurę, która się rozgałęzia a co jak za przeproszeniem ciągniesz trzeba trochę inaczej rozmieścić przepustnice... No to mi wychodzi że w przypadku kanału wywiewnego przepustnicę dajemy na magistrali przed trójnikiem patrząc w stronę przepływu W nawiewnym na gałązce za trójnikiem Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 10.04.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 ...a jest 100% pewności, że toto się nie popsuje kiedyś tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 ...a jest 100% pewności, że toto się nie popsuje kiedyś tam? Najstarsze działa od 2002 . Jakieś 140 sztuk na hoteliku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 10.04.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Sławek dobrze wywnioskowałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Sławek dobrze wywnioskowałem? Niezrozumienia pytania kolegi ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 10.04.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Paweł u mnie takie cudo trzeba zamiast tych przepustnic!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Paweł u mnie takie cudo trzeba zamiast tych przepustnic!!!!!!!!!!!!!!!!! Wejdź na stronę aldesa i tam ściągnij sobie katalog i wszystko tam jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 10.04.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Niezrozumienia pytania kolegi ???? ?????? No to mi wychodzi że w przypadku kanału wywiewnego przepustnicę dajemy na magistrali przed trójnikiem patrząc w stronę przepływu W nawiewnym na gałązce za trójnikiem Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 10.04.2012 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Wejdź na stronę aldesa i tam ściągnij sobie katalog i wszystko tam jest Dzięki kolego!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts