wibart 24.04.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Instalacja idzie strychem, z głownej magistrali w pierwszej kolejnosci odchodzą rury doprowadzajace pow. do salonu. Pozniej jest przepustnica, która po zamknieciu kieruje całe powietrze (98%) na salon - dwa kanały 125 - anomestat 150.Ma to na celu okazjonalnie podczas uroczystosci rodzinnych poprawić wentylacje salonu - zastanawiam sie czy dzieki temu nie moge też w ciagu dnia kiedy nikogo nie ma na górze w sypialniach, skierowac cały nawiew na dół i zmiejszyć na 1 bieg . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 24.04.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Wibart - ja również zastosowałem dwie przepustnice, aby móc swobodnie kierować całość wentylacji na parter bądź piętro domu. Jest jednak pewne niebezpieczeństwo, mianowicie w przypadku zamknięcia wentylacji na parter, należy pamiętać, że wyciąg w kuchni, która również znajduje się na parterze działa. Otwarcie w tej sytuacji drzwiczek kominka przysporzy sporo kłopotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 24.04.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Masz przepustnice ręczne czy elektryczne? jak kwestia sterowani u Ciebie wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 25.04.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Wibart - ja również zastosowałem dwie przepustnice, aby móc swobodnie kierować całość wentylacji na parter bądź piętro domu. Jest jednak pewne niebezpieczeństwo, mianowicie w przypadku zamknięcia wentylacji na parter, należy pamiętać, że wyciąg w kuchni, która również znajduje się na parterze działa. Otwarcie w tej sytuacji drzwiczek kominka przysporzy sporo kłopotów. Dlatego przy takich kombinacjach warto przemyśleć czy dla kotłowni nie zrobić osobnej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 25.04.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Dlatego przy takich kombinacjach warto przemyśleć czy dla kotłowni nie zrobić osobnej wentylacji. Nie ma takiej opcji. Zamknięcie przepustnicy odetnie nawiew do sypialni na górze - zwiekszy nawiew na dole - czyli zrobi sie nadcisnienie . W sytuacji drugiej przepustnca jest otwarta i nie wpływa na przepływy. Nie ma wiec raczej wpływu na kominek. Pytanie czy takie "udogodnienie" faktycznie sie przyda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.04.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Wibart - ja również zastosowałem dwie przepustnice, aby móc swobodnie kierować całość wentylacji na parter bądź piętro domu. Jest jednak pewne niebezpieczeństwo, mianowicie w przypadku zamknięcia wentylacji na parter, należy pamiętać, że wyciąg w kuchni, która również znajduje się na parterze działa. Otwarcie w tej sytuacji drzwiczek kominka przysporzy sporo kłopotów. tj zakładasz że ciąg komina będzie mniejszy niż wyciąg w kuchni, jeśli tak.. to fakt będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 27.04.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Dlatego przy takich kombinacjach warto przemyśleć czy dla kotłowni nie zrobić osobnej wentylacji. Nie wydaje mi się, aby strefowe (parter/piętro) sterowanie wentylacją była kombinacją. Dlaczego uważasz, że kominek postawiłem w kotłowni? Przeznaczyłem miejsce w salonie. Moja kotłownia (piec gazowy) ma wentylację grawitacyjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 27.04.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Masz przepustnice ręczne czy elektryczne? jak kwestia sterowani u Ciebie wygląda? Jeszcze nie mam żadnej. Jestem właśnie na etapie tynków i za około 2 tygodnie będę wykonywał wentylację mechaniczną. Wszystkie przepusty są już wykonane, pozostało tylko położyć/powiesić kanały, wszystko spiąć i dokonać pomiarów, czy działa zgodnie z założeniami. W kwestii sterowania - w pierwotnym założeniu miały być ręczne przepustnice, ale poprowadziłem blisko gniazdko elektryczne, aby móc podłączyć przepustnice z siłownikami. Będę miał pilota do sterowania m. in. oświetleniem, który posiada 12 kanałów, z czego 8 przeznaczyłem na salon, taras i ogród. Dwa wolne kanały planuję wykorzystać właśnie do obsługi przepustnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 27.04.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 tj zakładasz że ciąg komina będzie mniejszy niż wyciąg w kuchni, jeśli tak.. to fakt będzie problem Aby być kompletnie szczerym, to staram się brać pod uwagę wszystkie możliwości. Np., że dokonując nieumyślnego błędnego ustawienia anemostatów spowoduję podciśnienie. Wtedy otwarcie drzwi kominka w salonie może spowodować zassanie dymu do pomieszczenia. Dokładając do tego sytuację, w której nawiew skierowałem tylko na piętro, a wyciąg na parterze w kuchni i łazience działa, pewnikiem dym z kominka rozprzestrzenia się po parterze. To tylko hipotetycznie. Moja centrala ma możliwość ustawienia stosunku nawiew/wywiew, do tego za kilka dni będzie upgrade oprogramowania i dołożona funkcja: nawiew max, wywiew min - specjalnie dla "kominkowców". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 27.04.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 a co to masz za sprzęt wentylacyjny, jakie reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 28.04.2012 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Reku JanGaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_ludwin 01.05.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 czy ja dobrze rozumiem, ze w salonie z kominkiem nie ma anemostatu nawiewnego WM ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.05.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 ...a skąd Ci przyszło do głowy rezygnowanie z nawiewu w salonie? powiedziałbym, że to rewolucyjna koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 07.05.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Chciałbym użyć czegoś takiego, jako skrzynki rozprężnej: Zalecenia są takie, aby przewody za skrzynką były mniej więcej tej samej długości. Problem w tym, że rury i kanały, które idą na parter będą dłuższe od tych na poddaszu o jakieś 5-7 mb. Czy to będzie problem? Jeśli tak to jak temu zaradzić? Zawinąć gdzieś na siłę te dodatkowe 5-7 mb? Czy istnieje jakieś zalecenie co do pojemności takiej skrzynki rozprężnej? Reku będzie o max wydatku 350 m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 07.05.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Chciałbym użyć czegoś takiego, jako skrzynki rozprężnej: Zalecenia są takie, aby przewody za skrzynką były mniej więcej tej samej długości. Problem w tym, że rury i kanały, które idą na parter będą dłuższe od tych na poddaszu o jakieś 5-7 mb. Czy to będzie problem? Jeśli tak to jak temu zaradzić? Zawinąć gdzieś na siłę te dodatkowe 5-7 mb? Czy istnieje jakieś zalecenie co do pojemności takiej skrzynki rozprężnej? Reku będzie o max wydatku 350 m3/h. 5-7mb w linii prostej? Absolutnie nie zawijaj, aby wyrównać długości. Jeżeli jest to linia prosta, bez wielu "zakrętów", wyregulujesz anemostatami. Na zdjęciu to jest skrzynka rozdzielcza. Dlaczego pytasz o pojemność skrzynki rozprężnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 08.05.2012 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Myślałem, że skrzynka rozdzielcza i rozprężna to to samo tylko różnią się wielkością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.05.2012 04:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 nie to samo, nazwa już mówi o funkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 08.05.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Ok to w takim razie mogę zastosować taką skrzynkę rozdzielczą i nie wyrównywać długości kanałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.05.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 jeśli jakiś kanał wyjdzie ci za długi to wrzuć redukcje i daj większy, mniejsze opory zwiększa ilosc powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 08.05.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Planowałem wszystkie kanały fi 125. Czyli te dłuższe o 5-7 metrów mogę dać np. 150 a te krótsze zostawić 125? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts