KrzysztofLis2 18.10.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 A gdzie będzie leżeć? Bo jeśli nad ociepleniem (w nieogrzewanym poddaszu) to możesz w ogóle jej nie ocieplać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.10.2012 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 nad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.10.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 To ja powrócę z tematem "głośnej" wentylacji. W pomieszczeniach do których dochodzi wentylacja poprzez skrzynkę rozprężną jest git (znaczy słychać znaczniej mnie na moje ucho). Kanał nawiewny 200mm rozdziela się na trójniku i idzie do skrzynki (stamtąd do dwóch pomieszczeń) a druga odnoga (150mm) leci do jednego pokoju gdzie na trójniku 150/100 wpada do niego i dalej leci kanałem 125 do następnęgo. Zarówno w 100 jak i 125 słychać szum już na 1 biegu jak jest cisza. Wentylacja dla przypomnienia na flexach ale tych sztywniejszych z castoramy. Zastanawiam się czy wstawiać tłumik czy zamiast ostatniego trójnika gdzie wentylacja rozdziela się do jednego i drugiego pokoju nie dać skrzynki rozdzielczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 21.10.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 (edytowane) Witam wszystkich Proszę o ocenę systemu wentylacji Parter ocynkowane kanały 150x50mmPiętro aluflexy fi 125mm Jak wykonać skrzyżowanie (bez połączeń kanałów które leżą na stropie (wentylacja parteru -niedociągnięty kanał z wiatrołapu N)? Parterhttp://imageshack.us/a/img33/3348/95170705.jpg Piętrohttp://imageshack.us/a/img233/8415/34666758.jpg Edytowane 21 Października 2012 przez jkr80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 21.10.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Garderoba - nawiew a nie wyciąg. Wiatrołap - wyciąg a nie nawiew.'Gabinet - bardziej anemostat do rogu.Nie za bardzo rozumiem wiatrołap S (klatka schodowa?) Nawiew i wyciąg jednocześnie? Jeśli zaplonowałeś coś na klatce to to wyrzuć - nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 21.10.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Witam wszystkich Proszę o ocenę systemu wentylacji Parter ocynkowane kanały 150x50mm Piętro aluflexy fi 125mm Jak wykonać skrzyżowanie (bez połączeń kanałów które leżą na stropie (wentylacja parteru -niedociągnięty kanał z wiatrołapu N)? Parter http://imageshack.us/a/img856/2164/75980791.jpg Piętro http://imageshack.us/a/img233/8415/34666758.jpg Jkr 80, pytam z czystej ciekawości, te prawie 10 tysięcy kubików wywiewu na dobę wynika z założeń projektowych Twojego budynku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 21.10.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 (edytowane) Garderoba - nawiew a nie wyciąg. Wiatrołap - wyciąg a nie nawiew.' Gabinet - bardziej anemostat do rogu. Nie za bardzo rozumiem wiatrołap S (klatka schodowa?) Nawiew i wyciąg jednocześnie? Jeśli zaplonowałeś coś na klatce to to wyrzuć - nie ma takiej potrzeby. Jeżeli w garderobie mam dać nawiewy to gdzie na piętrze dac wywiew? Po to nawet dwa w jednym pomieszczeniu, żeby za dużych predkości nie było. W wiatrołapach zaplanowane są i nawiewy i wyciagi. ten wiatrołap S on jest pod schodami i posiada 4 schodki ale oddzielony jest od holu drzwiami których na rysunku nie ma. No i są ta anemostaty w wiatrołapie a nie na klatce. kominiarz Liczby przy anemostatach oznaczaja objetości powietrza przy 1 wymianie na h. Tak sobie założyłem maksymalny wydatek (wychodzi ok 10k kubików/ dobę). Normalnie wentylacja ma chodzić na ok 30%. Edytowane 21 Października 2012 przez jkr80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2012 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 nawiewy w ciągach komunikacyjnych a wyciągi we wszystkich pomieszczeniach przylegających... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.10.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 ponieważ jestem już praktykiem a nie teoretykiem nieskromnie się zgodzę zwłaszcza po ostatniej imprezie, która była u mnie ... lub np w dni upalne ... taki układ wentylacji będzie znacznie bardziej skuteczny - w zależności od powierzchni i funkcji pomieszczeń - różna liczba ciągów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 22.10.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 nawiewy w ciągach komunikacyjnych a wyciągi we wszystkich pomieszczeniach przylegających... Trochę na to za późno bo stropy mam juz poprzekuwane. także nawiewna część wentylacji parteru także niemal jest gotowa. Aczkolwiek filozofia ciekawa a gdzie o niej można jeszcze poczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.10.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Biorąc na logikę w lecie musi być skuteczniejsze ,bo ciepłe się unosi,a anemostaty wyciągowe umieszczone pod sufitem w każdym pomieszczeniu usuwają z tych pomieszczeń gorące powietrze.Skuteczne na tyle,że przy dobrej izolacji ścian i dachu oraz zabezpieczeniu okien przed bezpośrednim promieniowaniem słońca, wewnątrz temperatura jak przy umiarkowanej klimatyzacji.A ta darmowa bo z GWC.Natomiast ciekawie robi się teraz jak temp.na zewnątrz jest już niska(zwłaszcza wieczorem)Minimalny napływ grawitacyjny z GWC powoduje ,że powietrze w domu jest zawsze świeże i o odpowiedniej wilgotności.Powodem takiej sytuacji jest brak mieszania powietrza w pokojach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 22.10.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 A jak sie to ma do tego co napisał jasiek i co masz na myśli pisząc "minimalny napływ grawitacyjny"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.10.2012 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Minimalny napływ grawitacyjny to wypadkowa szczelności domu,temperatury zewnętrznej i oporów GWC.Przy perfekcyjnie szczelnym domu,różnicy temperatur wewn.i na zewn.min.10oC GWC o średnicy 110 pracuje na grawitacji .Ilość świeżego powietrza choć minimalna,jest wystarczająca dla utrzymania komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 22.10.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 ok a jak ta grawitacja pracuje w poplątanym leżącym w poziomie systemie długich kanałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 22.10.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 To działa wtedy,kiedy projektując dom,uwzględni się taki system wentylacji.Zbędna jest wtedy plątanina rur a nawet rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 22.10.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Taki czyli jaki konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.10.2012 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Czyli odchodzimy od przetartego szlaku?Brudne wyciąg, czyste nawiew?Coś zaczynam się gubić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 22.10.2012 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Hej ja tylko usiłuję się dowiedzieć o co koledze chodzi. Jak widać na załączonych obrazkach ja ide przetartym szlakiem. Proszę o komentarze na temat mojego systemu wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.10.2012 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 "ok a jak ta grawitacja pracuje w poplątanym leżącym w poziomie systemie długich kanałów? " Pracuje tak, jak TY jej na to pozwolisz/nakażesz ! Coś budujesz...Wiesz CO budujesz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 22.10.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Wydaje mi się , że wiem. Czy mógłbyś rzucić okiem na moją wentylację (strona wcześniej) byłbym wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts