jasiek71 27.10.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jest idea-pomysł ja to wdrożyłem i jestem zaskoczony pozytywnymi skutkami.wiem,że Jasiek również jest bliski końca realizacji.Będzie drugi głos za lub przeciw. u mnie będzie nieco inaczej niż u ciebie ... ja mam dziesięć anemostatów wyciągowych połączonych razem w jeden kanał z wentylatorem i jeden centralny nawiew w holu z otwartą klatką schodową nawiew będzie albo z GWC, abo z kolektora powietrznego ... na wlocie do domu a także na wylocie umieszczę wymienniki woda-powietrze połączone z kilkoma zbiornikami które będą akumulatorami a jednocześnie amortyzatorem dla kolektora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 27.10.2012 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jest różnica w temperaturze powietrza.Ten stryszek pewnie ma wentylację...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 27.10.2012 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jasiek - a te zbiorniki z wodą, będące akumulatorem ciepła, to jaką pojemność mają? Bo z szybkich obliczeń wynika, że na całą zimę to kilkadziesiąt ton musi być (chyba że chcesz wykorzystać ciepło przemiany fazowej w lód, to tylko kilkanaście ton...). Chyba że jakoś będziesz je podgrzewał, np. kolektorami słonecznymi, ale tak to wyjdzie 5x drożej niż wstawienie reku bez kombinowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 27.10.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jasiek - a te zbiorniki z wodą, będące akumulatorem ciepła, to jaką pojemność mają? Bo z szybkich obliczeń wynika, że na całą zimę to kilkadziesiąt ton musi być (chyba że chcesz wykorzystać ciepło przemiany fazowej w lód, to tylko kilkanaście ton...). Chyba że jakoś będziesz je podgrzewał, np. kolektorami słonecznymi, ale tak to wyjdzie 5x drożej niż wstawienie reku bez kombinowania... mam mieć ok. 30m2 kolektora powietrznego na ścianie sprzęgnięte z WM zbiorniki o poj. ok. 420 L mają mieć dwie funkcje... będą magazynować nadmiar energii i oddawać kiedy słońce już nie ogrzewa a także będą magazynem wstępnego podgrzewania CWU przez cały rok wymiennik na wlocie do domu będzie nagrzewnicą, drugi na wylocie będzie łapał energię jeżeli w zbiorniku zacznie spadać poniżej tej w domu ... oba razem tworzą coś w rodzaju rekuperatora z magazynem po drodze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 27.10.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Porobiłem dzisiaj parę pomiarów.Oto one.Przepływ przez GWC 27m3/h z rury fi 110.Temperatura na czerpni +3oC,na wlocie do domu +18oC.Temp.w domu 21oC,temp na poddaszu 19oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 28.10.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Karlsen ale co zmienia fakt czy jest reku czy go brak. Zarówno w jednym jak i drugim przypadku zużyte powietrze zamiast na zewnątrz budynku było by transportowane na nieużytkową część poddasza. A to poddasze i tak musi mieć jakąś dziurę żeby nadmiar miał gdzie wylecieć. Co zmienia fakt, czy jest reku czy nie? Spróbuj za pomocą wyrzutni reku ogrzać poddasze http://jan-gaz.com.pl/dla_dociekliwych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Co zmienia fakt, czy jest reku czy nie? Spróbuj za pomocą wyrzutni reku ogrzać poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 28.10.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Porobiłem dzisiaj parę pomiarów.Oto one.Przepływ przez GWC 27m3/h z rury fi 110.Temperatura na czerpni +3oC,na wlocie do domu +18oC.Temp.w domu 21oC,temp na poddaszu 19oC. Jakie dane otrzymujesz przy przepływie 100m3/h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.10.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 ...o co tu chodzi? orurowanie wykonane, tylko zamiast jednostki wentylacyjnej dogrzewanie nieużytkowego poddasza, dodatkowe zbiorniki na wodę, brak możliwości sensownego sterowania układem.... co to ma być? sposób na zmniejszenie kosztów? moim zdaniem to doskonały sposób na wydanie o wiele większej ilości pieniędzy po to, żeby osiągnąć wątpliwej jakości efekt (o wiele gorszy od standardowego rozwiązania) ....chociaż z drugiej strony: bogatemu wolno ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 28.10.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Nie Sławku - to co tutaj koledzy opisują, jest wielkim eksperymentowaniem i wykorzystywaniem potęgi swojego umysłu. Tak właśnie powstają największe wynalazki. Nie jest ważne, że najprawdopodobniej zwykły rekuperator wyjdzie taniej, czy że będzie lepiej działał - ważne, że ludzie starają się coś poprawić, ulepszyć, coś odkryć. I chwała im za to, że kombinują i dzielą się tutaj z nami wynikami. Dla 90% osób wystarczy zamówić ofertę u dowolnego wykonawcy, i za 12-15 tysiaków mieć cichą, sprawną i programowalną wentylację. Ale 10% osób chce mieć to wykonane samodzielnie, z zastosowaniem własnych wynalazków. Gdyby nie te 10% osób, do dziś zwisalibyśmy z drzewa w Afryce obgryzając banany, bo tak jest najłatwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.10.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Z tymi kosztami to nie jest tak. 11-cie anemostatów + przejścia przez sufit i wyrzutnia ścienna. Do tego GWC rurowe.To jest koszt ok 2000PLN.Wydaje mi się,że całkiem nieźle jak na koszt wentylacji.No i nie ma plątaniny rur.Są zbędne.Karlsen.Przy wentylatorku trzeba by było sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 nie sławku - to co tutaj koledzy opisują, jest wielkim eksperymentowaniem i wykorzystywaniem potęgi swojego umysłu. Tak właśnie powstają największe wynalazki. Nie jest ważne, że najprawdopodobniej zwykły rekuperator wyjdzie taniej, czy że będzie lepiej działał - ważne, że ludzie starają się coś poprawić, ulepszyć, coś odkryć. I chwała im za to, że kombinują i dzielą się tutaj z nami wynikami. Dla 90% osób wystarczy zamówić ofertę u dowolnego wykonawcy, i za 12-15 tysiaków mieć cichą, sprawną i programowalną wentylację. Ale 10% osób chce mieć to wykonane samodzielnie, z zastosowaniem własnych wynalazków. Gdyby nie te 10% osób, do dziś zwisalibyśmy z drzewa w afryce obgryzając banany, bo tak jest najłatwiej bingo... !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 moim zdaniem to doskonały sposób na wydanie o wiele większej ilości pieniędzy po to, żeby osiągnąć wątpliwej jakości efekt (o wiele gorszy od standardowego rozwiązania) . czy lepszy czy gorszy to raczej nie tobie osądzać ... porównujesz z czym ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.10.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 a Ty z czym?z tym co Ci się wydaje, że się wydarzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 a Ty z czym? z tym co Ci się wydaje, że się wydarzy? a tobie co się wydaje ...? ja wiem co się wydarzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.10.2012 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) wiesz bo to sprawdziłeś czy wiesz bo tak Ci się wydaje? powiedz mi co będzie się działo w tym holu jak zaczniesz wwiewać powiedzmy 500 m3 przy temp zewn -15? Edytowane 28 Października 2012 przez Sławek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 wiesz bo to sprawdziłeś czy wiesz bo tak Ci się wydaje? każda z części składowych systemu była dokładnie przebadana ... czas na zlepienie tego w całość ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 powiedz mi co będzie się działo w tym holu jak zaczniesz wwiewać powiedzmy 500 m3 przy temp zewn -15? w skrajnym przypadku będzie nawiewało ok. +15*... tak swoją droga takiej wydajności nie przewiduję nawet w lecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 28.10.2012 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 skąd wieźmiesz te +15? ...jasiek powiedz mi (i pytam poważnie), czemu to wszystko ma służyć?na prawdę nie mogę uzmysłowić sobie tego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 skąd wieźmiesz te +15? ...jasiek powiedz mi (i pytam poważnie), czemu to wszystko ma służyć? na prawdę nie mogę uzmysłowić sobie tego... skąd te 15*...? np. z GWC, zbiornika, dwóch wymienników ciecz-powietrze... czemu ma służyć...? np. uzyskaniu wentylacji o sprawności ponad 100% i zaoszczędzeniu kilku tys. kwh rocznie ... no i oczywiście satysfakcji że uda się to zrobić za kwotę średniej klasy rekuperatora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts