Sławek... 28.10.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 ...GWC, zbiornik, wymienniki.... oj coś ten prosty układ zaczyna się niebezpiecznie rozrastać... na sprawność pow 100 % raczej bym nie liczył co rozumiesz pod pojęciem zbiornik i wymienniki, mógłbyś przybliżyć budowę tego układu? jak odbywa się ten odzysk i z czego? jakie elementy jeszcze są niezbędne? jakieś pompy obiegowe? inna armatura hydrauliczna? tak po prostu: jak to ma działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 ...GWC, zbiornik, wymienniki.... oj coś ten prosty układ zaczyna się niebezpiecznie rozrastać... na sprawność pow 100 % raczej bym nie liczył co rozumiesz pod pojęciem zbiornik i wymienniki, mógłbyś przybliżyć budowę tego układu? jak odbywa się ten odzysk i z czego? jakie elementy jeszcze są niezbędne? jakieś pompy obiegowe? inna armatura hydrauliczna? tak po prostu: jak to ma działać? mało śledzisz moje pomysły ... więc na początek co jest potrzebne ... kolektor powietrzny na południowej ścianie wymienniki woda-powietrze zamontowane na wlocie i wylocie z domu wymiennik do wstępnego grzania cwu na wylocie z kolektora duży zbiornik lub zestaw zbiorników GWC odpowiedni sterownik ... jak to działa... układ wentylacyjny pobiera powietrze z GWC lub kolektora na ścianie... zbiorniki służą do magazynowania energii z kolektora i wyrzutni, a tak przy okazji do utrzymywania zapasu wstępnie podgrzanej zimnej wody która docelowo zasila bojler do CWU... układ sterujący sam dobiera kiedy ma być pobierane powietrze z kolektora , GWC, rozładowywania i uzupełniania magazynu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.10.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 podejrzewam że Sławek dalej nic nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.10.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 podejrzewam że Sławek dalej nic nie wie no przecież tak od razu na tacy nie podam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.10.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) ...GWC, zbiornik, wymienniki.... oj coś ten prosty układ zaczyna się niebezpiecznie rozrastać... na sprawność pow 100 % raczej bym nie liczył tak po prostu: jak to ma działać? oj tak od razu rozrastać - ja też mam GWC i wymienik przy WM oraz zbiornik do CWU - prawie każdy to ma ... układ może mieć 100% wydajność co pokazałem u mnie w DB a jasiek ładnie to opisał (coś koło 96-97 strony) jak ma działać ?? najprościej jak się tylko da , i najlepiej żeby nie miało sie tam co popsuć !! no przecież tak od razu na tacy nie podam ... to ja wiem ... ale musi więcej poczytać i może co nie co na oczy zobaczyć ... bo inaczej nie widzę szans na to ... wiem to po sobie Edytowane 30 Października 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.10.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 W telewizji powiedzieli ,że w województwie wokół stolicy kilkadziesiąt tysięcy ludzi jest bez prądu .A to wszystko po paru cm. śniegu,który przecież tydzień nie sypał.W kontekście takich wiadomości coraz bardziej zaczynam wierzyć w potęgę różnych systemów pędzonych konwekcją.Wiara ta tym mocniejsza im mniej nowych słupów energetycznych w tym kraju stawianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.10.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 nydar może ty też jak jasiek założysz swój wątek bo sensowniej was się czyta w jednym wątku,a tak trzeba wyławiać wasze wpisy w morzu niedowiarków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.10.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 zdublował się post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 28.10.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Faktycznie wentylacja jest zbyt wąskim pojęciem dla tego, co chcesz osiągnąć. Popieram, abyś założył autorski wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 28.10.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A cwaniaczki chcecie się mnie pozbyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 28.10.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Na wypadek braku prądu wystarczy kominek z grawitacyjnym nawiewem do pomieszczeń. Cała reszta jak najbardziej może być napędzana i sterowana zaawansowaną elektroniką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 29.10.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Tego prądu nie ma zazwyczaj przez przez kilka/naście godzin. Nawet kilka dni nie wyrządzi krzywdy domowi z WM. Kubatura i możliwość wietrzenia oknami na to pozwala. Przyszedł mróz, wilgotność spadła poniżej 50%, wyłączyłem już w piątek wieczorem wentylację i do wczoraj (niedziela)nikt w domu tego nie zauważył. Na kilka godzin ją ruszyłem i znowu na off, bo 47% wilgotności to moment gdy zaczyna mi strzelać w rękach iskrami i się wszystko elektryzuje . Zgodzę się, że bez prądu nie da się żyć, ale nikt takich założeń nie robi budując dzisiaj dom. U mnie jedyne zabezpieczenie na wypadek godziny "W" to kominek, chociaż i tak ma wymuszone DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.10.2012 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 ... a jasiek ładnie to opisał (coś koło 96-97 strony) ... ale musi więcej poczytać i może co nie co na oczy zobaczyć ... bo inaczej nie widzę szans na to ... wiem to po sobie w tym wątku nie ma tyle stron chętnie poczytam bo tak jak wspomniałem jak na razie "nie widzę" tego... co to za kolektor? jak działają akumulatory na wejściu i wyjściu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.10.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Znajdź temat - jaśkowe wynalazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 29.10.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Compi.Z całym szacunkiem ale nie rozumiem.Wydałeś pewnie sporo kasy na WM + pewnie rekuperator .W piątek wyłączyłeś ,w niedzielę włączyłeś.W tym czasie w mojej hybrydzie przeszło przez dom ok.1000m3 świeżego powietrza.,bez jednego wata mocy zewnętrznej.(dzisiaj jeszcze 10000 ludzi nie ma w stołecznym województwie prądu). Wyjaśnij mi proszę w prostych żołnierskich słowach jaki sens w twoim przypadku ma WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.10.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2012 Compi.Z całym szacunkiem ale nie rozumiem.Wydałeś pewnie sporo kasy na WM + pewnie rekuperator .W piątek wyłączyłeś ,w niedzielę włączyłeś.W tym czasie w mojej hybrydzie przeszło przez dom ok.1000m3 świeżego powietrza.,bez jednego wata mocy zewnętrznej.(dzisiaj jeszcze 10000 ludzi nie ma w stołecznym województwie prądu). Wyjaśnij mi proszę w prostych żołnierskich słowach jaki sens w twoim przypadku ma WM. Nydar, molgbys gdzies dac odnosnik do rozwiazania ktore jest u CIebie? Naprawde ciezko juz ogarniac co kto i jak zrobil i jak to wymiernie odniesc do tego co moznaby miec u siebie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 30.10.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 nydar, możesz opisać swoją chybrydę? Śledzę wątek od początku i mi chyba umknęło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.10.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 w tym wątku nie ma tyle stron chętnie poczytam bo tak jak wspomniałem jak na razie "nie widzę" tego... co to za kolektor? jak działają akumulatory na wejściu i wyjściu? przepraszam napisałem że jasiek opisał u siebie w DB a miało być że u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.10.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Compi.Z całym szacunkiem ale nie rozumiem.Wydałeś pewnie sporo kasy na WM + pewnie rekuperator .W piątek wyłączyłeś ,w niedzielę włączyłeś.W tym czasie w mojej hybrydzie przeszło przez dom ok.1000m3 świeżego powietrza.,bez jednego wata mocy zewnętrznej.(dzisiaj jeszcze 10000 ludzi nie ma w stołecznym województwie prądu). Wyjaśnij mi proszę w prostych żołnierskich słowach jaki sens w twoim przypadku ma WM. Reku nie mam, a wyłączyłem(zdarzyło się to drugi raz), aby podnieść wilgotność. Nie chciałem napływu powietrza(teraz suchego) i eksperyment się udał. Nikt z czterech dorosłych osób nie odczuł jakiegokolwiek dyskomfortu. Fakt, nie prano zbyt wiele i nie gotowano jakoś dużo. Sens dla mnie jest jasny. Móc wpływać na prawidłową wilgotność. Twój system znam, opisąłeś mi go na PW swego czasu i bardzo dobrze, że jesteś z niego zadowolony. Jestem jednak więcej niż pewien, że znajda sie krytycy Twojego rozwiązania(choćby związanego z potencjalną wilgocią w GWC). Natomiast braku prądu kompletnie w tym przypadku sie nie obawiam. W ostateczności szybko przejdę na system Piotr Batury Kominki i zamknę dolot powietrza do kominka(byc może rozepnę też kanał pod wkładem), a za to rozszczelnię okna. Podczas palenia osiągnę jego zadowolenie, ale to wszystko w przypadku długotrwałego zaniku prądu. Na krótko to wietrzenie wystarczy. A teraz kasa. Mam parterówkę. Kanały z wentylami, anemostatami, sterownikami to jakieś 2 kawałki (razem z tymi do DGP) i drugie tyle rury pod GWC. Robota własna, jakieś kilka dni łącznie i można sumować wydatki. Komina sam bym nie chciał raczej murować, tak jak i na dachu montować wywietrzników. Wydawać na to kasy również. Na moment gdy decyzję podejmowałem odnośnie swojego systemu, Twóje rozwiązanie nie było brane nawet pod uwagę z prostego powodu: nie natknąłem się wcześniej na takowe. Proponowałem Ci już dokładne opisanie wszystkiego na forum. Jeśli nie pojawią się konkretne kontrargumenty system z pewnością się przyjmie. Mojemu brakuje jedynie łatwo dostępnego sterownika w korytarzu, gdzie mam wyświetlacze z PC i Auraton. Aby sterować moją WM muszę dzisiaj dreptać do kotłowni. Reszty minusów nie mam lub nie pamiętam : ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 31.10.2012 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Compi.Z całym szacunkiem ale nie rozumiem.Wydałeś pewnie sporo kasy na WM + pewnie rekuperator .W piątek wyłączyłeś ,w niedzielę włączyłeś.W tym czasie w mojej hybrydzie przeszło przez dom ok.1000m3 świeżego powietrza.,bez jednego wata mocy zewnętrznej.(dzisiaj jeszcze 10000 ludzi nie ma w stołecznym województwie prądu). Wyjaśnij mi proszę w prostych żołnierskich słowach jaki sens w twoim przypadku ma WM. Od piątku do niedzieli wypada jakieś 36 h. Zatem średnia wydajność to 1000/36=27 m^3/h. Innymi słowy nie powala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts