Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

...GWC, zbiornik, wymienniki....

oj coś ten prosty układ zaczyna się niebezpiecznie rozrastać...

na sprawność pow 100 % raczej bym nie liczył ;)

co rozumiesz pod pojęciem zbiornik i wymienniki, mógłbyś przybliżyć budowę tego układu? jak odbywa się ten odzysk i z czego? jakie elementy jeszcze są niezbędne? jakieś pompy obiegowe? inna armatura hydrauliczna?

tak po prostu: jak to ma działać?

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

co rozumiesz pod pojęciem zbiornik i wymienniki, mógłbyś przybliżyć budowę tego układu? jak odbywa się ten odzysk i z czego? jakie elementy jeszcze są niezbędne? jakieś pompy obiegowe? inna armatura hydrauliczna?

mało śledzisz moje pomysły ...:D

więc na początek co jest potrzebne ...

kolektor powietrzny na południowej ścianie

wymienniki woda-powietrze zamontowane na wlocie i wylocie z domu

wymiennik do wstępnego grzania cwu na wylocie z kolektora

duży zbiornik lub zestaw zbiorników

GWC

odpowiedni sterownik ...

jak to działa...

układ wentylacyjny pobiera powietrze z GWC lub kolektora na ścianie...

zbiorniki służą do magazynowania energii z kolektora i wyrzutni, a tak przy okazji do utrzymywania zapasu wstępnie podgrzanej zimnej wody która docelowo zasila bojler do CWU...

układ sterujący sam dobiera kiedy ma być pobierane powietrze z kolektora , GWC, rozładowywania i uzupełniania magazynu ...

oj tak od razu rozrastać - ja też mam GWC i wymienik przy WM oraz zbiornik do CWU - prawie każdy to ma ...

układ może mieć 100% wydajność co pokazałem u mnie w DB a jasiek ładnie to opisał (coś koło 96-97 strony)

jak ma działać ?? najprościej jak się tylko da , i najlepiej żeby nie miało sie tam co popsuć !!

no przecież tak od razu na tacy nie podam ...:D

to ja wiem ... ale musi więcej poczytać i może co nie co na oczy zobaczyć ... bo inaczej nie widzę szans na to ... wiem to po sobie

Edytowane przez R&K

W telewizji powiedzieli ,że w województwie wokół stolicy kilkadziesiąt tysięcy ludzi jest bez prądu .A to wszystko po paru cm. śniegu,który przecież tydzień nie sypał.W kontekście takich wiadomości coraz bardziej zaczynam wierzyć w potęgę różnych systemów pędzonych konwekcją.Wiara ta tym mocniejsza im mniej nowych słupów energetycznych w tym kraju stawianych.

Tego prądu nie ma zazwyczaj przez przez kilka/naście godzin. Nawet kilka dni nie wyrządzi krzywdy domowi z WM. Kubatura i możliwość wietrzenia oknami na to pozwala. Przyszedł mróz, wilgotność spadła poniżej 50%, wyłączyłem już w piątek wieczorem wentylację i do wczoraj (niedziela)nikt w domu tego nie zauważył. Na kilka godzin ją ruszyłem i znowu na off, bo 47% wilgotności to moment gdy zaczyna mi strzelać w rękach iskrami i się wszystko elektryzuje . Zgodzę się, że bez prądu nie da się żyć, ale nikt takich założeń nie robi budując dzisiaj dom. U mnie jedyne zabezpieczenie na wypadek godziny "W" to kominek, chociaż i tak ma wymuszone DGP.

... a jasiek ładnie to opisał (coś koło 96-97 strony)

... ale musi więcej poczytać i może co nie co na oczy zobaczyć ... bo inaczej nie widzę szans na to ... wiem to po sobie

w tym wątku nie ma tyle stron ;)

chętnie poczytam bo tak jak wspomniałem jak na razie "nie widzę" tego...

co to za kolektor?

jak działają akumulatory na wejściu i wyjściu?

Compi.Z całym szacunkiem ale nie rozumiem.Wydałeś pewnie sporo kasy na WM + pewnie rekuperator .W piątek wyłączyłeś ,w niedzielę włączyłeś.W tym czasie w mojej hybrydzie przeszło przez dom ok.1000m3 świeżego powietrza.,bez jednego wata mocy zewnętrznej.(dzisiaj jeszcze 10000 ludzi nie ma w stołecznym województwie prądu). Wyjaśnij mi proszę w prostych żołnierskich słowach jaki sens w twoim przypadku ma WM.

Compi.Z całym szacunkiem ale nie rozumiem.Wydałeś pewnie sporo kasy na WM + pewnie rekuperator .W piątek wyłączyłeś ,w niedzielę włączyłeś.W tym czasie w mojej hybrydzie przeszło przez dom ok.1000m3 świeżego powietrza.,bez jednego wata mocy zewnętrznej.(dzisiaj jeszcze 10000 ludzi nie ma w stołecznym województwie prądu). Wyjaśnij mi proszę w prostych żołnierskich słowach jaki sens w twoim przypadku ma WM.

Nydar, molgbys gdzies dac odnosnik do rozwiazania ktore jest u CIebie? Naprawde ciezko juz ogarniac co kto i jak zrobil i jak to wymiernie odniesc do tego co moznaby miec u siebie.

Pozdrawiam

w tym wątku nie ma tyle stron ;)

chętnie poczytam bo tak jak wspomniałem jak na razie "nie widzę" tego...

co to za kolektor? jak działają akumulatory na wejściu i wyjściu?

przepraszam napisałem że jasiek opisał u siebie w DB a miało być że u mnie ;)

Reku nie mam, a wyłączyłem(zdarzyło się to drugi raz), aby podnieść wilgotność. Nie chciałem napływu powietrza(teraz suchego) i eksperyment się udał. Nikt z czterech dorosłych osób nie odczuł jakiegokolwiek dyskomfortu. Fakt, nie prano zbyt wiele i nie gotowano jakoś dużo. Sens dla mnie jest jasny. Móc wpływać na prawidłową wilgotność. Twój system znam, opisąłeś mi go na PW swego czasu i bardzo dobrze, że jesteś z niego zadowolony. Jestem jednak więcej niż pewien, że znajda sie krytycy Twojego rozwiązania(choćby związanego z potencjalną wilgocią w GWC). Natomiast braku prądu kompletnie w tym przypadku sie nie obawiam. W ostateczności szybko przejdę na system Piotr Batury Kominki i zamknę dolot powietrza do kominka(byc może rozepnę też kanał pod wkładem), a za to rozszczelnię okna. Podczas palenia osiągnę jego zadowolenie, ale to wszystko w przypadku długotrwałego zaniku prądu. Na krótko to wietrzenie wystarczy. A teraz kasa. Mam parterówkę. Kanały z wentylami, anemostatami, sterownikami to jakieś 2 kawałki (razem z tymi do DGP) i drugie tyle rury pod GWC. Robota własna, jakieś kilka dni łącznie i można sumować wydatki. Komina sam bym nie chciał raczej murować, tak jak i na dachu montować wywietrzników. Wydawać na to kasy również. Na moment gdy decyzję podejmowałem odnośnie swojego systemu, Twóje rozwiązanie nie było brane nawet pod uwagę z prostego powodu: nie natknąłem się wcześniej na takowe. Proponowałem Ci już dokładne opisanie wszystkiego na forum. Jeśli nie pojawią się konkretne kontrargumenty system z pewnością się przyjmie. Mojemu brakuje jedynie łatwo dostępnego sterownika w korytarzu, gdzie mam wyświetlacze z PC i Auraton. Aby sterować moją WM muszę dzisiaj dreptać do kotłowni. Reszty minusów nie mam lub nie pamiętam : ).

Od piątku do niedzieli wypada jakieś 36 h. Zatem średnia wydajność to 1000/36=27 m^3/h. Innymi słowy nie powala.