nydar 31.10.2012 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Fakt.Nie powala,ale i nie udusi.Całe to przedsięwzięcie należy potraktować jako próbę weryfikacji idei wentylacji grawitacyjnej we współpracy z GWC.Przepływ powietrza w ilości 27-30m3/h z jednej rury fi 110 przy + 3oC na zewnątrz, to może nie jest wiele,ale jak w kuchni jest płyta indukcyjna,a kominek ma zasilanie w powietrze z zewnątrz ,to ilość ta staje się optymalna dla ilości osób przebywających na stałe w domu.W przypadku większej ilości osób,zawsze można uruchomić wentylatorek, bo taka opcja jest przewidziana.Gdybym budował jeszcze raz ,była by to rura o większej średnicy.Zresztą sprawdzimy ,co będzie gdy temp. spadnie znacznie poniżej zera.Myślę,że zaistnieje konieczność przytłumiania przepływu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 31.10.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 skoro nie widzisz różnic w rozwiązaniu po Mojemu to zaryzykuj i zrób ... A czy mógłbyś wyjaśnić te różnice jeżeli są?. Mam już ułożonych prawie 40% kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 01.11.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Przepływ powietrza w ilości 27-30m3/h z jednej rury fi 110 przy + 3oC na zewnątrz, to może nie jest wiele,ale jak w kuchni jest płyta indukcyjna,a kominek ma zasilanie w powietrze z zewnątrz ,to ilość ta staje się optymalna dla ilości osób przebywających na stałe w domu. ...nieprawda, jest to za mała ilość wymienianego powietrza nie spełniająca obowiązujących wymagań higienicznych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 01.11.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ja w temacie przenoszenia dźwięków pomiędzy pokojami. Poruszyłem już ten temat na wątku o ogrzewających prądem ale tutaj to bardziej właściwe. Mam podcięcia wentylacyjne w drzwiach (drzwi płycinowe czyli z papieru ). Niestety powoduje to, że pomiędzy pokojami przenosi się dźwięk. Dziś zrobiłem eksperyment i zapchałem podcięcie grubą kurtką i znacząco zmniejszył się dobiegający dźwięk. Nie wiem na ile pomogło by zastosowanie drzwi bez podcięcia ale przecież dla prawidłowego działania wentylacji potrzebna jest spora szczelina. Jak to wygląda u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 01.11.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) Od piątku do niedzieli wypada jakieś 36 h. Zatem średnia wydajność to 1000/36=27 m^3/h. Innymi słowy nie powala. Ja bym powiedział że może nawet szkoda inwestować w instalację, bo przy 27m3 na godzinę to nic szczególnego w domu nie zmieni. To prawie jak by wentylacji nie było. To jest wystarczające jedynie jak nikogo w domu nie ma, czyli jak np. pojedziesz na urlop. Ja u siebie jak robiłem test wentylacji na minimum (40m3/h), to po 24 godzinach doszliśmy do wniosku że nie jest miło, zapachy są długo i nie mówię o smażeniu, bo to było czuć na drugi dzień, czuć zużyte powietrze w domu i jest chęć uchylania okien bądź przewietrzania... Z jednej strony miałem około 98% odzysku ciepła, z drugiej przy tak małej wymianie i potrzebie otwierania okien, nie robiłbym całej instalacji bo ani komfort anie się nie zwróci. Proste wyliczenie: 27m3x24hx30dnix6m-cy=116640m3. Podgrzejmy to średnio o 25 stopni, co jest zawyżoną wartością, ale co tam. To daje zużycie 997,3 kWh, to grzejąc zwykłym prądem w II taryfie (1kWh z ostatniego mojego rachunku (mazowieckie, elektrownia Żyrardów) taryfa II brutto = 0,3373 zł; taryfa I brutto = 0,6870zł) da nam 336zł brutto rocznie. Po ilu latach zwróci się ta instalacja przy takiej wydajności? Ja chyba bym wolał okna otwierać. Jeżeli gdzieś się mylę to proszę - poprawcie mnie, bo nie ma ludzi nieomylnych, a ja tego nie liczę jak w projekcie tylko ręcznie na kolanie. U mnie wentylacja chodzi normalnie na około 160m3/h, jak śpimy i nas nie ma to około 80m3. Wtedy średnio będzie ze 120m3/h i przy powyższych zawyżonych założeniach, byłoby prądem z II taryfy 1494 zł. Po to właśnie mam reku - żeby z tego zaoszczędzić ile się da Zobaczymy później o ile się zwiększy wydajność i jakie będą temperatury Orko - Ty ten piec 24kW masz głownie chyba do CWU, bo po parametrach to dom masz chyba już właściwie pasywny?? Edytowane 1 Listopada 2012 przez pawel_1024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 01.11.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) Ja w temacie przenoszenia dźwięków pomiędzy pokojami. Poruszyłem już ten temat na wątku o ogrzewających prądem ale tutaj to bardziej właściwe. Mam podcięcia wentylacyjne w drzwiach (drzwi płycinowe czyli z papieru ). Niestety powoduje to, że pomiędzy pokojami przenosi się dźwięk. Dziś zrobiłem eksperyment i zapchałem podcięcie grubą kurtką i znacząco zmniejszył się dobiegający dźwięk. Nie wiem na ile pomogło by zastosowanie drzwi bez podcięcia ale przecież dla prawidłowego działania wentylacji potrzebna jest spora szczelina. Jak to wygląda u Was? Też mam podcięcia. U mnie w części sypialnianej mam same wykładziny i pod drzwiami również i nie jest źle. Owszem - jak wszystko zatkam to jest ciszej, ale pod drzwiami i tak musi być chociaż z 0,5 cm i całkiem szczelnie nie będzie, no chyba że zrobimy próg jak kiedyś... Ciekawostką jest to że mój kolega jeden ma ściany wewnętrzne z suporeksu, drugi z Porothermu, obaj mają WG i drzwi bez podcięć i mówią że u mnie jest może nawet ciszej niż u nich: może przez wykładziny oraz ściany działowe z ciężkiej Silki. Ściany wewnętrzne specjalnie z tego powodu zrobiłem z Silki, żeby było ciszej. PS. Już kiedyś o tym gdzieś pisałem - jak nie ma za dużych szczelin przy WM to: - wieje pod drzwiami (testowałem - czuć że wieje) - dławimy wydajności wymian poszczególnych pomieszczeń - zwiększamy opory przepływu i zużycie prądu wentylatorów Edytowane 1 Listopada 2012 przez pawel_1024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 01.11.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) Orko - Ty ten piec 24kW masz głownie chyba do CWU, bo po parametrach to dom masz chyba już właściwie pasywny?? Chciałbym mieć pasywny ale taki nie jest. Piec jest także do CO. Od 10.10 zużyłem 37 m^3 gazu na CO +CWU. Zmusiłem piec aby udawał, że pracuje z mocą około 2kW. Na razie wystarcza. Edytowane 1 Listopada 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 01.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Fakt.Nie powala,ale i nie udusi. Udusić nie udusi. 30 m^3/h jest dobre dla jednego pomieszczenia z co najwyżej 3 osobami. W skali domu może być zbyt mało i to nie ze względu na wilgoć bo z tą poradzić sobie to żaden problem. Obstawiam, że masz sito a nie szczelny dom i tylko dlatego rodzinka nie cierpi na bóle głowy przy takiej wydajności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.11.2012 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Też mam podcięcia. U mnie w części sypialnianej mam same wykładziny i pod drzwiami również i nie jest źle. Owszem - jak wszystko zatkam to jest ciszej, ale pod drzwiami i tak musi być chociaż z 0,5 cm i całkiem szczelnie nie będzie, no chyba że zrobimy próg jak kiedyś... U mnie jest ze 3-4 cm może to za dużo Ciekawostką jest to że mój kolega jeden ma ściany wewnętrzne z suporeksu, drugi z Porothermu, obaj mają WG i drzwi bez podcięć i mówią że u mnie jest może nawet ciszej niż u nich: może przez wykładziny oraz ściany działowe z ciężkiej Silki. Ściany wewnętrzne specjalnie z tego powodu zrobiłem z Silki, żeby było ciszej. Może te wykładziny coś dają, a pomiędzy pokojami też masz wykładziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Orko.Dom mam bardzo szczelny.Nawet bym zaryzykował twierdzenie,że najbardziej szczelny na zachód od Wisły.W domu na jedną osobę potrzeba 3-5m3/h świeżego powietrza aby ustalił się stały poziom CO2 na poziomie np.400-500ppm.Powietrze świeże to ok.400ppm,z tym że na wsi nieco poniżej w aglomeracji nieco powyżej.Sztuką jest zrobić tak wentylację aby jak najmniejsza ilość zapewniała komfort.Dla przypomnienia ,krajowa norma to do 900ppm.Przy 1500ppm człowiek zaczyna odczuwać dyskomfort.Jeżeli masz WM z nadmuchem pod sufitem,to faktycznie 3-5m3/osobę będzie za mało ,natomiast jeżeli jest tam wyciąg to wtedy (w moim przypadku)10m3/osobę jest wystarczające.Cała sztuczka opiera się na tym czy mieszać ,czy nie mieszać świeże ze zużytym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 02.11.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Orko.Dom mam bardzo szczelny.Nawet bym zaryzykował twierdzenie,że najbardziej szczelny na zachód od Wisły. W domu na jedną osobę potrzeba 3-5m3/h świeżego powietrza aby ustalił się stały poziom CO2 na poziomie np.400-500ppm.Powietrze świeże to ok.400ppm,z tym że na wsi nieco poniżej w aglomeracji nieco powyżej.Sztuką jest zrobić tak wentylację aby jak najmniejsza ilość zapewniała komfort.Dla przypomnienia ,krajowa norma to do 900ppm.Przy 1500ppm człowiek zaczyna odczuwać dyskomfort.Jeżeli masz WM z nadmuchem pod sufitem,to faktycznie 3-5m3/osobę będzie za mało ,natomiast jeżeli jest tam wyciąg to wtedy (w moim przypadku)10m3/osobę jest wystarczające.Cała sztuczka opiera się na tym czy mieszać ,czy nie mieszać świeże ze zużytym. Mało z krzesła nie spadłem. Ty próbujesz w domu mieszkać czy podtrzymać funkcje życiowe żeby się nie zatruć dwutlenkiem węgla wydalanym przez siebie samego? To brzmi paradoksalnie po prostu. Sory, ale łzy mi prawie popłynęły... ide na spacer chyba... O tym żeby ktoś z oszczędności chciał balansować na granicy zatrucia zużytym przez siebie powietrzem dawno nie słyszałem... Jak wynajdziesz coś oprócz maski na twarz jak w szpitalu z taką rurą, żeby powietrza wpadającego nie mieszać to daj znać. Chętnie się podłączę pod "rurę". Humor mi poprawiłeś i za to bardzo Ci dziękuję Może to co piszesz to może efekt braku tlenu lub za dużego stężenia dwutlenku, wilgoci oraz tego co wydzielają z siebie meble, wykładziny, praktycznie wszystko co masz w domu...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 02.11.2012 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 U mnie jest ze 3-4 cm może to za dużo Może te wykładziny coś dają, a pomiędzy pokojami też masz wykładziny? Część nocna - i korytarz i pokoje w wykładzinach połączone na styk pod drzwiami. U mnie też będzie ze 4 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 02.11.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Część nocna - i korytarz i pokoje w wykładzinach połączone na styk pod drzwiami. U mnie też będzie ze 4 cm... Pewnie dlatego właśnie masz ciszej ... ale u mnie wykładziny ze względu na upodobania odpadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.11.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 bitter - więcej dodatków w domu, jakiś dekoracji typu wazony dekoracyjne na komodzie, bufecie, jakieś obrazy, zasłony , może jakaś śłomianka na ścianie i zobaczysz będzie zupełnie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 02.11.2012 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Te podcięcia macie na szerokość całych drzwi, czy na środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 02.11.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Czy się to komu podoba czy nie ,człowiekowi potrzeba w pomieszczeniu 3-5m3 świeżego powietrza /h by nie czuł dyskomfortu.10m3/h na osobę wystarcza aby stężenie CO2 było takie jak na zewnątrz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 03.11.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Te podcięcia macie na szerokość całych drzwi, czy na środku? Powiedzmy że prawie na całych drzwiach. Jest to estetycznie wykonane i zaczyna się i kończy łukiem. Kilkanaście cm od ościeżnicy jest normalna szczelina a potem półokrągło wchodzi w podcięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 03.11.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Czy się to komu podoba czy nie ,człowiekowi potrzeba w pomieszczeniu 3-5m3 świeżego powietrza /h by nie czuł dyskomfortu.10m3/h na osobę wystarcza aby stężenie CO2 było takie jak na zewnątrz.. czujesz się dobrze i rodzinka też to git, w zimie będzie to lepiej działało w lecie są okna, a z ciekawości spytam jak wyglądał odbiór kominiarski, mierzył coś człowiek czy popatrzył tylko na dzury w sufitach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.11.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 tak samo jak i u mnie ... miałem odbiór kominiarski a w domu ani 1 komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.11.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 W lecie nie muszę otwierać okien bo wentylatorek jest włączony,tłoczący powietrze z GWC do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts