bitter 04.11.2012 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Dziś z ciekawości sprawdziłem jaką sprawność ma reku. Czujniki pokazują na dworze 6 stopni, w domu 20,5 a temperatura wymienianego powietrza (chyba chodzi o nawiewane) 13,5 stopnia. Jakaś kiepska ta rekuperacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.11.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) deczko ponad 50%, może tak ma być ? Edytowane 4 Listopada 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 A z mojego GWC rurowego leci samo i ma +17oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalista 04.11.2012 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam Nie wiem czy to pytanie na ten wątek ale zależy mi na czasie. Pytanie to zadałam również w wątku o wentylacji łazienki ale nie wiem czy tam jeszcze ktoś zagląda... Jestem w trakcie budowy domu. Chcę powiększyć łazienkę na poddaszu i wydzielić część pod suszarnię. I teraz mam problem: czy w części pod suszarnię powinnam dołożyć kratkę wentylacyjną, a może okno...? W łazience oczywiście będzie kratka i będzie też okno. Wszystko zaznaczyłam na zdjęciu. Komin wentylacyjny jest widoczny na zdjęciu po prawej stronie wejścia, naprzeciwko jest okno i po prawej stronie zaznaczyłam miejsce na suszarnie. Aha, wejście do suszarni będzie szerokie, a poza tym na czas suszenia pomieszczenie może być otwarte. Będzie WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Nydar, umiescilbys gdzies opis albo linka do opisu Twojego rozwiazania, ciezko te Twoje dane ogarniac ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.11.2012 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Dziś z ciekawości sprawdziłem jaką sprawność ma reku. Czujniki pokazują na dworze 6 stopni, w domu 20,5 a temperatura wymienianego powietrza (chyba chodzi o nawiewane) 13,5 stopnia. Jakaś kiepska ta rekuperacja. http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=146041&d=1352023689 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=146040&d=1352023681 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 04.11.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jaki masz reku na jakim biegu (jakiej wydajności m3) przy pomiarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Dziś z ciekawości sprawdziłem jaką sprawność ma reku. Czujniki pokazują na dworze 6 stopni, w domu 20,5 a temperatura wymienianego powietrza (chyba chodzi o nawiewane) 13,5 stopnia. Jakaś kiepska ta rekuperacja. gdzie masz centralę i jak zaizolowane kanały, którędy przebiegają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.11.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 J-G 550 chodzi poniżej 25% wydajności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 A z mojego GWC rurowego leci samo i ma +17oC a z mojego na dziś 13,8* ... tyle że ja mam bez "wspomagania"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 04.11.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam Nie wiem czy to pytanie na ten wątek ale zależy mi na czasie. Pytanie to zadałam również w wątku o wentylacji łazienki ale nie wiem czy tam jeszcze ktoś zagląda... Jestem w trakcie budowy domu. Chcę powiększyć łazienkę na poddaszu i wydzielić część pod suszarnię. I teraz mam problem: czy w części pod suszarnię powinnam dołożyć kratkę wentylacyjną, a może okno...? W łazience oczywiście będzie kratka i będzie też okno. Wszystko zaznaczyłam na zdjęciu. Komin wentylacyjny jest widoczny na zdjęciu po prawej stronie wejścia, naprzeciwko jest okno i po prawej stronie zaznaczyłam miejsce na suszarnie. Aha, wejście do suszarni będzie szerokie, a poza tym na czas suszenia pomieszczenie może być otwarte. Będzie WG. Jak braknie w Twoim przypadku wolnego kanału wentylacyjnego dla potrzeb wentylacji wywiewnej zawsze można się posiłkować takim rozwiązaniem technicznym, czyli dodatkowy przewód w dachu, pamiętaj, że nie można stosować tzw. kominków wentylacyjnych przeznaczonych do kanalizy, czy wentylacji pokrycia dachowego dla potrzeb wentylacji grawitacyjnej – nie mają atestów. Jak masz fotkę konstrukcji drewnianej przy kominie systemowym od kominka to wrzuć proszę, ciekaw jestem czy jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 a z mojego na dziś 13,8* ... tyle że ja mam bez "wspomagania"... Nie rycz. Mimo małego przepływu spada ,że drżyjcie narody.Pewnie w grudniu będziemy mieli to samo. Wsadź jaką mufę szklaną na wejściu GWC do domu ,a w nią żarówkę 60W.Będzie widno i gratisowy bonusik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 04.11.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 gdzie masz centralę i jak zaizolowane kanały, którędy przebiegają ? Centrala w pomieszczeniu gospodarczym a kanały pomiędzy jedną warstwą 20cm wełny na rigipsach a drugą 20cm ułożoną nad kanałami, pomiędzy belkami stropowymi. Wszystko ocieplone jak trzeba, reku chodzi na 25% wydajności czyli ok 90m3/h ... hmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.11.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 (edytowane) A z mojego GWC rurowego leci samo i ma +17oC czy mam rozumieć że twoja rura biegnie w ziemi która ma PRZYNAJMNIEJ 17 stopni?, czy moze cos przeoczyłem? Edytowane 4 Listopada 2012 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.11.2012 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Ta ziemia tak się latem nagrzała, ze teraz schłodzić nie ma jak.... ; ). U mnie w granicach 13-14 stopni z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.11.2012 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Nie boj ma jak się schłodzić .W grudniu będę miał tyle co ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Centrala w pomieszczeniu gospodarczym a kanały pomiędzy jedną warstwą 20cm wełny na rigipsach a drugą 20cm ułożoną nad kanałami, pomiędzy belkami stropowymi. Wszystko ocieplone jak trzeba, reku chodzi na 25% wydajności czyli ok 90m3/h ... hmmm sprawdź jaka jest temperatura przed samą centralą na kanale wyciągowym, coś mi się wydaje że z tych 20* domowej dolatują jakieś ochłapy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Mimo małego przepływu spada ,że drżyjcie narody.Pewnie w grudniu będziemy mieli to samo. czyli tak jak już kiedyś wspominałem ... ziemia przyjmie wszystko ... no ale na dzień dzisiejszy jest jeszcze nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalista 04.11.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Jak braknie w Twoim przypadku wolnego kanału wentylacyjnego dla potrzeb wentylacji wywiewnej zawsze można się posiłkować takim rozwiązaniem technicznym, czyli dodatkowy przewód w dachu, pamiętaj, że nie można stosować tzw. kominków wentylacyjnych przeznaczonych do kanalizy, czy wentylacji pokrycia dachowego dla potrzeb wentylacji grawitacyjnej – nie mają atestów. Jak masz fotkę konstrukcji drewnianej przy kominie systemowym od kominka to wrzuć proszę, ciekaw jestem czy jest dobrze. Wiem że są takie kominki bo chcę nimi zakończyć systemy kominowe właśnie w łazience na górze i w kuchni (na dole). Są one wymurowane pod samą więźbę i ścięte pod skosem. Póki co posiadam zdjęcie komina w kuchni i to od tyłu (załączę choć wiem że to nie o to chodzi bo niewiele widać). Jutro zrobię zdjęcie komina w łazience. Kominki, które kupiłam są to kominki wentylacyjne firmy roben (tak jak dachówka). Wklejam link: http://http:1//www.roben.pl/227458.xml. Mam nadzieję, że zadziałają (tyle za nie zapłaciłam, że muszą!!!).Cóż jak trzeba to kupię jeszcze jeden. Musze (musimy ) działać szybko bo dachówka już się kładzie. Bardzo dziękuję za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.11.2012 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Tylko jedno pytanie. Jeśli teraz ma 17 to ile miał latem? Tylko nie piszcie że też 17 : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts