bitter 07.11.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 aaaa jasiek ... napisałem w moim dzienniku w takim razie bzdurę. Nie wziąłem pod uwagę działania ciepła domu na kanały. Choć w zasadzie wielkie nie powinno być ze względu na to iżkażdy kanał leży na 5cm płacie wełny na gipsach sufitowych a potem przykryty jest pozostałą wełną ocieplenia stropu. Wpadłem też na pomysł zmierzenia temperatury aby nie dziurawić kanałów. Otworzę reku i wstawię czujkę ot takiego termometru do mierzenia temperatury na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2012 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 aaaa jasiek ... napisałem w moim dzienniku w takim razie bzdurę. Nie wziąłem pod uwagę działania ciepła domu na kanały. Choć w zasadzie wielkie nie powinno być ze względu na to iżkażdy kanał leży na 5cm płacie wełny na gipsach sufitowych a potem przykryty jest pozostałą wełną ocieplenia stropu. zmierz przy centrali i na najdalszym anemostacie ... taka czujka radiowa jest gites, sam często takiej używam a przy okazji jeszcze pokazuje mi wilgotność ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 07.11.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Różnica pewnie z 3 stopnie w tych metodach pomiaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.11.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 proponuję zrobić coś w rodzaju GWC tyle że w domu pod sufitem... nawet jak na zewnątrz mróz to na anemostatach będzie na plusie bez rekuperatora ... zgadnij jak sprawny będzie ten system ... sprawność odzysku będzie miał taką jak wg czyli zerową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.11.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 sprawność odzysku będzie miał taką jak wg czyli zerową ale na anemostatach miodzio i pizgać zimnem nie będzie:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.11.2012 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ja jeszcze w temacie wygłuszenia instalacji nawiewnej. W części gdzie mam instalację na skrzynce jest cicho, tam gdzie biegnie po trójnikach (na schemacie prawa część rysunku) niestety o wiele głośniej i na drugim biegu już szłyszalna dość mocno. Czy to możliwe, że skrzynka mimo iż z metalu wygłuszyła tak instalację? Najbardziej chodzi mo o dwa pokoje ten na samym dole w prawym dolnym rogu schematu i ten nad nim. Gdyby dać skrzynkę zamiast trójnika to załatwi to temat? Zobaczcie, że odległość do tego pokoju od reku jest taka sama jak w pokoju na górze rysunku a różnice w głośności są bardzo zauważalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 [ATTACH=CONFIG]146684[/ATTACH] Najbardziej chodzi mo o dwa pokoje ten na samym dole w prawym dolnym rogu schematu i ten nad nim. oczywiście "ten nad nim"... jest najgłośniejszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 08.11.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 oczywiście "ten nad nim"... jest najgłośniejszy ... trudno mi to ocenić, na pierwszy rzut oka (ucha) nie słychać różnicy ... to jak będzie z tą skrzynką? Przerabiać instalacje? Ma to sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 08.11.2012 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 jak możesz to przerób, nie możesz to wstaw tłumik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 09.11.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Czy za raz przy wyrzutni masz okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 10.11.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]146684[/ATTACH] Ja jeszcze w temacie wygłuszenia instalacji nawiewnej. W części gdzie mam instalację na skrzynce jest cicho, tam gdzie biegnie po trójnikach (na schemacie prawa część rysunku) niestety o wiele głośniej i na drugim biegu już szłyszalna dość mocno. Czy to możliwe, że skrzynka mimo iż z metalu wygłuszyła tak instalację? Najbardziej chodzi mo o dwa pokoje ten na samym dole w prawym dolnym rogu schematu i ten nad nim. Gdyby dać skrzynkę zamiast trójnika to załatwi to temat? Zobaczcie, że odległość do tego pokoju od reku jest taka sama jak w pokoju na górze rysunku a różnice w głośności są bardzo zauważalne. Tak naprawdę to bez wykonywania wstępnie widać gdzie będzie głośno a gdzie nie. Sam dobierałeś elementy i robiłeś projekt czy jakaś firma? Robiłeś pomiary przepływu? Podaj odległości przepustnic od anemostatów w głośnych pokojach. Podaj wymiary zew. budynku oraz czy proporcje ułożenia elementów na rysunku są schematyczne, czy odpowiadają rzeczywistemu polożeniu. Mżna to w parę minut przeliczyć. Podaj jeszcze oprócz tego na jakich to jest kanałach wykonane. W razie czego podrzuć info na priv Na razie pomijam kwestie umieszczenia czerpni i wyrzutni. Edytowane 10 Listopada 2012 przez pawel_1024 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.11.2012 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Na razie pomijam kwestie umieszczenia czerpni i wyrzutni. ze wstępnych obserwacji parametrów WM stwierdzam że idealne ułożenie jednostki to pomieszczenie narożne gdzie w stosunkowo niewielkiej odległości od ściany znajduje się centrala , czerpnia na 1 ścianie , wyrzutnia na 2 ścianie , a same kanały mają możliwie najkrótszą odległość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.11.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 ze wstępnych obserwacji parametrów WM stwierdzam że idealne ułożenie jednostki to pomieszczenie narożne gdzie w stosunkowo niewielkiej odległości od ściany znajduje się centrala , czerpnia na 1 ścianie , wyrzutnia na 2 ścianie , a same kanały mają możliwie najkrótszą odległość Zawsze mi sie wydawalo, zeby kanal od czerpni do reku byl jak najdluzszy, wtedy reku mniej meczy sie z rozmrazaniem, temp. na zwentrz kanalu wplywa bardziej na to co wchodzi do reku. Czy obu Twoje obserwacje nie sugeruja uzyskanie jak najwyzszej sprawnosci samego wymiennika ? Ta sprawnosc bedzie w calym systemie wentylacji zawsze, w innym ukladzie przy dluzszych kanalach swoje dorzucaja kanaly, suma odzysku powinna byc taka sama. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Czy obu Twoje obserwacje nie sugeruja uzyskanie jak najwyzszej sprawnosci samego wymiennika ? a czy czasem nie o to chodzi ... ta energia co podgrzewa powietrze w kanałach to niby z kąt się wzięła, czy aby czasem nie z domu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.11.2012 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Tak naprawdę to bez wykonywania wstępnie widać gdzie będzie głośno a gdzie nie. Sam dobierałeś elementy i robiłeś projekt czy jakaś firma? Robiłeś pomiary przepływu? Podaj odległości przepustnic od anemostatów w głośnych pokojach. Podaj wymiary zew. budynku oraz czy proporcje ułożenia elementów na rysunku są schematyczne, czy odpowiadają rzeczywistemu polożeniu. Mżna to w parę minut przeliczyć. Podaj jeszcze oprócz tego na jakich to jest kanałach wykonane. W razie czego podrzuć info na priv Na razie pomijam kwestie umieszczenia czerpni i wyrzutni. A więc odpowiadam: - Projekt robiła firma - W głośnych pokojach nie ma przepustnic (nie zamontowałem) a dźwięk jest słyszalny niezależnie czy są założone anemostaty czy nie więc nie pochodzi np. od świszczenia anemostatów. - Instalacja wykonana jest przeze mnie na kanałach flex z castoramy (dość sztywne - nie folia nawinięta na drucik jak u maluxa ) i trójnikach metalowych. - wymiary budynku to 11,4 x 13,2 kanały idą mniej więcej jak na projekcie (z pewną tolerancją) Nie robiłem żadnych pomiarów, nie mam sprzętu i czasu niestety aby się tym zająć bo ciągle kończę jakieś pierdoły w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.11.2012 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 skoro tu wspomina się kutafona to bardzo proszę nie poruszać tematu świstaka i jego zabaweka dzwoniłeś do faceta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2012 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 - W głośnych pokojach nie ma przepustnic (nie zamontowałem) a dźwięk jest słyszalny niezależnie czy są założone anemostaty czy nie więc nie pochodzi np. od świszczenia anemostatów. te przepustnice miały stłumić przepływ... to są najkrótsze odcinki więc maja małe opory a przez to dużą prędkość powietrza w kanale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.11.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 jeszcze jednowczoraj byłem u szwagra na budowie budowa na miarę Q7 z 6 litrowym diesleminstalatorzy po wszelkich castingacha jak się podpytałem o świsty i hałasy to sami powiedzieli że na 1i 2 biegu będzie cicho a na wyższych jak Bóg da bez względu na rodzaj inst i jej cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2012 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 j a jak się podpytałem o świsty i hałasy to sami powiedzieli że na 1i 2 biegu będzie cicho a na wyższych jak Bóg da bez względu na rodzaj inst i jej cenę wczoraj testowałem instalację na sztywnych spiro którą ostatnio robiłem, przy 500m3/h ledwo słychać cokolwiek... jak się chce to się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.11.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 ...jak Bóg da bez względu na rodzaj inst i jej cenę , dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts