mest 10.11.2012 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Rozglądam się powoli za rekuperacją do swojego domku ok. 100m2 i prosiłbym o poradę co konkretnego mógłbym znaleźć i ile taka przyjemność będzie mnie kosztowała. Chciałbym móc sterować nią elektronicznie, żeby zimą nie zrobiła mi psikusa i nie zamarzła. Właściwie to chciałbym, żebyście mi napisali na co zwrócić uwagę. Co musi być a co może być. Co to jest ten cały baypass? I oczywiście żeby była cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.11.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 ten margines Ledwo może być różny dla różnych ludziale pewnie się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.11.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 , dobre może i dobre... tak żeby było ciekawiej jest w konfiguracji która ostatnio budzi wiele kontrowersji... 4 nawiewy i 11 wyciągów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.11.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 No to opisz spostrzeżenia o ile skończyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 10.11.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 te przepustnice miały stłumić przepływ... to są najkrótsze odcinki więc maja małe opory a przez to dużą prędkość powietrza w kanale Przypomniałem sobie, że jednak jedna przepustnica jest. W mniejszym pokoju, niestety zagrzebana wełną, odkopię ją jutro i zdławię przepływ .. i co niby powinno być ciszej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.11.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 jasiek, 11 wyciągów i 4 nawiewy to niby jest źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.11.2012 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 No to opisz spostrzeżenia o ile skończyłeś ten budynek jest na etapie tynków ... za ok. miesiąc będzie montowana centrala i GGWC, jak wszystko wystartuje to zdam relację ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.11.2012 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 jasiek, 11 wyciągów i 4 nawiewy to niby jest źle? wszystkie nawiewy w ciągach komunikacyjnych, wyciągi we wszystkich przylegających ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubixxx 11.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Witam czy ktoś z was instalował te kanały Uniflexplus+ czy sprawdzą się w instalacji wentylacyjnej hałas itd. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.11.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 cała masa instalacji w tym lub podobnym systemie jest zamontowana i działa i ma sie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 14.11.2012 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam - mam zamiar miec rekuperacje, bede budowal domek okolo125m2 - chce miec najprostszy rek Lunę - bede mial kotlownie z piecem na ekogroszek i w tek kotlowni bedize komin - kuchnia po drugiej stronei domu i teraz pytanie - czy musze robic w kuchni wentylacje grawitacyjna skoro bedzie wywiew do rekuperatora - (kuchnia elektryczna) w 2 lazienkach tez planuje zrobic tylko wywiewy do rekuperatora i czy to wystarczy ,,, ?? bo moj architekt mowi ze musi byc zrobiona tradycyjna wentylacja bo mi budynku nie odbiora ... !! a ja przy okazji robienia wentylacji mechanicznej chcialem przyoszczedzic na dodatkowych kominach itd ... wentylacje chcialem zrobic sam bo w tym nie ma nic skomplikowanego, a tu wychodzi ze podwojne koszty i robota Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 dobry pomysł a architekt to oczywiście idiota Pomyśl nad zmiana bo się z nim będziesz bujał też w innych kwestiach - szkoda zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mostek 14.11.2012 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 no juz sie niestety bujam ... - a co de wentylacji to do kogo mam sie udac zeby mi potwierdzil ze moge robic wentylacje mechaniczna tak jak ja chce - jakis urzad czy kominiarz czy kto .. ??i czy musze miec jakis projekt takiej wentylacji .. ?? ja akurat chce najprosciej jak sie da - kuchnia plus 2lazieni wywiem a 4 pokoje nawiem i to wszystko - zrobic to na miekkich przewodach zeby sobie nieutrudniac i tyle... - i po to musi byc projekt .. ?? \ Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 14.11.2012 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 jakis urzad czy kominiarz czy kto jeżeli masz wentylację grawitacyjną w projekcie domu jaki zaniosłeś do urzędu to kierownik budowy musi wpisać do dziennika odpowiednie zmianytak, aby wentylacja mechaniczna nikogo nie zaskoczyła przy odbiorze technicznym. Projekt instalacji jest przydatny, szczególnie jeżeli nie bardzo wiesz jak to ma być zrobione.Z drugiej strony mam wrażenie, że cześć instalacji opisywanych na tym forum jest bez projektów.Jak robisz sam to tylko do siebie będziesz miał potem pretensje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 14.11.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 kanały Uniflexplus+ czy sprawdzą się w instalacji wentylacyjnej hałas itd. ? kanały Uniflexplus+ są SPECJANIE do instalacji wentylacyjnych, sam system jest jednym z najlepszych jakie możesz mieć.System Uniflexplus+ ma wszystkie elementy, w tym skrzynki, z tworzywa, więc potencjalny hałas nie ma żadnych szans. [przy metalowych skrzynkach [inne systemy] teoretycznie może coś "dzwonić", ale i tak jest cicho]. Anemostaty nawiewne Uniflexplus+ mają specjalną konstrukcję z elementem tłumiącym i dodatkowo ograniczają szum. Kanały Isocomplus+, którymi łączysz centralę ze skrzynkami Uniflexplus+ mają OD WEWNĘTRZNEJ strony warstwę pianki izolującej termicznie, ale też dodatkowo tłumiącej hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 16.11.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 mam glikolowy wym .ciepła przed rekuwymiennik ma spust do skroplin wczoraj jak robiłem połaczenie tego spustu do kanalizy to zobaczyłem że orzez ten otworek nieżle piżdzi tak ma być?aha czy ten wymiennik zaizolować w kotłownik bo wyrażnie czuć że wychładza kotłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 16.11.2012 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 mam glikolowy wym .ciepła przed reku wymiennik ma spust do skroplin wczoraj jak robiłem połaczenie tego spustu do kanalizy to zobaczyłem że orzez ten otworek nieżle piżdzi tak ma być? aha czy ten wymiennik zaizolować w kotłownik bo wyrażnie czuć że wychładza kotłownie Zrób sobie syfonik i zalej wodą. Wówczas przestanie ciągnąć a i zapaszki poprawią się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 16.11.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Wracając do WM i odbioru budynku.Wymagany jest wpis w dzienniku łącznie z oświadczeniem kierownika ( o poprawności ...) ale także należy dostarczyć projekt wykonany przez osobę z uprawnieniami a także protokół badań i sprawdzeń - wykonany przez np Mistrza Kominiarskiego - musi być wpis o tym że w budynku jest WM działająca prawidłowo.Z tego wynika, że WM jest traktowana tak jak każda inna instalacja np elektryczna czy wod-kan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 16.11.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Zrób sobie syfonik i zalej wodą. Wówczas przestanie ciągnąć a i zapaszki poprawią się! Weź to narysuj bo nie rozumiem tego co ma syfonik do wiatru i chłodu który wieje przez rurkę do do odprowadzenia skroplin. Założyć na tą rurkę wężyk i przepchnąć go aż przez ten syfon dalej w kanalizę żeby tam wiało czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.11.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Każdy odpływ czegokolwiek ma w Waszych domach syfon .Te od reku i nagrzewnicy GWC muszą być szczelnie połączone z króćcem .Wężyk i opaska . http://www.pro-vent.pl/obrazki/zabudowa1.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts