Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

O wentylacji - co i po co, wzdłuż i w poprzek!

Recommended Posts

panowie, nie dyskwalifikujcie prostych urządzeń pomiarowych bo można je zastosować do samodzielnej regulacji instalacji;)

mogą one mieć spory błąd pomiarowy zmieniający się w zależności od wielkości mierzonych przepływów (np sumując poszczególne odczyty z anemostatów nawiewnych wyjdzie zupełnie inna wartość niż pomiar na króćcu nawiewnym urządzenia ;) , ale można sobie z tym poradzić i wyregulować instalację wystarczająco dokładnie żeby nie mieć kaca moralnego, że coś jest źle...

1. proponuję zrobić sobie prostą i tanią tubę do pomiaru (np z rury kanalizacyjnej 160 + redukcja 160/100 lub nawet mniej - najlepiej dopasować do średnicy pasującej do wielkości "wiatraczka" przy anemometrze)

2. odczytywane podczas pomiarów na anemostatach wielkości wydatku w m3/h (nie prędkości - jeśli anemometr jest w stanie odczytać tylko prędkość to trzeba ją przeliczyć na wydatek ) zapisać w tabeli

3. zsumować wyniki oddzielnie dla nawiewów i wyciągów (te wartości powinny być zbliżone do siebie co jest oczywiste)

4. przeliczyć poszczególne wydatki na anemostatach na % ogólnej sumy (np dla uproszczenia mamy 2 nawiewy, jeden odczyt 30 jednostek , drugi 20 jednostek; suma daje 50 jednostek, po przeliczeniu na % nawiew pierwszy to 60 % a drugi 40 % sumy ogólnej) trzeba to zrobić oddzielnie dla nawiewu i oddzielnie dla wyciągu

5. przeliczyć na % w podobny sposób wielkości projektowane nawiewów i wyciągów (tu trzeba wziąć dane z projektu)

6. porównać wielkości projektowe z odczytami (te w %)

7. dokonać koniecznych korekt w instalacji i powtórzyć pkt 2-4

8. jeśli już jest ok to cieszyć się wystarczająco dokładnie wyregulowaną instalacją ;)

może to trudne do uwierzenia, ale na prawdę regulacja nie będzie odbiegała od tej robionej drogimi urządzeniami tym bardziej, że i tak nie da się wyregulować instalacji do 3 miejsca po przecinku ;)...

Edytowane przez Sławek...

• Odpowiedzi 3,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

no właśnie o to mi chodziło żeby zachować proporcje przepływów względem poszczególnych anemostatów, wiadomo +/- ileś tam procent, byle było to zbliżone

idealnie co do 2 miejsca po przecinku nie musi być ;)

czyli najlepiej skombinować sobie taką tubę / przejściówkę anemostat - anemometr tak żeby cały strumień wpadał na tego drugiego, czy tak ?!

Moim zdaniem dla pomiarów "amatorskich" wystarczy tuba własnej konstrukcji

jedyny problem to odpowiedni rozmiar samej tuby - nie może być za mała!

Ideą tuby jest łagodne poprowadzenie strumienia powietrza wywiewanego przez anemostat w stronę anemometru - możliwie bez turbulencji

utrudniających prawidłowy pomiar np. anemometrem skrzydełkowym.

noname poradziłeś sobie z przewodami darco łączonymi bez muf tylko taśmą -jak to opisywałeś wyłapałeś to po ociepleniu

sprawdziłeś wszystkie łączenia?

wszystko ok

to się okaże . czy wyłalpalem tych" kilka" baboli o których wspomniał instalator , tj czy wyłapalem wszystkie . Na razie mi proszkiem nie wieje po oczach. ale stresa miałem po uruchomieniu wentyli. Bede gadał jak zatarta płyta - chcesz mieć dobrze zrób" se sam" . Filozofi w rozkładaniu nie ma , jeno dobry projekt i do przodu. A najlepiej na przewodach na ktorych Ty zrobiłeś. Z punktu A do punktu B bez łączeń. Mniej problemów , szczelne połączenia , rzecz bezcenna.

Witam,

Przeczytałem już masę artykułów nt. wentylacji ale będę wdzięczny za pomoc. Mieszkanie w starej kamienicy,raczej otwarta przestrzeń (drzwi od poszczególnych pomieszczeń nie są zamykane). Kocioł z otwartą komorą spalania w kuchni, gdzie znajduje się jedyna kratka wentylacyjna, Z kratki wieje. Wg kominiarza powodem jest hermetyzacja pomieszczenia z czym trochę ciężko się zgodzić,gdyż dopiero przy całkiem otwartym oknie jest ciąg, a nawet bardzo mocne rozszczelnienie okien w całym mieszkaniu nie pomaga...

No ale faktem jest, że brakuje nawiewu, a ponieważ uszczelniam drzwi wejściowe oraz szafkę w toalecie z której też wieje,chciałbym zrobić nawiew. Żeby nie wyziębiać kuchni chcę nawiew podprowadzić rurą w okolice kotła. Tutaj pojawia się problem, bo nie bardzo mam możliwość aby rura szła dołem. Raczej mam możliwość przekuć się u góry (obok kratki wentylacyjnej), w poziomie poprowadzić około 3 m rury, a następnie na dół max 1,5 m pod kocioł - czy w takim układzie powietrze będzie się zasysać z zewnątrz i wychodzić koło kotła? Czy nawiew musi być pod kotłem? A może z góry kocioł też zassie powietrze (bokami, obok komina na spaliny)?

Ile - baaardzo orientacyjnie - m3 gazu na dobę jest normą przy ogrzaniu mieszkania 58 m2 przy lekkich mrozach? Nieocieplona kamienica ale grube ściany z cegły i po bokach sąsiedzi, wysokość pomieszczeń 3,2 m,temperatura 20*C dzień i 19* C noc, okna PCV, drzwi stare ale uszczelnione. Podgrzewanie wody tylko na potrzeby prysznica (2 osoby) - bo brak wanny. Jestem świadomy, że ciężko oszacować, ale może ile Wam wychodzi dobowo/ miesięcznie zużycie i przy jakich warunkach???

Dziękuję za pomoc. Dla przypomnienia najważniejsze pytanie to czy przy opisanym przeze mnie kształcie tunelu z nawiewem, powietrze będzie się dostawać przez rurę do pomieszczenia?

jamroh,

w mieszkaniu przy WG jest mniejsze ciśnienie, niż na zewnątrz, szczególnie jak w domu jest kocioł otwarty, który na godzinę niezależnie czy chodzi czy nie połyka przez komin z 50 kubików na godzinę. Jak zrobisz otwór w ścianie strumień powietrza będzie następujący: z przestrzeni otaczającej budynek wepchnie do mieszkania z mieszkania wepchnie do komina, w którym jest podciśnienie. Jak kanał nawiewny będzie prawidłowy 200cm2, obsłuży zarówno kocioł jak i wentylację wywiewną. Oswajaj się powoli z myślą zakupu nowego kotła (zamkniętego) poprawisz znacząco komfort w mieszkaniu, zarówno pod kątem bezpieczeństwa jak i nieprzyjemnego nawiewu.

„Dla przypomnienia najważniejsze pytanie to czy przy opisanym przeze mnie kształcie tunelu z nawiewem, powietrze będzie się dostawać przez rurę do pomieszczenia?”

TAK

Uszczelniłeś drzwi i okna i się dziwisz że Ci wieje z kratek wentylacyjnych. A jak ci komin się przytka to ZACZADZIEJESZ!!! Wiesz co załóż na głowę torebkę foliową, zobacz jak fajnie. Kominiarz całkiem asertywnie Ci powiedział. Po kiego grzyba robić strumień zimnego powietrza? Usuń uszczelnienia.

Harakles, to są jasne sytuacje wynikające z przepisów.

Jak jest w domu / mieszkaniu np. piec kaflowy, trzon kuchenny, piecyk gazowy – kąpielowy możemy doprowadzić powietrze do spalania przez nieszczelności starej stolarki okiennej, nawiewniki różnej maści itd.

jak jest kocioł gazowy lub węglowy – otwarty zawsze musi być kanał nawiewny min. 200cm2

Kominiarz,

Dziękuję za informację. Kotła z zamkniętą komorą nie kupuję bo ten jest nowy, a długo nie pomieszkam - planuję zmienić w ogóle mieszkanie. Dlatego wolę zrobić nawiew, żeby nie dmuchało z różnych zakątków mieszkania i żebym nie zastanawiał się, czy kocioł ma odpowiednią ilość tlenu. Naturalnie powietrze z nawiewu powinno iść z dołu do góry, dlatego się zastanawiałem czy zaburzenie tego (z góry do dołu) zostanie zrównoważone podciśnieniem i będzie spełniać swoją rolę. Cieszę się, że tak :) Tak na styk powinna być rura 150, czy 125 będzie faktycznie za mało?

Herakles,

Po co odpowiedź która nic nie wnosi? Po co strumień powietrza do kotła to wyjaśnił już kominiarz (raz jeszcze dziękuję za wypowiedź). Sam załóż torebkę na głowę...

kominiarzu

Obudź się wreszcie!

Przestań opowiadać o przepisach (które CIEBIE bezwzględnie obligują pod groźbą utraty zawodu) a zacznij wyjaśniać skąd TAKIE przepisy się wzięły!

Ludzie kupili sobie za ciężko zarobione pieniądze okna.

Wybierali najszczelniejsze, jakie istnieją.

Wywalili te ładne, ale nieszczelne....

A teraz TY opowiadasz - że przepis nakazuje im zrobienie dziury w ścianie o wielkości małego okna....

To po jaki huj oni te szczelne okna kupili?

ŻADEN kominiarz im konieczności takiego postępowania istnieniem przepisu nie wyjaśni!

Ale...

Jeżeli nie zrozumieją mechanizmu, jaki usiłują uruchomić - to wyniosą ich w workach do kostnicy (co często ostatnio się dzieje).

Dlatego tłumaczenie powinno być takie :

Zaczadzicie się, jak uszczelnicie za bardzo dom! Ogień w kotle/piecu gazowym aby się palić potrzebuje powietrza - SKĄD JE MA WZIĄĆ W USZCZELNIONYM DOMU?

Kocioł produkuje spaliny... JAK CHCECIE SIĘ ICH POZBYĆ ZE SZCZELNEGO DOMU?

To są treści kierowane do tych, którzy SAMI postanowili rozwiązać problem ucieczki ciepła, wentylacji i ogrzewania.

ZACZNIJCIE MYŚLEĆ O TYM CO WYKONUJECIE!

ZDOBĄDŹCIE WIEDZĘ O MECHANIZMACH, KTÓRE URUCHAMIACIE!

Albo?

Wyjmijcie kasę i zapłaćcie tym, którzy wykonają potrzebne zadania zgodnie ze sztuką i prawami fizyki...

Nie da się kłócić z prawami Natury...

to ONA ma tu rację!

Adam M.

Oj jamroh !

"Herakles,

Po co odpowiedź która nic nie wnosi? Po co strumień powietrza do kotła to wyjaśnił już kominiarz (raz jeszcze dziękuję za wypowiedź). Sam załóż torebkę na głowę... "

Zupełnie nie rozumiesz co się do Ciebie pisze!

Poszukaj tej reklamówki i naprawdę zrób to doświadczenie!

Adam M.

przecież to nie ja te przepisy wymyśliłem, nie zgadzasz się z nimi to napisz to do komitetów normalizacyjnych, ktoś to przeliczył, wdrożył w życie i tak jest, przytaczasz zasadę Wernera Karl Heisenberga weź też pod uwagę zasadę wiązania teorii z praktyką. Piszesz abym się obudził... napisz do tych co instalują takie kotły, Jamroh pisze, że to nowy kocioł, po jaką cholerę został tam zainstalowany? Przecież taki kosztuje cirka 2000 tysie, a turbo 2300, nie ma dzisiaj praktycznie bariery wysokości komina przy kotłach turbo, wyrzucają spaliny na wysokość ponad 20 metrów jak kotły kondensacyjne np. mini term Termetu.

„Przestań opowiadać o przepisach (które CIEBIE bezwzględnie obligują pod groźbą utraty zawodu) a zacznij wyjaśniać skąd TAKIE przepisy się wzięły! „

nie ma takiej groźby, obowiązują zarówno mnie jak i Ciebie, oświeć mnie proszę skąd się te przepisy wzięły.

(...)

Zaczadzicie się, jak uszczelnicie za bardzo dom! Ogień w kotle/piecu gazowym aby się palić potrzebuje powietrza - SKĄD JE MA WZIĄĆ W USZCZELNIONYM DOMU?

Kocioł produkuje spaliny... JAK CHCECIE SIĘ ICH POZBYĆ ZE SZCZELNEGO DOMU?

(...)

Wyjmijcie kasę i zapłaćcie tym, którzy wykonają potrzebne zadania zgodnie ze sztuką i prawami fizyki...

(...)

Adam M.

1. Powietrze kocioł ma brać z nawiewu - dlatego zgodnie z przepisami chcę go zrobić.

2. Spaliny odprowadza komin do którego podłączony jest kocioł. Ponadto jest kratka wentylacyjna, która po zrobieniu nawiewu mam nadzieję zacznie spełniać swoją rolę.

3. No i jak zawsze chodzi o kasę. A ja się cieszę, że są osoby takie jak "kominiarz" które potrafią pomóc na forum, a nie tylko myślą o naganianiu sobie klientów...

Ps Dotąd miałem nieszczelne drzwi przez które wiało, kibel z którego wiało, rozszczelniłem okna dzięki czemu wiało, a mimo to z kratki... wiało. Dlatego dziwi mnie krytyka uszczelniania mieszkania, przecież nie ma pizgać przez chatę jak na dworcu albo na klatce. A tak zrobię nawiew, podprowadzę pod kocioł i mam nadzieję, że problem podciśnienia zniknie. A kocioł już sobie zimne powietrze zassie i puści ze spalinami kominem.

Jamroh, dziękuję za dobre słowo, które coraz rzadziej gości na tym forum.

Nie chcę być gołosłowny, wyciąg z obowiązujących przepisów:

POLSKA NORMA PN -B -02431-1

Ogrzewnictwo

Kotłownie wbudowane na paliwa gazowe o gęstości względnej mniejszej niż 1 Wymagania

2.2.1 Pomieszczenia z kotłami o łącznej mocy cieplnej do 30 kW

2.2.1.4 Wentylacja

W pomieszczeniu w którym znajdują się kotły powinien znajdować się niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni nie mniejszej niż 200 cm2, którego dolna krawędź powinna być umieszczona nie wyżej niż 30 cm ponad poziomem podłogi oraz niezamykany otwór wentylacji wywiewnej o powierzchni nie mniejszej niż 200 cm2, umieszczony możliwie blisko stropu .

Dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z sąsiednich pomieszczeń wyposażonych w niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni nie mniejszej niż 200 cm2.

Stosowanie wentylacji wyciągowej mechanicznej jest niedopuszczalne.

No to p ci ten nawiew, uchyl okno! Po co rozkuwać to mieszkanie efekt ten sam. Naprawdę zrób to doświadczenie z torebką, ono wiele Ci pozwoli zrozumieć. Na początek bym Ci proponował zlikwidować uszczelnienie drzwi wejściowych. Powietrze z klatki zawsze cieplejsze niż z dworu. I zrób coś z tym prędko bo sobie zrobisz krzywdę. Adam Cię tu próbuje zmusić do myślenia, jeśli Cię to przerasta, zawołaj tego kominiarza zapłać mu i niech zrobi tak, żeby było dobrze. Jeśli chcesz sam, zacznij od torebki i zacznij myśleć. Pamiętaj, żyjesz tylko dzięki temu, że z tej kratki wieje, jakby z niej nie wiało to by Cię z nami już nie było. A co się stanie jak ona się gdzieś przytka, bo jaką torebkę zaciągnie? Aha, jak tam grzybki już powinny wyrosnąć dorodne okazy?