Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mnie nic tak nie denerwuje, jak to, zeby zarobic na kilka dni pracy jakiegos "fachowca" ja musze czesto tyrac 2 miesiace i wiecej. No ale coz, taki jest rynek - jak nie jestes w stanie czegos zrobic sam, to placisz:

dach na garazu Panowie robili ok. 2,5 dnia w srednio 2-3 osoby - cena za calosc 3 500 zł (cena za metr to 45 zł co w okolicach Krakowa teraz jest naprawde tanio, a metry narawde uczciwie policzone) - sredno za dniowke na osobe wychodzilo im ponad 500 zł :o

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wszyscy liczą, liczą, licza, wychodzą kwoty astronomiczne.

tyle, że jeszcze nigdzie nie spotkałem się z tym, że ktoś uwzględnił, że np. jeden miernik do pomiarów jednego parametru instalacji kosztuje 4 tysiące złotych. A jeden nie wystarcza...

A inwestor potem powie o, przyjechał na godzinę i wziął 200 złotych...

a jak w urzędzie za mapkę płacicie 600 złotych i tylko za to, ze ma przystawioną pieczątkę "do celów projektowych" to jakoś nikt się nie dziwi... a przystawienie pieczątki to raptem 2 sekundy...

a jak w urzędzie za mapkę płacicie 600 złotych i tylko za to, ze ma przystawioną pieczątkę "do celów projektowych" to jakoś nikt się nie dziwi... a przystawienie pieczątki to raptem 2 sekundy...

i tu sie mylisz, niestety kazdy sie dziwi i płacze, płacze i placi... :(

A ja tak w temacie rabatów. 70% to tylko na kable i to ydy3x1,5, 3x2,5.

Reszta osprzętu jest maksymalnie do 25-30% w zależności od tego ile dany elektryk kupuje w hurtowni.

Ja jeżeli mam wysoki upust, to "dzielę" się z nim z inwestorem. Ja mam troszkę w kieszeni a inwestor troszkę taniej.

Trzeba pamiętać że to elektryk musi jeżdzić do hurtowni, ładować towar, tracić czas i paliwo.

Można zrobic tak: Inwestor płaci według faktury( z moim rabatem), ja narzucam marżę - za transport itp. około 10%, w hurtowni umawiam się żeby nie było takiego wysokiego rabatu, a dali jakiś prezent - zestaw narzędzi czy cos innego. JA jestem tak samo zadowolony, inwestor także - a że przeważnie jest do tyłu parę złotych - ważne że zadowolony. Elektryk, hydraulik, czy każdy inny fachowiec - zawsze wyjdzie na swoje - w ten czy inny sposób. :Lepiej gdy jest to uczciwy sposób względem inwestora.

Zawsze można dolożyć 6 zł do punktu, albo przeliczyć punkty tak żeby było ich 20 więcej. Swoje musi być.

Pozdrawiam.