Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniane słupki na poddaszu

andy_n

Recommended Posts

Więźba dachowa oprócz murłat oparta jest na kilku słupkach drewnianych, stojących na stropie.

Takie są realia i tak mam wykonane podparcie dachu.

Obecnie jestem na etapie tynków wewnętrznych i niestety nie jest dobrze :cry:

Otóż na miejscach styku słupek-ściana, po nałożeniu tynku, pokazują się przeraźliwie długie rysy.

Tynkarze uprzedzali mnie przed tym zjawiskiem. Niby zastosowali podwójną szeroką siatkę, ale to w niczym nie pomogło.

Teraz zastanawiam się jak z tym walczyć.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia?

Jak można ten problem zneutralizować?

Proszę o pilną pomoc.

Obecnie jestem na etapie tynków wewnętrznych i niestety nie jest dobrze :cry:

Otóż na miejscach styku słupek-ściana, po nałożeniu tynku, pokazują się przeraźliwie długie rysy.

Tynkarze uprzedzali mnie przed tym zjawiskiem. Niby zastosowali podwójną szeroką siatkę, ale to w niczym nie pomogło.

To może zrobić kontrolowaną rysę, czyli po prostu przerwę między słupem a ścianą milimetrowej szerokości. I ewentualnie zakleić ją potem czymś elastycznym

Poza tym i tak masz OK.

Pewnie nie jest to żadna tragedia, ale oko drażni.

Na razie mam w głowie dwie koncepcje:

1. Miejsca gdzie stoją słupki obuduję płytą GK. Wówczas powstanie taka niewielka wypustka ze ściany. Wygląd będzie raczej OK, ale czy mam gwarancję, że rysy się nie przeniosą na ten właśnie element?

2. Całą ścianę gdzie występują rysy obłożę płytą GK. Problem na 100% na zawsze zniknie. Problemem są jedynie koszty, które trzeba ponieść, no i niepotrzebnie wydana kasa na tynki.

Tak mi teraz przyszło do głowy. Ponieważ z różnych względów połączenie słup - ściana może pękać, może warto zastanowić się nad takim rozwiązaniem, aby na istniejący słup przymocować deskę drewnianą szerszą aniżeli słup. Wtedy co prawda mamy lekko wystający element ze ściany, ale element ten całkowicie maskuje brzydkie pękniecie