magangs 01.07.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Tak mi wychodzi, że w kotłowni pasowałoby umieścić piec na ekogroszek w odległości ok. 3-4m od komina. Jaka powinna być rozsądna odległość pieca od komina oraz kąt nachylenia rury je łączącej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.07.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 przepraszam że nie na temat ale nie mogłem się powstrzymać: w kotłowni to ja bym umieścił kocioł piec w piecowni a na temat: maksymalna długość czopucha /tego "poziomego" odcinka/ nie może chyba przekraczać 1/4 "ciągnącej" wysokości komina i iluś tam metrów /7chyba?/ i musi chyba mieć spadek a raczej wznos 5% ale tu strzelam raczej... im będzie bliżej tym będzie raczej lepszy ciąg, stawiaj jak najbliżej nie będzie trzeba zakładać wątku "słaby ciąg w kominie z kotła się dymi... bez przesady z bliskością żeby się dało wejść za kocioł coś ew. zrobić /może być z tyłu jakaś wyczystka, rurka itp/ jest też przewidywana najmniejsza odległość od ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 02.07.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 To ja się podłączę z innym pytaniem dotyczącym rury z pieca do komina. Większość pieców ma wylot spalin na tylnej ściance. W mojej kotłowni piec jednak będzie musiał stanąć nie tyłem ("plecami") do komina, ale obok komina. I tutaj pytanie: czy rura wyprowadzająca spaliny z pieca może skręcić w bok (o 90 stopni), czy musi być prosta? Jeżeli musi mieć prosta, to pozostaje mi chyba tylko szukanie pieca mającego wylot spalin do góry, a nie "z tyłu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts