Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Taśma brzegowa - Ogrzewanie podłogwe

Recommended Posts

Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Jestem właśnie na etapie instalacji ogrzewania podłogowego. Mam problem

z prawidłowym rozłożeniem taśmy brzegowej. Czy powinna ona zaczynać się

na poziomie dolnej krawędzi izolacji termicznej? W moim konkretnym przypadku styropian ma 10 centymetrów - nie byłem w stanie znaleźć wyższej tasmy niż 15 centymetrów - sprawia to pewien problem gdyż nie będzie wystawała ponad poziom wykończeniowy podłogi (izolacja 10 cm + wylewka 6 cm + panele około 1,5 cm).

Następnym moim pytaniem jest czy jedna warstawa takiej tasmy (8mm szerokości ) spełni zadanie tasmy dylatacyjnej w pomieszczeniu o kształcie prostokąta o bokach 5x6 m ? Jak duże powinny być dylatacje w takim pomieszczeniu?

Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi - jest to moja pierwsza instalacja więc proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie, taśma brzegowa nie musi zaczynać się od dołu izolacji.

Ona ma tylko oddzielać wylewkę od ścian i elementów konstrukcyjnych (np. słupy).

Taśma 8mm jest wystarczająca, zazwyczaj stosuje się taśmy 8 lub 10 mm.

Teoretycznie dla płyty o wymiarach 5x6 nie potrzeba wewnętrznych dylatacji, takowe są wymagane gdy powierzchnia przekracza 40m2 lub jedenz wymiarów jest większy niż 8m.

• 1 month później...

jestem przed układaniem styropianu i taśmy brzegowej przed wylewaniem jastrychu - zastanawiam się nad tym jak mocuje się do ściany taśmę dylatacyjną i czy może wystawać ponad docelowy poziom podłogi ?

styropian (warstwa 10cm) a nad nim na ścianie ma być ta dylatacja (taśma ma 10cm szerokości) jastrych 7cm - domyślam się, że wystającą poza jastrych taśmę obetnę sobie potem przy podłodze... ale jak się mocuje ją do ściany? ona jest samoprzylepna?

jeszcze jedno - czy powinienem zwrócić szczególną uwagę na coś przy zakupie tej taśmy? czy brać najtańszą jaką znajdę ?

Niczym się jej nie mocuje - ekipa robiąca wylewki już podczas wylewania jastrychu układa taśmę przy ścianie - potem wylewają jastrych który to dociska taśme do ściany .

Oczywiście naddatek taśmy po wyschnięciu jastrychu obcina się nożem .

Odnośnie rodzaju taśmy - nie wiem - moi wykonawcy mieli ją ze sobą w grubej beli i przed wykładaniem cięli ją na odpowiednią wysokość i potem układali.

do BK to możliwe ale do ceramiki to chyba już nie - przyszło mi do głowy że tak z grubsza możnaby połapać klejem na gorąco z pistoletu albo jakąś taśmą dwustronną w kilku miejscach

doczytałem że są też taśmy samoprzylepne - ale cena powala na kolana - prawie 2zł/m gdzie pan miksokret powiedział że taśma z ułożeniem kosztuje 1zł - od m2 powierzchni wylewki czyli na wylewki 250m2 250zł - raczej sobie odpuszczę samodzielne kupowanie i układanie

do BK to możliwe ale do ceramiki to chyba już nie - przyszło mi do głowy że tak z grubsza możnaby połapać klejem na gorąco z pistoletu albo jakąś taśmą dwustronną w kilku miejscach

doczytałem że są też taśmy samoprzylepne - ale cena powala na kolana - prawie 2zł/m gdzie pan miksokret powiedział że taśma z ułożeniem kosztuje 1zł - od m2 powierzchni wylewki czyli na wylewki 250m2 250zł - raczej sobie odpuszczę samodzielne kupowanie i układanie

Masz rację - u mnie są ściany z ceramiki - niczym taśmy nie mocowałem - ekipa jak rozpoczynała lanie jastrychu / też z mixokreta / najpierw docięła taśmę , potem ułożyła i kupkami jastrychu przycisnęła ją do ściany i nastepnie lejąc jastrych wylewka docisnęła ładnie taśmę do ściany .

jestem przed układaniem styropianu i taśmy brzegowej przed wylewaniem jastrychu - zastanawiam się nad tym jak mocuje się do ściany taśmę dylatacyjną i czy może wystawać ponad docelowy poziom podłogi ?

styropian (warstwa 10cm) a nad nim na ścianie ma być ta dylatacja (taśma ma 10cm szerokości) jastrych 7cm - domyślam się, że wystającą poza jastrych taśmę obetnę sobie potem przy podłodze... ale jak się mocuje ją do ściany? ona jest samoprzylepna?

jeszcze jedno - czy powinienem zwrócić szczególną uwagę na coś przy zakupie tej taśmy? czy brać najtańszą jaką znajdę ?

:o Tasme mocuje sie takerem.Kazda ekipa ktora robi wylewki musi miec takera,nie ma lepszej i szybszej metody mocowania tasmy dylatacyjnej ,i musi ona wystawac ponad powierzchnie jastrychu :)

:o Tasme mocuje sie takerem.Kazda ekipa ktora robi wylewki musi miec takera,nie ma lepszej i szybszej metody mocowania tasmy dylatacyjnej ,i musi ona wystawac ponad powierzchnie jastrychu :)

Pozwolisz że się z tobą nie zgodzę :)

Wg mnie nie ma prostszej i szybszej metody jak dociśnięcie taśmy do ściany betonem w trakcie wylewania jastrychu.

Poza tym taśmę odcina ten, który kładzie finalną warstwę podłogi - ona musi być jednakowo zdylatowana jak jastrych pod nią. :)

Wylewanie jastrychu to nie jest tak dokładnie wylewanie . Wylewka ma konsystencję błota lub jak kto woli mokrego piachu . Podczas uklaania ekipa przegarniając podpiera masą taśmę brzegową . To wygąda dość zabawnie , dorosly facet bawi się w piaskownicy :)

W rzeczy samej - dokładnie tak to wygląda - i powiedziawszy szczerze jakiekolwiek mocowanie taśmy dylatacyjnej jest stratą czasu i energii - bo po co to robić ... ??

Nastepny MakGajwer ... :D - życzę pomyślności przy mocowaniu takerem czegokolwiek do ceramiki ...

Właśnie to samo chciałem powiedzieć. Nie każdy musi budować z BK Panie Arol_62