czapajev 01.07.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jestem właśnie na etapie instalacji ogrzewania podłogowego. Mam problem z prawidłowym rozłożeniem taśmy brzegowej. Czy powinna ona zaczynać się na poziomie dolnej krawędzi izolacji termicznej? W moim konkretnym przypadku styropian ma 10 centymetrów - nie byłem w stanie znaleźć wyższej tasmy niż 15 centymetrów - sprawia to pewien problem gdyż nie będzie wystawała ponad poziom wykończeniowy podłogi (izolacja 10 cm + wylewka 6 cm + panele około 1,5 cm). Następnym moim pytaniem jest czy jedna warstawa takiej tasmy (8mm szerokości ) spełni zadanie tasmy dylatacyjnej w pomieszczeniu o kształcie prostokąta o bokach 5x6 m ? Jak duże powinny być dylatacje w takim pomieszczeniu? Z góry dzięki za wszystkie podpowiedzi - jest to moja pierwsza instalacja więc proszę o wyrozumiałość.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asz 02.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Nie, taśma brzegowa nie musi zaczynać się od dołu izolacji.Ona ma tylko oddzielać wylewkę od ścian i elementów konstrukcyjnych (np. słupy).Taśma 8mm jest wystarczająca, zazwyczaj stosuje się taśmy 8 lub 10 mm.Teoretycznie dla płyty o wymiarach 5x6 nie potrzeba wewnętrznych dylatacji, takowe są wymagane gdy powierzchnia przekracza 40m2 lub jedenz wymiarów jest większy niż 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.08.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 jestem przed układaniem styropianu i taśmy brzegowej przed wylewaniem jastrychu - zastanawiam się nad tym jak mocuje się do ściany taśmę dylatacyjną i czy może wystawać ponad docelowy poziom podłogi ? styropian (warstwa 10cm) a nad nim na ścianie ma być ta dylatacja (taśma ma 10cm szerokości) jastrych 7cm - domyślam się, że wystającą poza jastrych taśmę obetnę sobie potem przy podłodze... ale jak się mocuje ją do ściany? ona jest samoprzylepna? jeszcze jedno - czy powinienem zwrócić szczególną uwagę na coś przy zakupie tej taśmy? czy brać najtańszą jaką znajdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.08.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Niczym się jej nie mocuje - ekipa robiąca wylewki już podczas wylewania jastrychu układa taśmę przy ścianie - potem wylewają jastrych który to dociska taśme do ściany .Oczywiście naddatek taśmy po wyschnięciu jastrychu obcina się nożem . Odnośnie rodzaju taśmy - nie wiem - moi wykonawcy mieli ją ze sobą w grubej beli i przed wykładaniem cięli ją na odpowiednią wysokość i potem układali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwil 26.08.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 WitamJa mocowałem takerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.08.2008 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 do BK to możliwe ale do ceramiki to chyba już nie - przyszło mi do głowy że tak z grubsza możnaby połapać klejem na gorąco z pistoletu albo jakąś taśmą dwustronną w kilku miejscach doczytałem że są też taśmy samoprzylepne - ale cena powala na kolana - prawie 2zł/m gdzie pan miksokret powiedział że taśma z ułożeniem kosztuje 1zł - od m2 powierzchni wylewki czyli na wylewki 250m2 250zł - raczej sobie odpuszczę samodzielne kupowanie i układanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 26.08.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 do BK to możliwe ale do ceramiki to chyba już nie - przyszło mi do głowy że tak z grubsza możnaby połapać klejem na gorąco z pistoletu albo jakąś taśmą dwustronną w kilku miejscach doczytałem że są też taśmy samoprzylepne - ale cena powala na kolana - prawie 2zł/m gdzie pan miksokret powiedział że taśma z ułożeniem kosztuje 1zł - od m2 powierzchni wylewki czyli na wylewki 250m2 250zł - raczej sobie odpuszczę samodzielne kupowanie i układanie Masz rację - u mnie są ściany z ceramiki - niczym taśmy nie mocowałem - ekipa jak rozpoczynała lanie jastrychu / też z mixokreta / najpierw docięła taśmę , potem ułożyła i kupkami jastrychu przycisnęła ją do ściany i nastepnie lejąc jastrych wylewka docisnęła ładnie taśmę do ściany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.08.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 U mnie nie była mocowana do ceramiki. BYło jak u Pablita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 26.08.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2008 Jak powyzej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 27.08.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 A ja mocowałem ją za pomocą patyczków do szaszłyków.Przekłuwałem taśmę w kilku miejscach i wpijałem w styropian jak na fotce.http://images36.fotosik.pl/5/f41fdcbbac66a914m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 27.08.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2008 wow! piękna fotka - thx! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 28.08.2008 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 u mnie też było dokładnie jak u Pablita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 28.08.2008 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 A ja mocowałem ją za pomocą patyczków do szaszłyków. Przekłuwałem taśmę w kilku miejscach i wpijałem w styropian jak na fotce. Ale musiałeś spożyć szaszłyków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 28.08.2008 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2008 Ale musiałeś spożyć szaszłyków ... Oj nie dałbym rady, poszły aż 2 paczki (100 sztuk) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arol_62 31.08.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 jestem przed układaniem styropianu i taśmy brzegowej przed wylewaniem jastrychu - zastanawiam się nad tym jak mocuje się do ściany taśmę dylatacyjną i czy może wystawać ponad docelowy poziom podłogi ? styropian (warstwa 10cm) a nad nim na ścianie ma być ta dylatacja (taśma ma 10cm szerokości) jastrych 7cm - domyślam się, że wystającą poza jastrych taśmę obetnę sobie potem przy podłodze... ale jak się mocuje ją do ściany? ona jest samoprzylepna? jeszcze jedno - czy powinienem zwrócić szczególną uwagę na coś przy zakupie tej taśmy? czy brać najtańszą jaką znajdę ? Tasme mocuje sie takerem.Kazda ekipa ktora robi wylewki musi miec takera,nie ma lepszej i szybszej metody mocowania tasmy dylatacyjnej ,i musi ona wystawac ponad powierzchnie jastrychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 31.08.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Tasme mocuje sie takerem.Kazda ekipa ktora robi wylewki musi miec takera,nie ma lepszej i szybszej metody mocowania tasmy dylatacyjnej ,i musi ona wystawac ponad powierzchnie jastrychu Pozwolisz że się z tobą nie zgodzę Wg mnie nie ma prostszej i szybszej metody jak dociśnięcie taśmy do ściany betonem w trakcie wylewania jastrychu. Poza tym taśmę odcina ten, który kładzie finalną warstwę podłogi - ona musi być jednakowo zdylatowana jak jastrych pod nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 31.08.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Wylewanie jastrychu to nie jest tak dokładnie wylewanie . Wylewka ma konsystencję błota lub jak kto woli mokrego piachu . Podczas uklaania ekipa przegarniając podpiera masą taśmę brzegową . To wygąda dość zabawnie , dorosly facet bawi się w piaskownicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.08.2008 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Tasme mocuje sie takerem.Kazda ekipa ktora robi wylewki musi miec takera,nie ma lepszej i szybszej metody mocowania tasmy dylatacyjnej ,i musi ona wystawac ponad powierzchnie jastrychu Nastepny MakGajwer ... - życzę pomyślności przy mocowaniu takerem czegokolwiek do ceramiki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 31.08.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Wylewanie jastrychu to nie jest tak dokładnie wylewanie . Wylewka ma konsystencję błota lub jak kto woli mokrego piachu . Podczas uklaania ekipa przegarniając podpiera masą taśmę brzegową . To wygąda dość zabawnie , dorosly facet bawi się w piaskownicy W rzeczy samej - dokładnie tak to wygląda - i powiedziawszy szczerze jakiekolwiek mocowanie taśmy dylatacyjnej jest stratą czasu i energii - bo po co to robić ... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 31.08.2008 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Tasme mocuje sie takerem.Kazda ekipa ktora robi wylewki musi miec takera,nie ma lepszej i szybszej metody mocowania tasmy dylatacyjnej ,i musi ona wystawac ponad powierzchnie jastrychu Nastepny MakGajwer ... - życzę pomyślności przy mocowaniu takerem czegokolwiek do ceramiki ... Właśnie to samo chciałem powiedzieć. Nie każdy musi budować z BK Panie Arol_62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts