Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament pod ogrodzenie z klinkieru ( 2-etapowo )

Recommended Posts

Witam wszystkich,

rozpoczynam budowe, i jest to moj pierwszy wpis na forum, zatem Dzien Dobry wszystkim forumowiczom i do rzeczy:

Robie fundament pod ogrodzenie z klinkieru. Z tego co udalo mi sie wyczytac na forum sa 2 szkoly:

1 - dol po calej szerokosci + fundament jednolity zbrojony pretami.

2 - fundament pod murek (plycej), oddzielony dylatacja od fundamentu pod slupek ( glebiej ).

Ja robie tak:

Wypozyczylem swider z wiertlem 23 cm i wywiercilem dolki pod slupki na glebokosc 1m. Gore wykopu szaluje ok 10 cm ponad ziemie szalunkiem 30x30cm. W to, na czas budowy, pojdzie slupek metalowy pod ogrodzenie z siatki.

Pod koniec budowy, planuje wykopac miedzy slupkami, dol pod fundament pod murek, na glebokosc ok. 60 cm. i wybudowac na calosci ogrodzenie z klinkieru.

Pytania:

1. Czy kopiac dol pod murek (60cm glebokosci), podkopujac fundament pod slupki ( 100cm glebokosci ) i zalewajac go potem betonem, nie spowoduje, ze mi sie slupki "rozleza" ?

2. Czy zbroic fundament pod murek ? ( dl. 2,36m )

3. Czy wogole sobie darowac i zrobic fundament jednolity, zbrojony.

Pozdrawiam wszystkich i bardzo prosze o w miare szybki odzew, bo dziury w granicy dzialki juz sa, co prawda zabezpieczone, ale wkoncu ktos w nie wlezie :)

Cześć

Właśnie dziś zakończono u mnie pierwszy etap :D Fundament "po całości", zazbrojony belkami z drutu, zalany B15, wszystko w gruncie.

Na to na drugi dzień poszedł szalunek, i zalane dodatkowo w celu równego murku nad ziemią, jak zwał, tak zwał - żeby było równo.

Na to będą murowane już cegły klinkierowe. Osadzone w "fundamencie" profile pod słupki i pręty pod zbrojenie słupków z klinkieru.

Do wglądu - ostatnie zdjęcia w dzienniku.

pozdrawiam, majki