pabelos 01.07.2008 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Witam wszystkich, rozpoczynam budowe, i jest to moj pierwszy wpis na forum, zatem Dzien Dobry wszystkim forumowiczom i do rzeczy: Robie fundament pod ogrodzenie z klinkieru. Z tego co udalo mi sie wyczytac na forum sa 2 szkoly: 1 - dol po calej szerokosci + fundament jednolity zbrojony pretami. 2 - fundament pod murek (plycej), oddzielony dylatacja od fundamentu pod slupek ( glebiej ). Ja robie tak: Wypozyczylem swider z wiertlem 23 cm i wywiercilem dolki pod slupki na glebokosc 1m. Gore wykopu szaluje ok 10 cm ponad ziemie szalunkiem 30x30cm. W to, na czas budowy, pojdzie slupek metalowy pod ogrodzenie z siatki. Pod koniec budowy, planuje wykopac miedzy slupkami, dol pod fundament pod murek, na glebokosc ok. 60 cm. i wybudowac na calosci ogrodzenie z klinkieru. Pytania: 1. Czy kopiac dol pod murek (60cm glebokosci), podkopujac fundament pod slupki ( 100cm glebokosci ) i zalewajac go potem betonem, nie spowoduje, ze mi sie slupki "rozleza" ? 2. Czy zbroic fundament pod murek ? ( dl. 2,36m ) 3. Czy wogole sobie darowac i zrobic fundament jednolity, zbrojony. Pozdrawiam wszystkich i bardzo prosze o w miare szybki odzew, bo dziury w granicy dzialki juz sa, co prawda zabezpieczone, ale wkoncu ktos w nie wlezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 01.07.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Ja zrobiłem zbrojony jednolity - nie wiem czy to dobrze czy żle - zobaczymy za kilka lat. Mój majster, który murował mi ogrodzenie kazał zrobić tak więc zrobiłem - zobaczymy co z tego wyjdzie po czasie. Fundament zrobiłem na 90 cm zbrojony dwoma prętami na górze i na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 01.07.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Cześć Właśnie dziś zakończono u mnie pierwszy etap Fundament "po całości", zazbrojony belkami z drutu, zalany B15, wszystko w gruncie. Na to na drugi dzień poszedł szalunek, i zalane dodatkowo w celu równego murku nad ziemią, jak zwał, tak zwał - żeby było równo. Na to będą murowane już cegły klinkierowe. Osadzone w "fundamencie" profile pod słupki i pręty pod zbrojenie słupków z klinkieru. Do wglądu - ostatnie zdjęcia w dzienniku. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabelos 02.07.2008 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 a na jaka dlugosc ten jednolity fundament macie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 02.07.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Z jednej strony jakieś 15 metrów, z drugiej około 5m. Przerwa w świetle bramy. pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts