PatiD 01.07.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowa Muratora odwiedzam praktycznie regularnie, ale dopiero dziś się zerejestrowałam. Mam nadzieję ze będę mogła tutaj skorzystać z Waszej życzliwości i jakże wielkiej wiedzy. Ostatnio przeglądałam niektóre posty i doszłam do wniosku ze jestem zielona jak trawka na wiosnę. Mam pytanie. Chcemy z Mężem kupić dom, na rynku wtórnym, ale mam problem. Znalazłam dom, który nam się podoba i chcemy się wybrać do właściciela go obejrzeć, problem polega na tym, że nie mamy pojęcia o co pytać. No wiecie, spytam czy to jego własność, czy nie ma długów czy ma księgę wieczystą, ale o co dalej pytać? Sen mi spędza z powiek ten temat bo to jak bym kupowała kota w worku. Jakie papiery powinnam zobaczyć itp. Czy ktoś z Was mi pomoże? Ostatnio czytałam jeden z Waszych postów jak to przez czyjś dom ma przebiegać autostrada.... dzięki bardzo. To chyba narazie tyle o co chciałam zapytać. Jeszcze raz serdecznie witam wszystkich forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 03.07.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowa Muratora odwiedzam praktycznie regularnie, ale dopiero dziś się zerejestrowałam. Mam nadzieję ze będę mogła tutaj skorzystać z Waszej życzliwości i jakże wielkiej wiedzy. Ostatnio przeglądałam niektóre posty i doszłam do wniosku ze jestem zielona jak trawka na wiosnę. Mam pytanie. Chcemy z Mężem kupić dom, na rynku wtórnym, ale mam problem. Znalazłam dom, który nam się podoba i chcemy się wybrać do właściciela go obejrzeć, problem polega na tym, że nie mamy pojęcia o co pytać. No wiecie, spytam czy to jego własność, czy nie ma długów czy ma księgę wieczystą, ale o co dalej pytać? Sen mi spędza z powiek ten temat bo to jak bym kupowała kota w worku. Jakie papiery powinnam zobaczyć itp. Czy ktoś z Was mi pomoże? Ostatnio czytałam jeden z Waszych postów jak to przez czyjś dom ma przebiegać autostrada.... dzięki bardzo. To chyba narazie tyle o co chciałam zapytać. Jeszcze raz serdecznie witam wszystkich forumowiczów. Powinnaś wyjść z założenia, że rzeczy niewygodnych raczej się od niego nie dowiesz, ale ja bym pytał np. czym grzeje. Bo jeśli gazem ziemnym to chciałbym obejrzeć rachunki z okresu zeszłej zimy. Kiedy był wybudowany, bo jak 10 lat temu to jeśli miałby się rozlecieć to pewnie już byłyby jakieś oznaki tego. Pozostałymi szczegułami technicznymi radziłbym się nie przejmować, a tylko sprawdzić stan prawny, czyli księgę wieczystą, popytać ewentualnie w gminie i może sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiD 03.07.2008 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witam Cię zbigmor i dziękuję za odpowiedź. Ten dom zbudowany został w tamtym roku. Ogrzewanie ma kominkowe z płaszczem wodnym plus centralne gazowe.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.07.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witam Cię zbigmor i dziękuję za odpowiedź. Ten dom zbudowany został w tamtym roku. Ogrzewanie ma kominkowe z płaszczem wodnym plus centralne gazowe.To ja bym się najpierw zapytał - dlaczego chce go sprzedać tak szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.07.2008 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Jeżeli to nowy dom, to ja bym się pytał o:- materiał na ściany + grubość ocieplenia zewnetrznego- grubość ocieplenia skosów- wypis z KW- potwierdzenie zakończenia budowy- można sprawdzić nie zaleganie za wodę / prąd- uregulowanie z gminą podatków gruntowych- kanalizacja / szambo (jakie duże) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.07.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Witam Cię zbigmor i dziękuję za odpowiedź. Ten dom zbudowany został w tamtym roku. Ogrzewanie ma kominkowe z płaszczem wodnym plus centralne gazowe.To ja bym się najpierw zapytał - dlaczego chce go sprzedać tak szybko. W pełni popieram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PatiD 17.07.2008 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. Długo tu nie zaglądałam. Mam nadzieję, że jak się zdecydujemy na kupno to sobie poradzimy. Fajnie mieć własny domek z tarasem, na którym codziennie rano można wypić kawkę.... i popatrzeć jak dziecko bawi się w piaskownicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts