Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oprawa do sufitu podwieszanego - świetlówki energooszczędne

Samurai_Jack

Recommended Posts

Witam,

Szukam propozycji opraw do sufitu podwieszanego. Uparłem się na świetlówki energooszczędne na trzonku E27

Znalazłem coś takiego:

http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20sufitowa%20H-6000F%202x13W%20E27/8179

Czy może ktoś jeszcze zna ciekawe propozycje.

Uparłem się na oprawę do świetlówek - obawiam się że halogeny w całym domu mnie zrujnują :cry: !? Czy dobrze myślę !?

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mi sie podobają kwadratowe kształty i myslę o czyś takim

http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20uchylna%20Quadro%2035W%20odlew%20-różne%20kolory/7181

Myślicie, że mając takich 6 opraw w suficie podwieszanym w łazience, mogę się zrujnowac finansowa, jeżeli chodzi o ich ekspoatację.

Nie znalazłam żadnych ładnych ledowych, moze źle szukam, spodobały mi sie tylko do oświetlenia schodów:

http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20schodowa%20LED7/3900

No to ja jestem jakaś niedzisiejsza.

Nie lubię światła halogenowego (chociaż tutaj mozna dobrać oprawę z mlecznego szkła i wtedy jest b. ładne światło) ale LED-y zdecydowanie u mnie odpadają jako oświetlenie główne. Kolor tego światła (nawet przy opcji ciepły biały) nadaje się tylko do prosektorium, jest zimne i nie rozprasza się.

U mnie LED-y będą tylko w garderobie, ewentualnie jako oświetlenie dodatkowe(małe diody przy podłodze w korytarzu).

elais - ja mam kwadratowe oprawy u siebie - poza tym oprawę zostawiasz taką jaka CI się podoba - ewentualnie trzonek wymieniasz np. z GZ 4 na GU 10 i już CI podchodzą ledy na 230 zamiast tych 12V na transformatory.

Poza tym uprzejmie donoszę, że ą tez żarówki ledowe na trzonku E27 :) (wiem bo kupiłem taką)

Zajrzyj np. na halogen.pl, a na allegro szukaj użytkownika Zabłocki - gość ma niekiedy fajne oprawy (kupowałem kwadratowe w dobrych cenach.

No właśnie policzyłem - w sumie w górnej łazience mam 13 halogenów (5 nad wanną, 3 pod wanną, 3 w suficie nad lustrem, 2 pod prysznicem) w salonie z qchnią też 13 i w dolnej łazience 5. Wszystko prawie na ledach - tam gdzie ma być ładniejsze światło małe żarówki 20 W i nie jest źle - rachunek z aprąd nie zabija :)

LEDy jako oswietlenie glowne ? beznadziejny pomysl ;-)

absolutnie nie jako główne oświetlenie!! - zgadzam się z tym niezależnie jaki rodzaj leda kupisz - natomiast jako oświetlenie dekoracyjne i nastrojowe - jak najbardziej. Jednakże co innego mieć 15 halogenów 50 vatowych a co innego 1 watowych. Wiadomo wszystko zależy od sposobu zaprojektowania i podziału stref oświetlenia.

tzw. Warm White LED sa chyba jednak mniej popularne niz pozostale,

mają relatywnie ciepla barwe, okolo 3500K (kelvinów), a 4000K to juz raczej biale swiatlo, malo przyjemne w domowych warunkach ;-)

Nie zgadzam się, że warm white LED-y mają światło o ciepłej barwie. Jak planowaliśmy oswietlenie to kupiliśmy, n próbę, kilka LED-owych lampek i szybko wykluczyliśmy je jako oświetlenie główne. Warm White LED nie jest ciepłym światłem, jest to trochę mniej zimne światło niż standardowych LED-ów. Nazwa Warm White jest myląca :(

tzw. Warm White LED sa chyba jednak mniej popularne niz pozostale,

mają relatywnie ciepla barwe, okolo 3500K (kelvinów), a 4000K to juz raczej biale swiatlo, malo przyjemne w domowych warunkach ;-)

Nie zgadzam się, że warm white LED-y mają światło o ciepłej barwie. Jak planowaliśmy oswietlenie to kupiliśmy, n próbę, kilka LED-owych lampek i szybko wykluczyliśmy je jako oświetlenie główne. Warm White LED nie jest ciepłym światłem, jest to trochę mniej zimne światło niż standardowych LED-ów. Nazwa Warm White jest myląca :(

napisalem ze maja "relatywnie" cieplą barwę .... czyli jak na LEDy swieca cieplo, ale w pelnej skali barw klasyfikuja sie na koncu zakresu barw uznawanych za cieple,

nazwa wiec nie jest myląca - okresla, ze wlasnie wsrod LEDów te maja ciepla barwe, a nie ze sa "cieple" w ogole ....

dlatego nalezy czytac, to co jest napisane na opakowaniu .... (vide temp. w K),

Ja właśnie sie zastanawiam nad oświetleniem. I jeżeli chodzi o doświetlenie schodów to myślę o takich ledach:

http://www.allegro.pl/item390124518_tango_bialy_oprawa_led_skoff_super_cena_.html

a jeśli chodzi o podwieszany sufit w łazience to myślę o tych:

http://www.allegro.pl/item396862122_oprawa_halogenowa_reso_ctx_kw10_kanlux_3_kolory.html

Myślicie, że to będzie dobry wybór?