Samurai_Jack 01.07.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Witam, Szukam propozycji opraw do sufitu podwieszanego. Uparłem się na świetlówki energooszczędne na trzonku E27 Znalazłem coś takiego: http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20sufitowa%20H-6000F%202x13W%20E27/8179 Czy może ktoś jeszcze zna ciekawe propozycje. Uparłem się na oprawę do świetlówek - obawiam się że halogeny w całym domu mnie zrujnują !? Czy dobrze myślę !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 01.07.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 W jakim sensie zrujnuja,zakup,czy eksploatacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Samurai_Jack 01.07.2008 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 W jakim sensie zrujnuja,zakup,czy eksploatacja? eksploatacja ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zadie_Smith 01.07.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Uparłem się na oprawę do świetlówek - obawiam się że halogeny w całym domu mnie zrujnują !? Czy dobrze myślę !? Zrujnować to nie zrujnują ale IMHO światło halogenowe nie jest zbyt przyjemne - a jak chcesz mieć halogeny w całym domu to może być problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 01.07.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Nie wiem jak masz rozwiazane oswietlenie w domu i jak duzo ga masz.My mamy tego bardzo duzo i wszedzie tam gdzie to bedzie mozliwe mamy zamiar dac ledowe.No bedzie oczywscie troche halogenow,a i zwykle tez znajdzie swoje miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 04.07.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Halogenów mam sporo - zaryzykowałbym nawet twierdzenie, żę sporo za sporo w kazdym razie sukcesywnie kupuje ledy - nie jest tanio lecz to inwestycja w przyszłość - szczerze polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 04.07.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Mi sie podobają kwadratowe kształty i myslę o czyś takim http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20uchylna%20Quadro%2035W%20odlew%20-różne%20kolory/7181 Myślicie, że mając takich 6 opraw w suficie podwieszanym w łazience, mogę się zrujnowac finansowa, jeżeli chodzi o ich ekspoatację. Nie znalazłam żadnych ładnych ledowych, moze źle szukam, spodobały mi sie tylko do oświetlenia schodów:http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20schodowa%20LED7/3900 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 04.07.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 http://www.luxmarket.pl/p/Oprawa%20schodowa%20LED3-%20białe/3888 Qrcze ciekawe czy coś takiego, można zastosować do sufitu podwieszanego...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zadie_Smith 04.07.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 No to ja jestem jakaś niedzisiejsza.Nie lubię światła halogenowego (chociaż tutaj mozna dobrać oprawę z mlecznego szkła i wtedy jest b. ładne światło) ale LED-y zdecydowanie u mnie odpadają jako oświetlenie główne. Kolor tego światła (nawet przy opcji ciepły biały) nadaje się tylko do prosektorium, jest zimne i nie rozprasza się. U mnie LED-y będą tylko w garderobie, ewentualnie jako oświetlenie dodatkowe(małe diody przy podłodze w korytarzu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 04.07.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 elais - ja mam kwadratowe oprawy u siebie - poza tym oprawę zostawiasz taką jaka CI się podoba - ewentualnie trzonek wymieniasz np. z GZ 4 na GU 10 i już CI podchodzą ledy na 230 zamiast tych 12V na transformatory. Poza tym uprzejmie donoszę, że ą tez żarówki ledowe na trzonku E27 (wiem bo kupiłem taką) Zajrzyj np. na halogen.pl, a na allegro szukaj użytkownika Zabłocki - gość ma niekiedy fajne oprawy (kupowałem kwadratowe w dobrych cenach. No właśnie policzyłem - w sumie w górnej łazience mam 13 halogenów (5 nad wanną, 3 pod wanną, 3 w suficie nad lustrem, 2 pod prysznicem) w salonie z qchnią też 13 i w dolnej łazience 5. Wszystko prawie na ledach - tam gdzie ma być ładniejsze światło małe żarówki 20 W i nie jest źle - rachunek z aprąd nie zabija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 04.07.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 LEDy jako oswietlenie glowne ? beznadziejny pomysl swietlowki ? jak najbardziej ! szczegolnie jesli w dobrej oprawie i ze statecznikiem elektronicznym .... nowoczesne swietlowki liniowe sa bardzo wydajne, bardzo dobrze oddaja kolory i maja wysoka temperature barwową .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 05.07.2008 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Jaką nazwę lub jakiej firmy są te nowoczesne świetlówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 05.07.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 a ja mam ledy w ciepłym kolorze-jako nastrojówke i jes super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.07.2008 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Jaką nazwę lub jakiej firmy są te nowoczesne świetlówki? skieruj swoje kroki do dobrego sklepu oswietleniowego i popytaj o np. produkty Philips`a .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 05.07.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 a ja mam ledy w ciepłym kolorze-jako nastrojówke i jes super to masz farta tzw. Warm White LED sa chyba jednak mniej popularne niz pozostale, mają relatywnie ciepla barwe, okolo 3500K (kelvinów), a 4000K to juz raczej biale swiatlo, malo przyjemne w domowych warunkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 05.07.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 LEDy jako oswietlenie glowne ? beznadziejny pomysl absolutnie nie jako główne oświetlenie!! - zgadzam się z tym niezależnie jaki rodzaj leda kupisz - natomiast jako oświetlenie dekoracyjne i nastrojowe - jak najbardziej. Jednakże co innego mieć 15 halogenów 50 vatowych a co innego 1 watowych. Wiadomo wszystko zależy od sposobu zaprojektowania i podziału stref oświetlenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zadie_Smith 06.07.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 tzw. Warm White LED sa chyba jednak mniej popularne niz pozostale, mają relatywnie ciepla barwe, okolo 3500K (kelvinów), a 4000K to juz raczej biale swiatlo, malo przyjemne w domowych warunkach Nie zgadzam się, że warm white LED-y mają światło o ciepłej barwie. Jak planowaliśmy oswietlenie to kupiliśmy, n próbę, kilka LED-owych lampek i szybko wykluczyliśmy je jako oświetlenie główne. Warm White LED nie jest ciepłym światłem, jest to trochę mniej zimne światło niż standardowych LED-ów. Nazwa Warm White jest myląca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 06.07.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 jacekp71 skieruj swoje kroki do dobrego sklepu oswietleniowego i popytaj o np. produkty Philips`a .... dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.07.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 tzw. Warm White LED sa chyba jednak mniej popularne niz pozostale, mają relatywnie ciepla barwe, okolo 3500K (kelvinów), a 4000K to juz raczej biale swiatlo, malo przyjemne w domowych warunkach Nie zgadzam się, że warm white LED-y mają światło o ciepłej barwie. Jak planowaliśmy oswietlenie to kupiliśmy, n próbę, kilka LED-owych lampek i szybko wykluczyliśmy je jako oświetlenie główne. Warm White LED nie jest ciepłym światłem, jest to trochę mniej zimne światło niż standardowych LED-ów. Nazwa Warm White jest myląca napisalem ze maja "relatywnie" cieplą barwę .... czyli jak na LEDy swieca cieplo, ale w pelnej skali barw klasyfikuja sie na koncu zakresu barw uznawanych za cieple, nazwa wiec nie jest myląca - okresla, ze wlasnie wsrod LEDów te maja ciepla barwe, a nie ze sa "cieple" w ogole .... dlatego nalezy czytac, to co jest napisane na opakowaniu .... (vide temp. w K), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 08.07.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Ja właśnie sie zastanawiam nad oświetleniem. I jeżeli chodzi o doświetlenie schodów to myślę o takich ledach: http://www.allegro.pl/item390124518_tango_bialy_oprawa_led_skoff_super_cena_.html a jeśli chodzi o podwieszany sufit w łazience to myślę o tych: http://www.allegro.pl/item396862122_oprawa_halogenowa_reso_ctx_kw10_kanlux_3_kolory.html Myślicie, że to będzie dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts