Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość styro pod wylewkę

Recommended Posts

Proszę o opinię w sprawie grubości styro pod wylewkę : na parterze i poddaszu. Planujemy tak ( licząc od dołu ) :

PARTER

- piasek ( ok. 50 cm, miejscami nawet 80 cm - dom wyżej posadowiony ), chudziak 10 cm,

- folia czarna

- styropian FS 20 : na parterze 4 + 4 albo 5 + 3 ( jak lepiej ? )

- wylewka 7 cm ( z plastyfikatorek, zbrojeniem ? )

- płytka lub parkiet

PODDASZE

- stryopian FS 20 : 3 mm

- wylewka 6 mm

- parkiet lub panel

Prosze o korektę i wszelkie uwagi. W szczególności odnośnie rodzaju styro

i grubości jego warstw.

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam, że podepnę sie pod wąatek, ale u mnie dziś wylewają chudziak na grubość 12cm.

Wczoraj opuszczjaąc budowę powiedziałam majstrowi, że tam gdzie będzie podłogówka damy styropian 5 cm, w pozostałych pomieszczeniach 8 cm.

Dziś sięe dowiaduję, że tam gdzie bedzie podłogówka wylali chudziak grubszy o 3 cm :o :o :o :o

Moim zdaniem wszędzie powinno być równo. Ale sama już zgłupiałam.....

Przepraszam, że podepnę sie pod wąatek, ale u mnie dziś wylewają chudziak na grubość 12cm.

Wczoraj opuszczjaąc budowę powiedziałam majstrowi, że tam gdzie będzie podłogówka damy styropian 5 cm, w pozostałych pomieszczeniach 8 cm.

Dziś sięe dowiaduję, że tam gdzie bedzie podłogówka wylali chudziak grubszy o 3 cm :o :o :o :o

Moim zdaniem wszędzie powinno być równo. Ale sama już zgłupiałam.....

ruskowa, ale to pomieszczenia bez/z podłogówką są na jednym poziomie?

Bo jeśli tak to, jak inaczej mieli Ci zrobić jeden poziom gotowej podłogi niż robiąc wylewkę różnej grubości?

PODDASZE

- wylewka 6 mm

- parkiet lub panel

kuso, o ile 3 mm styro moooże znajdziesz, o tyle 6mm wylewki na tym nie zrobisz

jżeli jednak to w cm to może być, czemu nie

w posadzce parteru może być ,ale dają więcej styro

co do 4+4, czy 5+3 się nie wypowiadam, dziś tylko na poważnie

z pewnością nie kombinuj z różnym asortymentem styro, przyjmij dwie grubości na cały dom, mniej odpadów Ci zostanie (oczywiście chodzi o posadzki)

oczywiście rozważ 1 asortymet - tak najlepiej

np 4cm, lub 5 cm

są na jednym poziomie, ale ja mam już ściany parteru i dopiero teraz (przed wylaniem stropu) zalwają chudziak

Sorki cosik bez zrozumienia wcześniej przeczytałem...fakt chudziak zazwyczaj wylewany jest jako jedna płaszczyzna.

Ale, co prawda już po fakcie...

nie uważasz że pod podłogówkę 5 cm styro na chudziaku to troche mało?

ruskowa Nie wiem, czy Cie załamywać, bo juz jest po fakcie, ale nie zrobiłaś dobrze... A znajomymi się lepiej nie sugerować, tylko poczytać forum PRZED robotą. Co teraz zrobisz - skujesz chudziak? Czy nadlejesz w pozostałej częsci?

Grubszy styropian MUSI być pod podłogówką! Chyba, że masz coś cennego pod domem (wylęgarnia piskląt?), którą koniecznie chcesz porządnie wygrzewać. 5 cm pod podłogówke to jest chyba żart. 8cm to za mało, 10cm minimum.

Ale zrobisz jak chcesz.

Proszę o opinię w sprawie grubości styro pod wylewkę : na parterze i poddaszu. Planujemy tak ( licząc od dołu ) :

PARTER

- piasek ( ok. 50 cm, miejscami nawet 80 cm - dom wyżej posadowiony ), chudziak 10 cm,

PAPA TERMOZGRZEWALNA NP V60 S 35

- folia czarna

- styropian FS 20 : na parterze 4 + 4 albo 5 + 3 ( jak lepiej ? )

FOLIA BUDOWLANA

- wylewka 7 cm ( z plastyfikatorek, zbrojeniem ? )

- płytka lub parkiet

PODDASZE

FOLIA BUDOWLANA

- wylewka 6 mm

- parkiet lub panel

Prosze o korektę i wszelkie uwagi. W szczególności odnośnie rodzaju styro

i grubości jego warstw.

[/

size]

NA CZERWONO SĄ WARSTWY KTÓRYCH NIE WOLNO POMINĄĆ

RESZTA OK

pozdrawiam janzar

A co to znaczy "wystarczy"? Wystarczy do czego? 5cm to zdaje sie minimum normowe. Jak chcesz zaoszczędzić 5 złotych teraz (stropian jest b.tani) i przez reszte zycia za to płacić, to 5cm wystarczy. Jesli chcesz w miarę dobrą zrobić izolację, to min 10 cm. Jeśli masz podłogówkę, to ja bym nie myślał o mniej, niż 15. Jak budujesz dom pasywny, to poniżej 20 w ogóle nie ma co gadać. Itd.

Wybor należy do Ciebie.