saabb 03.07.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 A co to znaczy "wystarczy"? Wystarczy do czego? 5cm to zdaje sie minimum normowe. Jak chcesz zaoszczędzić 5 złotych teraz (stropian jest b.tani) i przez reszte zycia za to płacić, to 5cm wystarczy. Jesli chcesz w miarę dobrą zrobić izolację, to min 10 cm. Jeśli masz podłogówkę, to ja bym nie myślał o mniej, niż 15. Jak budujesz dom pasywny, to poniżej 20 w ogóle nie ma co gadać. Itd. Wybor należy do Ciebie. Oki, robie 10 cm. (nie mam podłogówki) Dzieki za opier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 03.07.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 A co to znaczy "wystarczy"? Wystarczy do czego? 5cm to zdaje sie minimum normowe. Jak chcesz zaoszczędzić 5 złotych teraz (stropian jest b.tani) i przez reszte zycia za to płacić, to 5cm wystarczy. Jesli chcesz w miarę dobrą zrobić izolację, to min 10 cm. Jeśli masz podłogówkę, to ja bym nie myślał o mniej, niż 15. Jak budujesz dom pasywny, to poniżej 20 w ogóle nie ma co gadać. Itd. Wybor należy do Ciebie. Oki, robie 10 cm. (nie mam podłogówki) Dzieki za opier... Ja bede miał 10 = 2x5 na zakładkę przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saabb 03.07.2008 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 U mnie inspektor mówi, że 5 cm to minimum minimum. Sugeruje 10cm. Wykonawca zaś twierdzi, że 5 cm jest OK. Tylko, że to ja płace i będzie 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 03.07.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 U mnie inspektor mówi, że 5 cm to minimum minimum. Sugeruje 10cm. Wykonawca zaś twierdzi, że 5 cm jest OK. Tylko, że to ja płace i będzie 10 ale dajecie 10cm na dol i 10 cm na gore? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.07.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Stropu międzykondygnacyjnego nie ma sensu ocieplać, jeśli temperatura po obu jego stronach jest taka sama. Styropian, a jeszcze lepiej wełnę, daje się na strop głównie po to, aby go wyciszyć. Czyli 3cm jest w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.07.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 No... chyba ze podlogowke ktos robi to 5cm dac spoko mozna.naczej nad garazem nieogrzewanym -ja daje po 10cm wewnatrz garazu na scianach i pod sufitemPod wylewke, pod podloge na gruncie (na chudziaku) daje 30cm styro, wydaje mi sie ze tutaj trudno oszczedzac-pozniej ciezko dodac cokolwiek, na elewacje zawsze mozna cos dorzucic za kilka lat pod wylewki juz nie Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 03.07.2008 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 No... chyba ze podlogowke ktos robi to 5cm dac spoko mozna. Pzdr. hm my wszedzie mamy podlogowke, ale na pietrze dalismy 3 cm..bo wydawalo nam sie ze nie bardzo jest sie od czego tu izolowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.07.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 No... chyba ze podlogowke ktos robi to 5cm dac spoko mozna. Pzdr. hm my wszedzie mamy podlogowke, ale na pietrze dalismy 3 cm..bo wydawalo nam sie ze nie bardzo jest sie od czego tu izolowac:) Ja bym się przychylił do tej wersji - ciepło i tak migruje do góry z konwekcją. Reaktywność podłogówki i tak jest mizerna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 03.07.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Jest od czego, przeciez bedziecie miec strefy. Sypialnie na gorze etc. i salon, jadalnie, kuchnia, lazienka itp. na parterze moga byc na noc chlodniejsze niz gorne pomieszczenia. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 03.07.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Jest od czego, przeciez bedziecie miec strefy. Sypialnie na gorze etc. i salon, jadalnie, kuchnia, lazienka itp. na parterze moga byc na noc chlodniejsze niz gorne pomieszczenia. Pzdr. w podlogowce?..no nie bardzo:)za duza bezwladnosc zeby w czasie doby mozna bylo efektywnie regulowac temp.. jedynie w lazienkach bedzie utrzymywana inna temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 03.07.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Moim zdaniem bez skomplikowanego sterowania typu PID nie ma się co bawić w takie rzeczy. Krzywe grzania muszą być dokładnie dobrane i wszystko chodzić z duuuuuużym wpyrzedzeniem. Żeby chłodniej zrobiło się w nocy, to system musiałby przestawać grzać rano. A zaczynac grzać właśnie wieczorem. Uzyskujemy wtedy baaardzo wydłużoną siunusoide temperatury, i wcale nie jestem przekonany, że da to jakieś oszczędności. No ale to trzeba by było policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 03.07.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Jest od czego, przeciez bedziecie miec strefy. Sypialnie na gorze etc. i salon, jadalnie, kuchnia, lazienka itp. na parterze moga byc na noc chlodniejsze niz gorne pomieszczenia. Pzdr. te 2 st. różnicy nie będa miały wpływu przez strop i 3cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 03.07.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 PODDASZE - stryopian FS 20 : 3 mm FOLIA BUDOWLANA - wylewka 6 mm- parkiet lub panel PRZEPRASZAM ZA POWTÓRZENIE BŁĘDU OCZYWIŚCIE STYROPIAN 30MM JASTRYCH 60MM STYROPIAN JAKO IZOLACJA AKUSTYCZNA STROPU POZDRAWIAM janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 04.07.2008 01:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 hmmmm... W moim przypadku było to 5 + 5 cm styro na parterze a na poddaszu 5 cm (a co będę żałować ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ruskowa 07.07.2008 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Pelsona- Pan rusek jest na budowie, ja przy kompie Jeszcze pytanie- może naiwne. Dlaczego pod podłogówkę grubszy styro? Rozumię, że to ma zabezpieczyc przed uciekaniem ciepła w dół zamiast ogrzewać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 07.07.2008 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 To chyba oczywiste. Powiedz lepiej, jak wpadłaś na odwrotny pomysł, bo nie jestem w stanie wyobrazić sobie, czemu ktoś chciałby dawać MNIEJ pod podłogówkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.07.2008 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Ludomir Duda : "Jeżeli kto dzisiaj, projektuje, czy wykonuje mniej jak 30 cm styropianu od gruntu, jast niedouczonym szkodnikiem" http://www.isover.se/sw29592.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 07.07.2008 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Ludomir Duda : "Jeżeli kto dzisiaj, projektuje, czy wykonuje mniej jak 30 cm styropianu od gruntu, jast niedouczonym szkodnikiem" http://www.isover.se/sw29592.asp tak.w zasadzie to ja w ogóle przestaje rozumieć po co ten zbędny balast dla styropianu na budowie.tynki ,posadzki...sciany z różnych takich...dachówka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek3p 07.07.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Oczywiste jest to ze czym grubsza warstwa izolacji tym lepiej,ale nikt nie poruszył tematu czy dając 8-10 czy 15cm styropianui i doliczeniu 6-7 cm.wylewki nie bedzie tak ze nasza wylewka betonowa bedzie nam siegac do połowy drzwi balkonowych lub wejsciowych.Mysle ze warto na to zwrócic uwage jak sa osadzone drzwi na taras czy wejscie do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 08.07.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 30cm styro - minimum 16cm betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts