Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grubość styro pod wylewkę

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie na styropian i wylewkę zostało 16cm (po zmniejszeniu zapasu na nadprożach drzwi bo przewidziane było 12....nie dopilnowałem) Zdecydowanie będzie instalowana podłogówka. Poradźcie jak najlepiej podzielić te 16cm - czy 5cm wylewki z włóknem szklanym wytrzyma? Czy jest sens układać styropian w 2 warstwach? Czy na podłodze zadziała styropian ścienny? Kombinuję bo ma ścienny ma trochę lepsze współczynniki a nie chcę żeby ciepło w grunt uciekało...

pozdr

30cm styro - minimum 16cm betonu

Tu kolega chyba przesadził 16 cm betonu to mozna dac na strop ale nie wylewkę

Przesadza ktoś kto daje 30cm styro. i niestety musi się liczyć z tak grubą ilością betonu. Stopień ugieńcia styropianu, przy tak dużej jego grubości, narzuca aż tak grubą wylewkę - dasz mniej masz duże szanse na popękanie jastrychu.

U mnie na styropian i wylewkę zostało 16cm (po zmniejszeniu zapasu na nadprożach drzwi bo przewidziane było 12....nie dopilnowałem) Zdecydowanie będzie instalowana podłogówka. Poradźcie jak najlepiej podzielić te 16cm - czy 5cm wylewki z włóknem szklanym wytrzyma? Czy jest sens układać styropian w 2 warstwach? Czy na podłodze zadziała styropian ścienny? Kombinuję bo ma ścienny ma trochę lepsze współczynniki a nie chcę żeby ciepło w grunt uciekało...

pozdr

Te 16cm ja bym podzielił 5+5 styropian 6cm wylewka - przemierz całą powierzchnię także w środku pomieszczeń a nie tylko przy ścianach, nigdzie nie może być mniej jak te założone 6cm betonu.

5cm zbrojone polipropylenem wytrzyma ale chcesz mieć podłogówkę więc ja bym dał 6cm betonu i przezbroił dodatkowo kratą.

Układanie styropianu w dwóch warstwach i dodatkowo "na cegiełkę" ma jak największy sens, niwelujesz mostki termiczne i dodatkowo wzmacniasz całe podłoże

5cm zbrojone polipropylenem wytrzyma ale chcesz mieć podłogówkę więc ja bym dał 6cm betonu i przezbroił dodatkowo kratą.

dzięki BMS.

dlaczego 6cm z kratą jest lepsze do podłogówki od włókna? (polipropylenowego oczywiście nie szklanego :oops: ) jest jakaś konkretna krata do tego?

pytanie jeszcze raz o ten ścienny styropian...ugnie się? czy lepiej dać sobie spokój z współczynnikami i kupić ten gdzie napisali "podłoga"?;)

pozdrawiam

Ldzie nie dajcie sie zwariowac czy moze ktos powiedzieć jaki bedzie koszt wylewki betonowej o grubosci 16cm? :o

No chyba że ktos ma kasy opór ,6-7 cm zbrojone siatką musi wystarczyc.

Co do kolegi który pyta o styropian,to nie jest tylko różnica w napisach na opakowaniu,styropian na podłoge ma wiekszą gestosc i jest twardszy wiec i mniej podatny na zgniecenie,ja osobiscie nie ekseprymentowłał z elewacyjnyny na podłode,Jesli zostało zawsze mozna sie zamienic lub sprzedac i kupic odpowiedni :roll:

pozdr

Te 16cm ja bym podzielił 5+5 styropian 6cm wylewka - przemierz całą powierzchnię także w środku pomieszczeń a nie tylko przy ścianach, nigdzie nie może być mniej jak te założone 6cm betonu.

Układanie styropianu w dwóch warstwach i dodatkowo "na cegiełkę" ma jak największy sens, niwelujesz mostki termiczne i dodatkowo wzmacniasz całe podłoże

zgadzam się z BMS, z tą różnicą, że u mnie musiąło być17cm więc jest styro 8+3 + 6 wylewki zbrojonej kratą. Ta 3 wynika z podłogówki, nie wiem czy jest 5cm z folią.

Wgregor myślę że masz trochę racji z tymi 4 cm z siatką fi3 ale jednak to ciut za malo.

Ja u siebie dałem 7 cm B20 z z siatką fi 3 i pod spodem 36 cm styro oraz z w drugiej części domu 24 cm i robiłem na tym całą więźbe, i całą resztę robót, "krajzega" suwana non stop, "latające" belki", młotki, bloczki itp., nawet ryski nie ma ale to fakt że beton jak na ławy.

Choć gdzieniegdzie wyszlo mi 4 cm i jest to też nie do ruszenia, np. tu:

http://images31.fotosik.pl/318/43f8871c4641b8eamed.jpg

pzdr

Sam mam 40 cm styropianu, 4 cm wylewki zbrojonej siatką. Wiem jedno ... nigdy tam izolacji nie dołożę a ogrzewanie jakie by nie było drastycznie będzie drożeć.

Może mi ktoś wyjasnić dlaczego kolega dał prawie pół metra styro. W Polsce nie ma wiecznej zmarzliny.

też zrobiłem :o przy tym moje 5+5 wygląda jak zabawa w piaskownicy....

Sam mam 40 cm styropianu, 4 cm wylewki zbrojonej siatką. Wiem jedno ... nigdy tam izolacji nie dołożę a ogrzewanie jakie by nie było drastycznie będzie drożeć.

Może mi ktoś wyjasnić dlaczego kolega dał prawie pół metra styro. W Polsce nie ma wiecznej zmarzliny.

też zrobiłem :o przy tym moje 5+5 wygląda jak zabawa w piaskownicy....

Nie boisz się że w kończyny będzie ci zimno. A zimą to na łyżwach se pośmigasz? :D

Nigdzie na świecie pod domem nie ma wiecznej zmarzliny! Mogę kolegę zapewnić, że gdybym chciał mieć podłogę w temperaturze +1 czy + 2 stopnie wylał bym wylewkę ba gruncie. Ale ponieważ chcę mieć +23 stopnie i to za jak najmniejsze pieniądze dałem 40 cm to tylko 30% więcej niż dyrektywa BBR 2006 (która miała być u nas dwa lata temu) a ja wiedziałem o niej w 2000 roku o czy uprzedzano w Danii gdzie pracowałem.

Grunt mimo, ze cieplejszy od powietrza zimą znacznie szybciej odbiera ciepło.

Gradient temperatury decyduje o "ucieczce ciepła " tylko w fizyce budowli, a ta "nauka" niewiele ma z fizyką wspólnego! Postój sobie rozebrany (izolacja identyczna - skóra + tłuszcz w powietrzu -20stc i w wodzie +2 st C.... sam się przekonasz do czego nadają sie wzory i obliczenia oparte na OZC

Postój sobie rozebrany (izolacja identyczna - skóra + tłuszcz w powietrzu -20stc i w wodzie +2 st C.... sam się przekonasz do czego nadają sie wzory i obliczenia oparte na OZC

Co to za porównanie. Nie bardzo rozumiem. Prosze o wyjaśnienia. Podobnie z gradientem temperatury który jak przeczytałem jest zmianą temperatury określany w stopniach celsujsza / 100 metrów wysokości.

Proszę jaśniej abyśmy wszyscy zrozumieli.

Dziękuję.

• 4 weeks później...
A ja bym się zapytał gdzie jest pan rusek i dlaczego te kobieciny same mordują się na tych budowach. W pale się nie mieści jak płeć piękna zaczyna dominować na budowach z całym szcunkiem dla niej :D

pzdr

ja zapytam inaczej-a gdzie są te chłopy co by chciały za nas budować? jakoś mój się nie garnie a potem powie, ze syna spłodził drzewo posadził i dom wybudował, a tu bez mojego udziału to może jeno drzewu dałby radę :lol:

krotkie pytanie do znawcow tematu: blad nie blad, na ocieplenie i wylewke na parterze mam 15-20cm (mnie przy tym nie bylo, w ogole nie ma mnie przy budowie niestety...)

15-20cm bo rozwazam czy nie dac niestandardowych drzwi balkonowych (np. 205cm) zamiast i tak nedznych 210cm... o frustracji nie bede tu pisac. ma byc podlogowka wodna grzana II taryfa i kominkiem PW (bufor). wiem, ze podlogowka jest akumulacyjna sama w sobie, ale z mysla o II taryfie - czy warto nieznacznie zwiekszyc jej grubosc np. do 8cm, czy pozostac przy 6-7cm? bezwzglednie chce dac smieszne minimum styropianu (2x5cm). z drugiej strony, zal mi wysokosci pomieszczen, ktore beda mialy 2.60m... kazdy centymetr sie tu liczy

dom jest czesciowo otwarty (klatka schodowa, antresola), na sciany i dach przewiduje cos solidniejszego... (np. 18cm styropianu)

'zielonym' panom z gory dziekuje, juz nie wloze 50 czy 100cm styropianu :wink:, chociaz ze 30cm bym wyrzucil wprost z wehikulu czasu :-?

• 5 months później...
Wszyscy piszecie że na posadzkę jako izolację dawać styropian. Ale nikt nie napisał jak go "instalować" : czy normalnie położyć na beton bez żadnego mocowania czy przykleić do podłoża klejem lub bitumem czy mocować na kołki rozporowe ? Ponieważ u mnie posadzka trochę ale tylko trochę nierówna to myslałem żeby najpierw na beton położyć papę termozgrzewalną a później do tej papy kleić styropian zaprawą cementową systemową (taką jak do ociepleń metodą lekką mokrą). Zaprawa wyrówna nierówności od spodu styropianu, przyklei styropian, a styropian bedzie idealnie wypoziomowany.