Wgregor 08.07.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Sam mam 40 cm styropianu, 4 cm wylewki zbrojonej siatką. Wiem jedno ... nigdy tam izolacji nie dołożę a ogrzewanie jakie by nie było drastycznie będzie drożeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek3p 08.07.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 30cm styro - minimum 16cm betonu Tu kolega chyba przesadził 16 cm betonu to mozna dac na strop ale nie wylewkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 08.07.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 U mnie na styropian i wylewkę zostało 16cm (po zmniejszeniu zapasu na nadprożach drzwi bo przewidziane było 12....nie dopilnowałem) Zdecydowanie będzie instalowana podłogówka. Poradźcie jak najlepiej podzielić te 16cm - czy 5cm wylewki z włóknem szklanym wytrzyma? Czy jest sens układać styropian w 2 warstwach? Czy na podłodze zadziała styropian ścienny? Kombinuję bo ma ścienny ma trochę lepsze współczynniki a nie chcę żeby ciepło w grunt uciekało...pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BMS 09.07.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 30cm styro - minimum 16cm betonu Tu kolega chyba przesadził 16 cm betonu to mozna dac na strop ale nie wylewkę Przesadza ktoś kto daje 30cm styro. i niestety musi się liczyć z tak grubą ilością betonu. Stopień ugieńcia styropianu, przy tak dużej jego grubości, narzuca aż tak grubą wylewkę - dasz mniej masz duże szanse na popękanie jastrychu. U mnie na styropian i wylewkę zostało 16cm (po zmniejszeniu zapasu na nadprożach drzwi bo przewidziane było 12....nie dopilnowałem) Zdecydowanie będzie instalowana podłogówka. Poradźcie jak najlepiej podzielić te 16cm - czy 5cm wylewki z włóknem szklanym wytrzyma? Czy jest sens układać styropian w 2 warstwach? Czy na podłodze zadziała styropian ścienny? Kombinuję bo ma ścienny ma trochę lepsze współczynniki a nie chcę żeby ciepło w grunt uciekało... pozdr Te 16cm ja bym podzielił 5+5 styropian 6cm wylewka - przemierz całą powierzchnię także w środku pomieszczeń a nie tylko przy ścianach, nigdzie nie może być mniej jak te założone 6cm betonu. 5cm zbrojone polipropylenem wytrzyma ale chcesz mieć podłogówkę więc ja bym dał 6cm betonu i przezbroił dodatkowo kratą. Układanie styropianu w dwóch warstwach i dodatkowo "na cegiełkę" ma jak największy sens, niwelujesz mostki termiczne i dodatkowo wzmacniasz całe podłoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yatza 09.07.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 hmmmm... W moim przypadku było to 5 + 5 cm styro na parterze a na poddaszu 5 cm (a co będę żałować ) Dokładnie tak samo. Nad parterze 2 warstwy po 5cm i na poddaszu też piątka jednowarstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 09.07.2008 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 5cm zbrojone polipropylenem wytrzyma ale chcesz mieć podłogówkę więc ja bym dał 6cm betonu i przezbroił dodatkowo kratą. dzięki BMS. dlaczego 6cm z kratą jest lepsze do podłogówki od włókna? (polipropylenowego oczywiście nie szklanego ) jest jakaś konkretna krata do tego? pytanie jeszcze raz o ten ścienny styropian...ugnie się? czy lepiej dać sobie spokój z współczynnikami i kupić ten gdzie napisali "podłoga"? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek3p 09.07.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Ldzie nie dajcie sie zwariowac czy moze ktos powiedzieć jaki bedzie koszt wylewki betonowej o grubosci 16cm? No chyba że ktos ma kasy opór ,6-7 cm zbrojone siatką musi wystarczyc. Co do kolegi który pyta o styropian,to nie jest tylko różnica w napisach na opakowaniu,styropian na podłoge ma wiekszą gestosc i jest twardszy wiec i mniej podatny na zgniecenie,ja osobiscie nie ekseprymentowłał z elewacyjnyny na podłode,Jesli zostało zawsze mozna sie zamienic lub sprzedac i kupic odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.07.2008 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 U mnie na styropian i wylewkę zostało 16cm (po zmniejszeniu zapasu na nadprożach drzwi bo przewidziane było 12....nie dopilnowałem) Zdecydowanie będzie instalowana podłogówka. Poradźcie jak najlepiej podzielić te 16cm - czy 5cm wylewki z włóknem szklanym wytrzyma? Czy jest sens układać styropian w 2 warstwach? Czy na podłodze zadziała styropian ścienny? Kombinuję bo ma ścienny ma trochę lepsze współczynniki a nie chcę żeby ciepło w grunt uciekało... pozdr Te 16cm ja bym podzielił 5+5 styropian 6cm wylewka - przemierz całą powierzchnię także w środku pomieszczeń a nie tylko przy ścianach, nigdzie nie może być mniej jak te założone 6cm betonu. 5cm zbrojone polipropylenem wytrzyma ale chcesz mieć podłogówkę więc ja bym dał 6cm betonu i przezbroił dodatkowo kratą. Układanie styropianu w dwóch warstwach i dodatkowo "na cegiełkę" ma jak największy sens, niwelujesz mostki termiczne i dodatkowo wzmacniasz całe podłoże zgadzam się z BMS, z tą różnicą, że u mnie musiąło być17cm więc jest styro 8+3 + 6 wylewki zbrojonej kratą. Ta 3 wynika z podłogówki, nie wiem czy jest 5cm z folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 12.07.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 ponawiam pytanie jako że kwestia dla mnie ważna... dlaczego 6cm wylewki z kratą jest lepsze na podłogówkę niż 5cm z włóknem? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 13.07.2008 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 jeszcze lepsze będzie zbrojone 4cm wylewki . sam mam tak na 40 cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 13.07.2008 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Wgregor myślę że masz trochę racji z tymi 4 cm z siatką fi3 ale jednak to ciut za malo.Ja u siebie dałem 7 cm B20 z z siatką fi 3 i pod spodem 36 cm styro oraz z w drugiej części domu 24 cm i robiłem na tym całą więźbe, i całą resztę robót, "krajzega" suwana non stop, "latające" belki", młotki, bloczki itp., nawet ryski nie ma ale to fakt że beton jak na ławy.Choć gdzieniegdzie wyszlo mi 4 cm i jest to też nie do ruszenia, np. tu: http://images31.fotosik.pl/318/43f8871c4641b8eamed.jpg pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 13.07.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Sam mam 40 cm styropianu, 4 cm wylewki zbrojonej siatką. Wiem jedno ... nigdy tam izolacji nie dołożę a ogrzewanie jakie by nie było drastycznie będzie drożeć. Może mi ktoś wyjasnić dlaczego kolega dał prawie pół metra styro. W Polsce nie ma wiecznej zmarzliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin_Pe 13.07.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Sam mam 40 cm styropianu, 4 cm wylewki zbrojonej siatką. Wiem jedno ... nigdy tam izolacji nie dołożę a ogrzewanie jakie by nie było drastycznie będzie drożeć. Może mi ktoś wyjasnić dlaczego kolega dał prawie pół metra styro. W Polsce nie ma wiecznej zmarzliny. też zrobiłem przy tym moje 5+5 wygląda jak zabawa w piaskownicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 13.07.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Sam mam 40 cm styropianu, 4 cm wylewki zbrojonej siatką. Wiem jedno ... nigdy tam izolacji nie dołożę a ogrzewanie jakie by nie było drastycznie będzie drożeć. Może mi ktoś wyjasnić dlaczego kolega dał prawie pół metra styro. W Polsce nie ma wiecznej zmarzliny. też zrobiłem przy tym moje 5+5 wygląda jak zabawa w piaskownicy.... Nie boisz się że w kończyny będzie ci zimno. A zimą to na łyżwach se pośmigasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 14.07.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Sam mam 40 cm styropianu, 4 cm wylewki zbrojonej siatką. Wiem jedno ... nigdy tam izolacji nie dołożę a ogrzewanie jakie by nie było drastycznie będzie drożeć. Może mi ktoś wyjasnić dlaczego kolega dał prawie pół metra styro. W Polsce nie ma wiecznej zmarzliny. Nigdzie na świecie pod domem nie ma wiecznej zmarzliny! Mogę kolegę zapewnić, że gdybym chciał mieć podłogę w temperaturze +1 czy + 2 stopnie wylał bym wylewkę ba gruncie. Ale ponieważ chcę mieć +23 stopnie i to za jak najmniejsze pieniądze dałem 40 cm to tylko 30% więcej niż dyrektywa BBR 2006 (która miała być u nas dwa lata temu) a ja wiedziałem o niej w 2000 roku o czy uprzedzano w Danii gdzie pracowałem. Grunt mimo, ze cieplejszy od powietrza zimą znacznie szybciej odbiera ciepło. Gradient temperatury decyduje o "ucieczce ciepła " tylko w fizyce budowli, a ta "nauka" niewiele ma z fizyką wspólnego! Postój sobie rozebrany (izolacja identyczna - skóra + tłuszcz w powietrzu -20stc i w wodzie +2 st C.... sam się przekonasz do czego nadają sie wzory i obliczenia oparte na OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pi0tr 14.07.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Postój sobie rozebrany (izolacja identyczna - skóra + tłuszcz w powietrzu -20stc i w wodzie +2 st C.... sam się przekonasz do czego nadają sie wzory i obliczenia oparte na OZC Co to za porównanie. Nie bardzo rozumiem. Prosze o wyjaśnienia. Podobnie z gradientem temperatury który jak przeczytałem jest zmianą temperatury określany w stopniach celsujsza / 100 metrów wysokości. Proszę jaśniej abyśmy wszyscy zrozumieli.Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_sloneczko 06.08.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2008 A ja bym się zapytał gdzie jest pan rusek i dlaczego te kobieciny same mordują się na tych budowach. W pale się nie mieści jak płeć piękna zaczyna dominować na budowach z całym szcunkiem dla niej pzdr ja zapytam inaczej-a gdzie są te chłopy co by chciały za nas budować? jakoś mój się nie garnie a potem powie, ze syna spłodził drzewo posadził i dom wybudował, a tu bez mojego udziału to może jeno drzewu dałby radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altaries 07.08.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2008 krotkie pytanie do znawcow tematu: blad nie blad, na ocieplenie i wylewke na parterze mam 15-20cm (mnie przy tym nie bylo, w ogole nie ma mnie przy budowie niestety...) 15-20cm bo rozwazam czy nie dac niestandardowych drzwi balkonowych (np. 205cm) zamiast i tak nedznych 210cm... o frustracji nie bede tu pisac. ma byc podlogowka wodna grzana II taryfa i kominkiem PW (bufor). wiem, ze podlogowka jest akumulacyjna sama w sobie, ale z mysla o II taryfie - czy warto nieznacznie zwiekszyc jej grubosc np. do 8cm, czy pozostac przy 6-7cm? bezwzglednie chce dac smieszne minimum styropianu (2x5cm). z drugiej strony, zal mi wysokosci pomieszczen, ktore beda mialy 2.60m... kazdy centymetr sie tu liczy dom jest czesciowo otwarty (klatka schodowa, antresola), na sciany i dach przewiduje cos solidniejszego... (np. 18cm styropianu) 'zielonym' panom z gory dziekuje, juz nie wloze 50 czy 100cm styropianu , chociaz ze 30cm bym wyrzucil wprost z wehikulu czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolorado 08.08.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2008 A ja mam pytanie o grubość styropianu w przypadku gdy poniżej jest piwnica? Na parterze będzie podłogówka, a piwnica, jak to piwnica, będzie ogrzewana, ale na pewno znacznie mniej niż góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZBYSZEK_SK 11.01.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2009 Wszyscy piszecie że na posadzkę jako izolację dawać styropian. Ale nikt nie napisał jak go "instalować" : czy normalnie położyć na beton bez żadnego mocowania czy przykleić do podłoża klejem lub bitumem czy mocować na kołki rozporowe ? Ponieważ u mnie posadzka trochę ale tylko trochę nierówna to myslałem żeby najpierw na beton położyć papę termozgrzewalną a później do tej papy kleić styropian zaprawą cementową systemową (taką jak do ociepleń metodą lekką mokrą). Zaprawa wyrówna nierówności od spodu styropianu, przyklei styropian, a styropian bedzie idealnie wypoziomowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts