evol1 02.07.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Witam Jestem w trakcie budowy domu ktory odziedziczylem (budowa byla nieskonczona) i mam takie pytanie czy musze gdzies zglaszac wyburzenie scianki dzialowej oraz czy moge samodzielnie wyburzyc otwor pod drzwi w scianie nosnej czy lepiej sie skonsultowac a jesli tak to z kim?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.07.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 Ściankę działową to można spokojnie sobie przestawic.Zmiany w ścianie nośnej już najlepiej skonsultować z osobą z uprawnieniami - jaki wpływ mogą mieć na nośność ściany. A czy gdzieś zgłaszałeś, że to teraz Ty budujesz?Masz prowadzony dziennik? etc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.07.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 własnie.najpierw należy odtworzyć stan prawny budowy, sprawdzić kto pełni funkcję kierownika, jesli go nie ma to trzeba go ustanowić i już on bedzie dobrze wiedział, co i jak można robić. gdzie jest dziennik budowy, czy budowa była wstrzymana (to trzeba ją wznowić), a jesli nie była wstrzymana, to może upływ terminów ją wstrzymał,Ale przede wszystkim papiery!!!! Bo nie daj Boże, bedziesz rozbierał wszystko łącznie z fundamentami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.07.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 czy moge samodzielnie wyburzyc otwor pod drzwi w scianie nosnej czy lepiej sie skonsultowac a jesli tak to z kim?? ani się waż!!! wykonanie otworu w ścianie nośnej można wykonać wyłącznie wg projektu opracowanego przez osobę z uprawnieniami budowlanymi. Czyli w praktyce kier. budowy musi opracować technologię wykonania i odnotować to w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smudge 22.07.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Ja równiez odziedziczylam dzialke od rodziców, na której kiedys planowali sami wybudowac dom. Budowe rozpoczeli lecz jej nie ukonczyli. Teraz chodzi mi po glowie zeby sie zaczac budowac wykorzystujac istniejace juz fundamenty i sciany. Od czego powinnam zaczac?Dodam ze nie mam zaadaptowanego projektu. Czy powinien jakis spec przyjechac i zrobic inwentarz tego co mam i na podst. tego zaadoptowac projekt? Budowa zaczeta 10 lat temu, problem tez jest taki ze budynek nie zostal zadaszony i teraz nie wiem czy sciany jeszcze sie do czegos nadaja. Zbudowane zostaly z pustaków szaro niebieskich i ocieplone steropianem pomiedzy dwoma pustakami. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts