Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Burzenie

evol1

Recommended Posts

Witam

Jestem w trakcie budowy domu ktory odziedziczylem (budowa byla nieskonczona) i mam takie pytanie czy musze gdzies zglaszac wyburzenie scianki dzialowej oraz czy moge samodzielnie wyburzyc otwor pod drzwi w scianie nosnej czy lepiej sie skonsultowac a jesli tak to z kim??

własnie.

najpierw należy odtworzyć stan prawny budowy, sprawdzić kto pełni funkcję kierownika, jesli go nie ma to trzeba go ustanowić i już on bedzie dobrze wiedział, co i jak można robić. gdzie jest dziennik budowy, czy budowa była wstrzymana (to trzeba ją wznowić), a jesli nie była wstrzymana, to może upływ terminów ją wstrzymał,

Ale przede wszystkim papiery!!!! Bo nie daj Boże, bedziesz rozbierał wszystko łącznie z fundamentami.

czy moge samodzielnie wyburzyc otwor pod drzwi w scianie nosnej czy lepiej sie skonsultowac a jesli tak to z kim??

ani się waż!!!

wykonanie otworu w ścianie nośnej można wykonać wyłącznie wg projektu opracowanego przez osobę z uprawnieniami budowlanymi. Czyli w praktyce kier. budowy musi opracować technologię wykonania i odnotować to w dzienniku budowy.

• 3 weeks później...

Ja równiez odziedziczylam dzialke od rodziców, na której kiedys planowali sami wybudowac dom. Budowe rozpoczeli lecz jej nie ukonczyli. Teraz chodzi mi po glowie zeby sie zaczac budowac wykorzystujac istniejace juz fundamenty i sciany.

Od czego powinnam zaczac?Dodam ze nie mam zaadaptowanego projektu. Czy powinien jakis spec przyjechac i zrobic inwentarz tego co mam i na podst. tego zaadoptowac projekt?

Budowa zaczeta 10 lat temu, problem tez jest taki ze budynek nie zostal zadaszony i teraz nie wiem czy sciany jeszcze sie do czegos nadaja. Zbudowane zostaly z pustaków szaro niebieskich i ocieplone steropianem pomiedzy dwoma pustakami.

pozdrawiam