Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka we?na ? Gullfiber czy Rockwool?

Recommended Posts

To zależy jaka wełna Rockwool czy Gullfiber. Ja kupiłem Rockwool'a Top Rock - współcz. 0,035 - pomiędzy krokwie układa się extra, nie jest taka pyląca, jest twarda. Ale są rownież Rockwool'e (jak to ktoś we wcześniejszych postach zauważył) robione dla marketów z nazwą np. EkoNomi lub inną zawierającą część nazwy danego marketu - są to produkty o wsp. 0,04 lub wyższym; cena jest może zachęcająca, ale jak się przeliczy ile trzeba wydać aby uzyskać określony opór cieplny (i z jaką grubością wełny wiązać się to może) to tanie wełny nie wyglądają już tak dobrze. Wybór należy do kupującego.

Podaj, proszę, jakąś hurtownię, gdzie mają Gullfibera. Obdzwoniłam z książlki telefonicznej kilkanaście, i nic - wszędzie tylko Rockwool.

Joasia.

http://www.isover.pl

Bezpłatna Infolinia: 0800 163 121 - tu powinni Cie gdzies skierowac

albo

podaj miasto z ktorego jestes to bedzie latwiej ci cos polecic :)

• 3 years później...

Joasia, co kupiłaś?

Ja mam teraz podobny dylemat. Nie wiem, na co się zdecydować. Mój wykonawca dachu bardzo poleca KNAUFA, bo mimo gorszego współczynnika 0,44 podobno jest lżejsza.

W Castoramie (chyba) albo w Praktikerze jest TOP ROCK o współczynniku 0,035.

Co wybrać?

P.e.T.e. napisał

bynajmniej w tym wyborze nie kierowalem sie cena

Czym przede wszystkim? Współczynnikiem lambda czy wagą?

Może na coś innego trzeba jeszcze zwracać uwagę? Ja do tej pory myślałam, że najważniejsza jest izolacyjność (oprócz ceny oczywiście), ale teraz namieszali mi tą wagą wełny.

pozdrawiam

justa

dzięki za szybką odpowiedź, bo muszę już zamówić, a podobno nie jest to teraz takie proste

cięzar

wsp oporu cieplnego dla danej grubości

cena

ja jestem za rockwoolem

Dlaczego za rockwoolem? Jeśli odrzucić cenę (powiedzmy, że jest bardzo podobna), to zostaje ciężar do wsp oporu cieplnego czyli 1:1.

chyba że cena jednak przeważyła i jest 1:2

pozdrawiam

justa

Rezi napisał

cięzar dlatego aby nie obwieszała się wełna i nie zrywala sznurków

wiem, ale własnie Knauff, który jest lżejszy, ma gorszy współczynnik oporu cieplnego (o,44 lub 0,40)

podstawowy jest wsp oporu cieplnego dla danej grubości

tutaj odwrotnie, rockwoll (np Top rock) ma wsp 0,35 ale jest ciężki

a tak na marginesie - jaka różnica finansowa wychodzi dla tych dwóch firm ??

nie wiem dokładnie, ale knauff jest droższy

ważne ile będzie ważył 1 m2 ocieplenie - w zależności jaka grubosc planujesz

ja pomiędzy krokwie włozyłem wełna z rolki lekka luźna i niskiej masie, jak zamoknie szybciej przeschnie i nie obciąża sznurowania.

druga i trzecia warstwa warstwa to twarde płyty nabijane na uchwyty do stelaży GK

cięzar dlatego aby nie obwieszała się wełna i nie zrywala sznurków

wiem, ale własnie Knauff, który jest lżejszy, ma gorszy współczynnik oporu cieplnego (o,44 lub 0,40)

podstawowy jest wsp oporu cieplnego dla danej grubości

tutaj odwrotnie, rockwoll (np Top rock) ma wsp 0,35 ale jest ciężki

Zapewne pod uwage bralas welna szklana Knauf'a i mineralna (kamienna) Rockwool'a.

Szklana z reguly jest nieco lzejsza...

Dołącze się do tematu....jeśli chodzi o współczynniki oporu to wydaje mi się że wszyscy troche przesadzamy..przeliczamy, obliczamy, ustalamy..a przychodzi do zakupu i decydującą rolę odgrywa "przeważnie" cena...Ja osobiście zdecydowałem się na KNAUFA 15 między krokwie+5 między stelaże....jest cieplutko. Układała się dobrze - oczywiście sznurek musiał być :)

Justa, kupiłam Polterm Max Isovera (czyli Gullfibera). Dlatego, że jest najmniej nasiąkliwy przy b. dobrym współczynniku przenikania ciepła, no, i jest sztywny. Z tym, że ja mam skosy 60 stopni (dach mansardowy) i istniała obawa, że miękka wełna z rolki (mata) zjedzie pod własnym ciężarem. Dlatego ociepliliśmy dach tą samą wełną, co ściany (trójwarstwowe). 25 cm w wóch wartswach: 15+10.

Efekt super: latem na poddaszu miły chłodek. Teraz jest pierwsza zima, gdy grzejemy, więc zobaczymy po śniegu na dachu, jak to naprawdę jest z tą izolacją :D

To, żeby wełna była jak najmniej nasiąkliwa, jest m. zd. najważniejsze - bo wszystkie te lambdy podają dla wełny suchej. A mokra - to oczywiście żaden izolator.

Pzdr. J.

Dzięki za odpowiedzi.

zarluk napisał

Dołącze się do tematu....jeśli chodzi o współczynniki oporu to wydaje mi się że wszyscy troche przesadzamy..przeliczamy, obliczamy, ustalamy..a przychodzi do zakupu i decydującą rolę odgrywa "przeważnie" cena...

Właśnie też czasami mam takie wrażenie, że często ,,dzielę włos na czworo", a ostateczna decyzja jest bardzo przypadkowa. Decyduje wtedy to, nad jakim szczegółem się zastanawiam, jeśli on jest dobry, to kupuję ten produkt, mimo że pod innym względem jest gorszy.

Mój dach ma 42 st. Chce dać 15 cm między krokwie (krokwie 16 cm), i jako drugą warstwę 5-8 albo 10 cm (ale czy to już znowu nie przesada te 25 cm?)

pozdrawiam

nadal nie zdecydowana justa