Neo23 22.09.2003 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Witam, Jak uważacie , która wełna jest lepsza Gullfiber czy Rockwool. A moze jeszcze inna ? Jakie są 'za' a jakie 'przeciw'? pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 23.09.2003 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Witam, Jak uważacie , która wełna jest lepsza Gullfiber czy Rockwool. A moze jeszcze inna ? Jakie są 'za' a jakie 'przeciw'? pozdrawiam.. gdy mialem taki dylemat to moj wybor padl na Gullfiber - szczegolnie dobre parametry ma ISOmata - jesli chodzi o poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 24.09.2003 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Podaj, proszę, jakąś hurtownię, gdzie mają Gullfibera. Obdzwoniłam z książlki telefonicznej kilkanaście, i nic - wszędzie tylko Rockwool.Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wos 25.09.2003 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 To zależy jaka wełna Rockwool czy Gullfiber. Ja kupiłem Rockwool'a Top Rock - współcz. 0,035 - pomiędzy krokwie układa się extra, nie jest taka pyląca, jest twarda. Ale są rownież Rockwool'e (jak to ktoś we wcześniejszych postach zauważył) robione dla marketów z nazwą np. EkoNomi lub inną zawierającą część nazwy danego marketu - są to produkty o wsp. 0,04 lub wyższym; cena jest może zachęcająca, ale jak się przeliczy ile trzeba wydać aby uzyskać określony opór cieplny (i z jaką grubością wełny wiązać się to może) to tanie wełny nie wyglądają już tak dobrze. Wybór należy do kupującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docieplenia 25.09.2003 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Podaj, proszę, jakąś hurtownię, gdzie mają Gullfibera. Obdzwoniłam z książlki telefonicznej kilkanaście, i nic - wszędzie tylko Rockwool. Joasia. http://www.isover.pl Bezpłatna Infolinia: 0800 163 121 - tu powinni Cie gdzies skierowac albo podaj miasto z ktorego jestes to bedzie latwiej ci cos polecic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 25.09.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Ja kupilem Gullfiber Polterm Max, poltwarda do ocieplenia scian warstwowych i dachu, ma bardzo dobre parametry K dla 10 cm rowne 2,94. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 26.09.2003 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Docieplenia, dzięki za infolinię. Jestem z Warszawy - buduję w gm. Stare Babice. Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Joasia, co kupiłaś?Ja mam teraz podobny dylemat. Nie wiem, na co się zdecydować. Mój wykonawca dachu bardzo poleca KNAUFA, bo mimo gorszego współczynnika 0,44 podobno jest lżejsza.W Castoramie (chyba) albo w Praktikerze jest TOP ROCK o współczynniku 0,035. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 17.11.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 A moze Paroc? Ja na ocieplenie swojego domu wybralem welne Paroc - i bynajmniej w tym wyborze nie kierowalem sie cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 P.e.T.e. napisał bynajmniej w tym wyborze nie kierowalem sie cena Czym przede wszystkim? Współczynnikiem lambda czy wagą? Może na coś innego trzeba jeszcze zwracać uwagę? Ja do tej pory myślałam, że najważniejsza jest izolacyjność (oprócz ceny oczywiście), ale teraz namieszali mi tą wagą wełny. pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 17.11.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 cięzar wsp oporu cieplengo dla danej grubości cena ja jestem za rockwoolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2006 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 dzięki za szybką odpowiedź, bo muszę już zamówić, a podobno nie jest to teraz takie proste cięzar wsp oporu cieplnego dla danej grubości cena ja jestem za rockwoolem Dlaczego za rockwoolem? Jeśli odrzucić cenę (powiedzmy, że jest bardzo podobna), to zostaje ciężar do wsp oporu cieplnego czyli 1:1. chyba że cena jednak przeważyła i jest 1:2 pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 17.11.2006 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 cięzar dlatego aby nie obwieszała się wełna i nie zrywala sznurków podstawowy jest wsp oporu cieplnego dla danej grubości a tak na marginesie - jaka różnica finansowa wychodzi dla tych dwóch firm ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.11.2006 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Rezi napisał cięzar dlatego aby nie obwieszała się wełna i nie zrywala sznurków wiem, ale własnie Knauff, który jest lżejszy, ma gorszy współczynnik oporu cieplnego (o,44 lub 0,40) podstawowy jest wsp oporu cieplnego dla danej grubości tutaj odwrotnie, rockwoll (np Top rock) ma wsp 0,35 ale jest ciężki a tak na marginesie - jaka różnica finansowa wychodzi dla tych dwóch firm ?? nie wiem dokładnie, ale knauff jest droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 17.11.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 ważne ile będzie ważył 1 m2 ocieplenie - w zależności jaka grubosc planujesz ja pomiędzy krokwie włozyłem wełna z rolki lekka luźna i niskiej masie, jak zamoknie szybciej przeschnie i nie obciąża sznurowania. druga i trzecia warstwa warstwa to twarde płyty nabijane na uchwyty do stelaży GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 17.11.2006 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 cięzar dlatego aby nie obwieszała się wełna i nie zrywala sznurków wiem, ale własnie Knauff, który jest lżejszy, ma gorszy współczynnik oporu cieplnego (o,44 lub 0,40) podstawowy jest wsp oporu cieplnego dla danej grubości tutaj odwrotnie, rockwoll (np Top rock) ma wsp 0,35 ale jest ciężki Zapewne pod uwage bralas welna szklana Knauf'a i mineralna (kamienna) Rockwool'a. Szklana z reguly jest nieco lzejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarluk 17.11.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Dołącze się do tematu....jeśli chodzi o współczynniki oporu to wydaje mi się że wszyscy troche przesadzamy..przeliczamy, obliczamy, ustalamy..a przychodzi do zakupu i decydującą rolę odgrywa "przeważnie" cena...Ja osobiście zdecydowałem się na KNAUFA 15 między krokwie+5 między stelaże....jest cieplutko. Układała się dobrze - oczywiście sznurek musiał być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 18.11.2006 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Justa, kupiłam Polterm Max Isovera (czyli Gullfibera). Dlatego, że jest najmniej nasiąkliwy przy b. dobrym współczynniku przenikania ciepła, no, i jest sztywny. Z tym, że ja mam skosy 60 stopni (dach mansardowy) i istniała obawa, że miękka wełna z rolki (mata) zjedzie pod własnym ciężarem. Dlatego ociepliliśmy dach tą samą wełną, co ściany (trójwarstwowe). 25 cm w wóch wartswach: 15+10. Efekt super: latem na poddaszu miły chłodek. Teraz jest pierwsza zima, gdy grzejemy, więc zobaczymy po śniegu na dachu, jak to naprawdę jest z tą izolacją To, żeby wełna była jak najmniej nasiąkliwa, jest m. zd. najważniejsze - bo wszystkie te lambdy podają dla wełny suchej. A mokra - to oczywiście żaden izolator. Pzdr. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Dzięki za odpowiedzi. zarluk napisał Dołącze się do tematu....jeśli chodzi o współczynniki oporu to wydaje mi się że wszyscy troche przesadzamy..przeliczamy, obliczamy, ustalamy..a przychodzi do zakupu i decydującą rolę odgrywa "przeważnie" cena... Właśnie też czasami mam takie wrażenie, że często ,,dzielę włos na czworo", a ostateczna decyzja jest bardzo przypadkowa. Decyduje wtedy to, nad jakim szczegółem się zastanawiam, jeśli on jest dobry, to kupuję ten produkt, mimo że pod innym względem jest gorszy. Mój dach ma 42 st. Chce dać 15 cm między krokwie (krokwie 16 cm), i jako drugą warstwę 5-8 albo 10 cm (ale czy to już znowu nie przesada te 25 cm?) pozdrawiam nadal nie zdecydowana justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Acent 18.11.2006 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Witam, Jak uważacie , która wełna jest lepsza Gullfiber czy Rockwool. A moze jeszcze inna ? Jakie są 'za' a jakie 'przeciw'? pozdrawiam.. gdy mialem taki dylemat to moj wybor padl na Gullfiber - szczegolnie dobre parametry ma ISOmata - jesli chodzi o poddasze Bardziej szczególnie Super mata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts