Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka we?na ? Gullfiber czy Rockwool?

Recommended Posts

witam

wczoraj całe popołudnie jeździłam po W-wie w poszukiwaniu waty i informacji.

Otóż najlepsze parametry izolacyjności ma TOP ROCK firmy Rockwol - 0,035 ale podobno jest strasznie ciężka.

Powiedzcie, czy wybralibyście TOP ROCK bez względu na tę wagę, czy Knaufa o izolacyjności 0,40?

Powiedzmy, że cena jest podobna.

Pod warunkiem, że dzisiaj jeszcze będzie w sklepie, bo był tylko w jednym

pozdrawiam

justa

Nastepna dostawa w połowie grudnia albo w styczniu (czyli po nowej cenie). Podobno fabryce bardziej opłaca się placić kary marketom i cała produkcja idzie na wielkie budowy

Ja najpierw przygotowałem się teoretycznie - sprawdziłem u producentów, jaka wełna ma najlepszy współczynnik przenikalności. Na tej podstawie wytypowałem sobie trzy rodzaje (dwa isover i jeden rockwool) no i zacząłem dzwonić po sprzedawcach. I wtedy okazało się, że nikt nie ma w ofercie niczego poza standardową Uni Matą czy jej odpowiednikami konkurencji.

Skład budowlany, w którym kupuję większość materiałów, i który handluje isoverem od dawna ode mnie dowiedział się o istnieniu isomaty i supermaty :lol:

W końcu okazało się, że najlepsze, co mogłem wtedy kupić to była isomata - i taką mam w dachu. W stosunku do podstawowej unimaty dołożyłem jakieś 200zł. Gdyby udało mi się wtedy dostać w Warszawie supermatę - dołożyłbym z chęcią kolejne 200 czy 300 - ale po prostu nigdzie jej nie było.

Aha - tak lekko mówię o dokładaniu pieniędzy dlatego, że przygotowując plan wydatków posługiwałem się (akurat przy tych produktach) cenami ze stron internetowych - więc miałem trochę zapasu na ten cel.