Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

abażur

Monika  Seba

Recommended Posts

wpadłąm na pomysł aby kupić zwykły, duży abażur (najchętniej 45cm średnicy na górze i 55cm średnicy na dole) i oddać go do tapicera aby obszył go w moim wymarzonym fioletowym aksamicie. Czy ktoś robił coś podobnego? Czy ktoś widział w sklepie tani gładki klosz w takich mniej więcej wymiarach?

Czemu nie? Ważne tylko żeby abażur był wystarczająco duży w stosunku do temperatury wytwarzanej przez żarówkę, żeby tkaniny nie stopić / przypalić. Przy tym rozmiarze raczej nie powinno być problemów nawet z silną żarówką.

Z drugiej strony - jeśli kupisz abażur to bardzo łatwo obszyć go we własnym zakresie jeśli tylko dysponujesz taką chęcią ;) Z tego co wiem, to abażury mimo wszystko najczęściej sprzedawane są już "obszyte" więc wykrój (po zdjęciu tego co jest i rozpruciu / rozłożeniu) gotowy - tylko mała uwaga - trzeba zawsze pamiętać żeby w miejscu zszycia zostawić ~1cm zapasu (jeśli będzie rozpruwany oryginalne pokrycie z tkaniny - będzie to doskonale widoczne gdzie było zszycie a gdzie koniec tkaniny).

Jeśli brak ochoty, czasu lub umiejętności - nie musi być to być wcale tapicer, wystarczy krawiec w najbliższym "pogotowiu krawieckim".

szyję od małego- nawet mam starego "zingera"

to się przez s chyba pisze- nie wiem, bo tak stary że się napis już zmazał

ale... przyglądałam się lampie kupionej w sklepie i oddanej- na abażur z elastycznego tworzywa przyklejona była tkanina- wszystko estetycznie zrobione bez śladu szwu. Lampa ma wisieć nisko, na wysokości oczu więc musi być perfekt.A z rzeczy które kiedykolwiek sobie uszyłam nosiłam tylko torebki, mnóstwo torebek i nic poza tym :lol: . Zobaczę te klosze w leroy, w ikea byłam wczoraj- za małe (te co były na półce) fioletowego brak, ale dzięki za podpowiedzi

A może zamiast szyć, to taśmą klejącą do tkanin to pokleić?

Taką jak do zasłon - je się przecież przykleja żelazkiem, to od żarówki nic się nie powinno dziać :roll:

A w ogóle to skąd wytrzasnąć same stelaże, już się od dawna zastanawiam :roll:

• 1 month później...

no właśnie chce taki fioletowy ale 1300 za zwykłą lampę- nie chce bo już krucho z kasą

ten z lumina- jest ok i cenę ma do przyjęcia - zapisuję!

szukam jeszcze moze coś się trafi za grosze- nie wiem jaki będzie efekt tego oklejania i bez żalu wywalę "nieudany" wyrób jeśli mnie nie trzepnie mocno po kieszeni :D

no właśnie chce taki fioletowy ale 1300 za zwykłą lampę- nie chce bo już krucho z kasą (...)

też tak myślę, cena zaporowa jak dla zwykłej lampy z materiału :o ale wzory mają super, mogłabym się u nich urządzać :D :D

Monika sięgnęłam jeszcze do starych źródeł

http://www.dober.pl/product_info.php/cPath/26/products_id/4277

http://www.dober.pl/product_info.php/cPath/26/products_id/4286

http://www.dober.pl/product_info.php/cPath/26/products_id/4272

zresztą przeglądnij resztę http://www.dober.pl/index.php/cPath/26

dzięki jesteś wielka

to może podpowiesz jeszcze gdzie zamówić aksamit

przeglądnęłam już sto stron z materiałami obiciowymi i pupa

zamówiłam wzornik kolorów na anza.info.pl ale może widziałaś gdzieś fioletowy aksamit :D

uuu nie mam kompletnie pojęcia :roll: :roll: :roll: ja chyba poszłabym do najbliższego sklepu z tkaninami po radę :roll: