Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa sieci wod-kan zakładać stowarzyszenie, komitet?

B.Art

Recommended Posts

Witam,

Aby mieć dostęp do kanalizacji i wodociągu musimy wraz z kilkoma sąsiadami wybudować je sami. Koszt 200m odcinka jest gigantyczny - okolo 100 000pln. Chcemy ubiegać się o zwrot częsci pieniędzy w MPWiK. Projekt już mamy, składamy wniosek o pozwolenie na budowę. Nie wiemy jednak jak formalnie finansować inwestycję - czy potrzebujemy utworzyć stowarzyszenie, komitet czy może coś jeszcze innego? Jak załatwia się takie rzeczy? Co bedzie najlepsze w naszym przypadku?

pozdrawiam

Witam

W moim przypadku jest podobnie jak u ciebie z tym że jesteśmy w połowie drogi właśnie kompletujemy dokumenty dla projektanta. Dotychczas mieliśmy do siebie zaufanie i wszyscy właściciele działek przelewali na moje konto pieniądze (23 działki kwoty rzędu 150zł - 300zł). Jednak gdy będziemy już mieli projekt wodociągi mają przygotować nam kosztorys. Szacujemy koszt około 3000zł od działki i tu raczej będziemy zakładać stowarzyszenie które zgłaszamy w UM a następnie zakładamy konto bankowe stowarzyszenia do którego będą miały dostęp 3 osoby wybrane do reprezentowania nas.

Jeszcze jedno pytanie ile wyszedł wam koszt samego wodociągu. Czy możesz napisać coś szczegółowo o kosztach?

witam

jestem właśnie na etapie organizowania przedsięwzięcia budowy wodociągu i poszukuję jakiegoś wzoru umowy czy porozumienia na podstawie którego można by zawiązać taki komitet/stowarzyszenie.

W moim przypadku będzie to raczej komitet bo nie ma za dużo ludzi do tego interesu a i kwota nie będzie raczej jakaś kosmiczna bo to tylko 100 metrów rury fi110 i 90 metrów fi63.

W moich wodociągach dowiedziałem się, że można skierować do nich pismo z prośbą o współfinansowanie i najczęściej oni zgadzają się na to. Takie współfinansowanie polega na tym że my załatwiamy projekt i materiały (rury, hydranty itp) a wodociągi dają swoją ekipę, która kopie rów i montuje to do kupy. Może u Was też się tak da ?? Warto spróbować.

No i jeszcze raz prośba o wzór umowy czy innego pisemka na podstawie którego zawiązuje się taki komitet budowy.

i tu raczej będziemy zakładać stowarzyszenie które zgłaszamy w UM a następnie zakładamy konto bankowe stowarzyszenia do którego będą miały dostęp 3 osoby wybrane do reprezentowania nas.

No właśnie chodziło mi o coś takiego. Jak zakłada się takie stowarzyszenie? Czy jest jakieś inne wyjście, żeby wspólnie sfinansować i zarządzać budową sieci wod-kan?

Jeszcze jedno pytanie ile wyszedł wam koszt samego wodociągu. Czy możesz napisać coś szczegółowo o kosztach?

Póki co mamy oferty ustne - sam wodociąg to w naszej okolicy jakieś 100-150zł/mb

U nas to samo

Robimy kanalizację 167 m w tym 10 studzienek (teren pochyły studzienki jakie droższe) i wode około 200m .

Powiedzcie czy wy ciagniecie te media przez prywatne działki?

My ciagniemy przez nasza prywatną droge i gmina powiedziła ze musimy to zrobić na włąsny koszt .wyjdzie cos po 15 tys na działkę (5-6 dziłek) a w sumie jest 27 ...reszta niezainteresowana

Mamy juz projekt teraz zbieramy wyceny

U mnie wodociąg pójdzie pod drogą gminną i potem pod polną, która też jest osobną działką tyle że na razie należącą do skarbu państwa

Nie wiem jeszcze jak to wszystko papierkowo przeprowadzić. Na razie skupiłem się na przekonywaniu właścicieli pozostałych trzech działek żeby w ogóle zechcieli uczestniczyć w budowie tego wodociągu.

Będzie nas 4 działki do podłączenia. Do stowarzyszenia trzeba minimum 15 osób z tego co wiem dlatego upieram sie przy tym komitecie...

to jak - powie ktoś jak się zawiązuje taki komitet ???

W urzędzie miasta musicie wypełnić dokument do którego dołączacie protokół z zebrania stowarzyszenia na którym musi być napisane kogo wybraliście na przewodniczącego i zastępce a także dane i podpisy wszystkich zainteresowanych. Musicie też dołączyć status (regulamin, poszukajcie wzór w necie). Potem zakładacie w banku konto i działacie :)

no fajnie ale do stowarzyszenia trzeba chyb 15 osób - nas jest czworo właścicieli działek - to co, mam zapisać do niego wszystkich członków rodzin żeby się nazbierało 15 ? :lol:

w takim przypadku chyba komitet... ale nigdzie w sieci nie znalazłem jak się taki komitet zawiązuje.

Ktoś może powiedzieć, że po co w ogóle to formalizować skoro to tylko 4 osoby no ale wiecie - ludzie są różni i czasem zachowują się jak dzieci... Jednego sąsiada jestem pewny ale dwóch pozostałych nie bardzo.

Zadzwoń do urzędu miasta i zapytaj się jak u was to wygląda. A jeżeli nie chcecie zakładać komitetu to może udajcie się do notariusza spiszcie jakąś umowę, która zobowiązuje strony do uzbrojenia terenu. Ewentualnie musicie sobie zaufać przelać kasę na jedno konto zlecić wykonanie i zapłacić.

Witam jestem członkiem takowego Społecznego komitetu na rzecz budowy kanalizacji, sprawa dzieje sie w Radomiu z doświadczenia proponuję na początku porozmawiać z wodociągami i urzędem miejskim, potem z projektantem a następnie utalić czy jeżeli planowany przebieg wodociądu i kanalizacji będzie szedł przez prywatne dziłaki to ich wlaściciele zgodzą sie na ustanowienie służebności gruntowej, co wiąże sie z aktem notarialnym i wpisem do księgi wieczystej. Bez służebności gruntowej nie ma sensu zakladac komitetu i pchać sie w koszty to moim zdaniem najważniejsze dokumenty. Tak sprawa wygląda przynajmniej w Radomiu.