Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym myjecie swój parkiet?

GGGosik

Recommended Posts

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Polecam Cleaner (były neutralreiniger) firmy loba-wakol koszt około 18zł za litr nie zmiekcza lakieru...proporcje 1:10...myje bardzo ładnie i nie pozostawia smugnie ma wosków więc jak wyżej napisałem nie zmiękcza lakieru ani też nie pozostawia smug..

A to (i to o Pronto) to też się stosuje do paneli drewnianych?

Kurczę, czego się człowiek dowie, a ja teraz zapierniczam w mieszkaniu z prontem i opierniczam małża jak umyje parkiet płynem do podłóg kafelkowych :roll: :oops:

powiadam cleaner(były neutralreiniger) z loba badź bna np lobe bede zachwalał bo jest swietnym środkiem kosztuje psie pieniadze i wystarcza na dłuuugo wazne aby nie na mokro tylko wilgotno..zmywać roztworem 1;10...kafelki tez bdb zmywa..nie pozosrtawia smug ani nalotów ...Howgh

Zalecany do finisha(czym był impregnowany???), posadzek lakierowanych i olejowanych...paneli kafelek itp..nawet na hotelach maszynowo tez daje rade..

powiadam cleaner(były neutralreiniger) z loba badź bna np lobe bede zachwalał bo jest swietnym środkiem kosztuje psie pieniadze i wystarcza na dłuuugo wazne aby nie na mokro tylko wilgotno..zmywać roztworem 1;10...kafelki tez bdb zmywa..nie pozosrtawia smug ani nalotów ...Howgh

Zalecany do finisha(czym był impregnowany???), posadzek lakierowanych i olejowanych...paneli kafelek itp..nawet na hotelach maszynowo tez daje rade..

A prowizję jaką masz? :lol: Żartuję - lecę i kupuję: w końcu coś, czym będę mogła myć wszystko i nie klarować małżowi że musi wodę zmieniać do różnego podłoża 8)

BTW: wczoraj widziałam 300 - rewelacyjny filmik :D

środek jest naprawde ok z loba nie mam nic wspólnego za wyjatkiem stosowanie jej od czasu do czasu..jesli zaś chodzi o cleaner z tejze firmy to lepszego jeszcze nie spotkałem..wiec go zachwalam..jak spotkam tez bede polecał...300 to jest film który tak jak the last off mochicans oglądałem 300(nomen omen hehe) razy

jesli mam parkiet olejowany bez wosku (olej loba) to czy do codziennej pielegnacji moge uzywac preparatow z dodatkiem wosku?

np http://allegro.pl/item446252412_loba_waxcleaner_plyn_do_mycia_drewna_olejowanego.html

i raz np.na 3 m-ce

http://allegro.pl/item445222499_loba_parkettoil_pielegnacja_drewna_olejowanego.html

Za pare miesiecy chcialabym powtorzyc olejowanie i jesli do tego czasu bede stosowala ww. srodki pielegnacyjne na bazie wosku to nie bedzie to "przeszkoda" do ponownego olejowania?

hmm bdb tyle ze przed oil balsamem czy tez jak to sie teraz nazywa..parkettoil trzeba posadzke zmyć lobalinem teraz sie nazywa waxremover poczekać az wyschnie..około 6 godzin i dopiero nakładać parkettoil..ale na co dzien mozesz tez stosować cleanera bez przeszkód..tyle ze powtarzam jak mantre przy posadzkach drewnianych nigdy przenigdy nie zmywamy na mokro tyko na WILGOTNO please..

Z ciekawości zapytam który masz olej na posadce pamietasz nazwe??

Witam,

Cieszę się, że znalazłem ten temat, gdyż sam zastanawiałem się czym czyścić moją podłogę. Nie jest to parkiet, ale deska podłogowa. Tutaj jest informacja o niej http://www.omniwood.pl/pokaz.php?id=366 W naturze jest trochę szorstka, ma takie rustykalne wykończenie i nie błyszczy się oczywiście, gdyż nie jest lakierowana. Czym można czyścić taką deskę?

ghost34, wielkie dzieki...... co do oleju to nie bardzo wiem jak sie nazywa....parkieciarz powiedzila ze z Loba (y) :roll: widzialam opakowanie (metalowe, prostokatne) ale byla na nim naklejona mala karteczka z nazwa producenta i malym granatowym napisem .....nie pamietam jakim :oops: :oops: ..szukalam w internecie olei z loba ale nigdzie nie moge znalezc...pewnie wzrokowo pamietalabym jaki olej zastosowal.

Mam jeszcze jeden problem....otoz dzisiaj parkieciarz polozyl 3 warstwe oleju (pisalam juz na innym watku, ze wczesniej porobil rysy i teraz od nowa nakladal olej) ...(po 2 warstwach parkiet w niektorych miejscach byl bez polysku-matowy) ...w tym czasie otworzylam okno tarasowe aby zniwelowac zapach oleju....niestety po ok. 3 godz. od zaolejowania na moj parkiet "wtargnal" kot sasiada i teraz mamy na parkiecie poodbijane kocie lapki...czy w tych miejscach bedziemy musieli od nowa nakladac olej czy da sie cos z tym zdrobic np. zastosowac cleaner ?

Absolutnie nie!! ma zawartośc wosków które zmiekczaja lakier pisałem powyżej ..napisz gwoli sprawiedzliwości który to jeszcze ..moze co wyszło nowego??

hm, nowego to raczej nie, bo już od dawna go stosujemy. Pozostaje wierzyć, że jeśli by go nie stosować, parkiet niszczyłby się jeszcze wolniej :)

ghost34, wielkie dzieki...... co do oleju to nie bardzo wiem jak sie nazywa....parkieciarz powiedzila ze z Loba (y) :roll: widzialam opakowanie (metalowe, prostokatne) ale byla na nim naklejona mala karteczka z nazwa producenta i malym granatowym napisem .....nie pamietam jakim :oops: :oops: ..szukalam w internecie olei z loba ale nigdzie nie moge znalezc...pewnie wzrokowo pamietalabym jaki olej zastosowal.

Mam jeszcze jeden problem....otoz dzisiaj parkieciarz polozyl 3 warstwe oleju (pisalam juz na innym watku, ze wczesniej porobil rysy i teraz od nowa nakladal olej) ...(po 2 warstwach parkiet w niektorych miejscach byl bez polysku-matowy) ...w tym czasie otworzylam okno tarasowe aby zniwelowac zapach oleju....niestety po ok. 3 godz. od zaolejowania na moj parkiet "wtargnal" kot sasiada i teraz mamy na parkiecie poodbijane kocie lapki...czy w tych miejscach bedziemy musieli od nowa nakladac olej czy da sie cos z tym zdrobic np. zastosowac cleaner ?

W tych miejscach wetrzyj tylko np parkettoil mocno scierką...jak nie da rady to gabka 80 (scierna stolarska) i wetrzec olej..w te miejsca..3 razy to juz b grubo i nie fajnie..jak gat drewna masz? nie był to hs100akzent oil??

parkiet debowy...a dlaczego nie fajnie 3x olejowc? Po 2 zaolejowaniu parkiet nie wygladal dobrze dopiero po 3 nabral polysku.

Parkieciarz mowil, ze drewno dziwnie sie "zachowuje" jak nie dab :roll: bardzo latwo szlo mu szlifowanie a zazwyczaj dab jest twardy i nie powinien tak latwo dac sie szlifowac :roll: ....parkiet sprowadzalismy z okolic Rzeszowa od lokalnego producenta.

tak wyglada teraz ( razem z poodbijanymi lapkami kota :wink: )

http://img407.imageshack.us/img407/9356/dscn2501bk9.jpg

http://img140.imageshack.us/img140/9122/dscn2496ib8.jpg

Kocie łapki matowić wełną stalową nr2 aź do xniknięcia śladów i prxeciągnąć olejem.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

no to ladnie :-? :-? ...sprawdzil wilgotnosc pomieszczenia . wzial jedna deske do domu i mial sprawdzic wilgotnosc parkietu, mowil cos o tym, ze jest lekko :roll: suchy :roll: ......uklozyl, odczekal 4 tyg. , wycyklinowal, nalozyl olej , pozniej musial poprawiac poniewaz wyszly rysy , wiec od nowa scieral i znowu olejowal ......i myslalam, ze na tym juz zakonczymy i bedzie ok.

Co znaczy, ze zaczyna go łódkować? wiem co masz na mysli ale czyz czasem to bedzie jeszcze bardziej widoczne ? No i z tym olejowaniem 3 razy....nie mialam zielonego pojecia , ze to niepoprawnie....i ze teraz bedzie sie rysowal.........rece mi opadaja.....Ghost - napisz prosze szczerze....

czy jest wielka tragedia?

:roll:

Dzieki

jarekkur, tak tez zrobimy ...dziekuje

:D