Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym myjecie swój parkiet?

GGGosik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ma tragedii..poczekamy sezon grzewczy..itp kleił na syntetyku czy dyspersji?..

Jak sprawdził wilgotnośc pomieszczenia??Wylewki czy atmosfery?odp masz podpiwniczony budynek??jak z izolacja czy robił badanie wylewki..ile razy..w ilu pnkt..wzioł do domu po co? Klepiemy tu z ?Panem jarekkur cały czas to samo wszystkim..pomiary przy was z waszym podpisem na protokole..wtedy masz jaka wiedze i to na pismie a teraz ..zacznij grzać..masz kominek tez rozpalaj dobrze osusza powietrze..łódki sie nie cofna ale...tez nie powinny sie pogłębiać..trzymaj około 50-45% wilgotności jakieś 2 tyg w pomieszczeniu..i napisz jakie efekty...

budynek nie podpiwniczony, chcial zrobic pomiar drewna ale bateria sie wyczerpala i dlatego zabral do domu. Pomiar wilgotnosci (atmosfery) w domu robil tylko w jednym miejscu...wylewki nie mierzyl, na co kleil- nie mam pojecia :roll: :oops: ..... kominka nie mamy (jeszcze :wink: )

Protokolu zadnego nie sporzadzalismy :roll:

parkiet kupowalismy sami :oops:

Baaaardzo dziekuje Ci za wszystkie rady :D ....poczekamy sezon grzewczy i zobaczymy co bedzie sie dzialo :roll:

Jeszcze czekam na schody tez debowe , olejowane :roll: (wykonawca inny), mam nadzieje, ze nie bedzie takich problemow :roll:

Pozdrawiam

Ania

Co znaczy, ze zaczyna go łódkować? wiem co masz na mysli ale czyz czasem to bedzie jeszcze bardziej widoczne ? No i z tym olejowaniem 3 razy....nie mialam zielonego pojecia , ze to niepoprawnie....i ze teraz bedzie sie rysowal.........rece mi opadaja.....Ghost - napisz prosze szczerze....

czy jest wielka tragedia?

:roll:

Dzieki

jarekkur, tak tez zrobimy ...dziekuje

:D

Ano znaczy to, że parkieciarz prawdopodobnie ułożył zbyt suchy parkiet.

Podłoże zapewne nawet jeżeli w tym przypadku ma swoje 2% to na parkiet przesuszony rzędu 4% jest to za duzo. W zwiazku z tym drewno ciągnie wilgoć z podłoża aż do około 9-10%. To i tak może oznaczać kłopoty. Jezeli zaś podłoże nie było sprawdzane na wilgotność i ma więcej niż 2% np. 2,5 lub wiecej to łódkowanie bedzie się powiększać. W takim przypadku moze dojść do przepychanki wśród klepek co doprowadzi do zerwqnia spoiny klejowej i nawet podniesienia się parkietu.

Jaka jest wigotność w pomieszczeniu na poziomie parkietu i temperatura? Obserwować parkiet. Czy łódkowanie staje się wyraźniejsze?

Budynek nie podpiwniczony! Może nastapiło podciąganie kapilarne wilgoci z gruntu. Wystarczy źle lub niedokładnie wykonana izolacja przeciw wilgoci!

Ogrzewanie nie pomoże w sytuacji zbyt wilgotnego podłoża. Deszczułki parkietu wydłużają się od spodu, dlatego boki unoszą się do góry (menisk wklęsły). Gdyby wilgoć szła z góry z pomieszczenia deszczułki miałyby kocie grzbiety (menisk wypukły).

Musicie sprawdzić wilgotność ścian na poziomie parkietu najlepiej w rogach ale nie tylko. Obserwować czy nie ciemnieją (wilgoć) w dolnych partiach.

Czasami wzmożoną wilgotność można zaobserwować na włosach. Wystarczy zawiesić włos damski dłuższy w rogach ścian i zobaczyć czy się prostuje. To nie wiele jednak da. Najlepiej zorganizować odpowiedni sprzęt. Kiedyś pisałem jak można zmierzyć wilgotność i klepki parkietowej i podłoża w domowych warunkaćh. Warunek posiadanie mikrofalówki i dokładnej wagi do 200G.

Czy parkieciarz klepkę którą zabrał do domu zapakował szczelnie w worek foliowy? jedna klepka nie da obrazu całej posadzki.

Jak wygladał parkiet przed cyklinowaniem, przypuszczam, że też był wyłódkowany. Jeżeli jednak był prosty to wskazywałoby na przedostanie się wilgoci do podłoża a to już grubsza sprawa. Narazie to tylko domysły.

Parkieciarz odpowiada w całości za ułożenie materiału który nie nadawał się na podłogę. To on jes fachowcem a nie wy. W ogóle wszystko na opak.

vanitas nanitatum et omnia vanitas

• 1 year później...
  • 3 years później...
Ja mam parkiet lakierowany i od dłuższego czasu do czyszczenia i konserwacji używam środków firmy RZ. Koncentrat do bieżącego czyszczenia jest rewelacyjny, czyści skutecznie bez smug i nadaje podłodze właściwości antypoślizgowe, co przy moich małych ancymonach jest sporą zaletą :) Atutem jest również piękny zapach. Jak podaje producent 550 ml koncentratu wystarcza na 700 m2 a więc całkiem sporo.

• 2 weeks później...
Od 3 lat myję tylko parą. Mam parownicę Karchera. Naparowuję szmatkę (nie puszczam pary bezpośrednio na parkiet) i tak myję. Efekt - zero smug, parkiet ładnie błyszczy, nie wycierają się zadne mazy. Wcześniej używałam cleanera Bona i dopiero jak się te wszystkie powłoki zmyły to parkiet wygląda dobrze. Traktowany środkami wyglądał dobrze tylko chwilę po wyczyszczeniu, później robił się matowy, a pod światło widać było różne smugi, np. wytarte od kolan dzieciaków, łapki, itp. MIałam też polerkę/froterkę (odkąd czyszczę parą polerkę sprzedałam). Pielęgnacja środkami oraz polerowanie wymagały sporo czasu i pracy, a efekt był krótkotrwały. Odkąd używam tylko parownicy nie ma żadnych problemów z parkietem. No i zero chemii :)

asizo, jeśli mogę zapytać, jaki to model parownicy? Na ceneo mają tak marne opinie (wykonanie, serwis), że na razie zrezygnowałam z zakupu. :(

Model sc 2500 c

Nie wiem skąd złe opinie. Moja teściowa użytkuje inny model (tańszy) juz 7 lat. Ja swoją od ponad 3 lat bardzo intensywnie i wszystko gra. Nie była jeszcze w serwisie. Kiedyś woziliśmy jakąś myjkę do serwisu, już po gwarancji, i naprawa niemal od ręki. Ja nie mam na co narzekać (albo mam szczęscie) ;)

Pronto próbowałam. Nie zdało egzaminu. Boję się, że nic nie zda. :(

Z Sidoluxem problem jest taki, że owszem po pierwszym myciu byłam zachwycona, natomiast po którymś z kolei zaczęły mi zostawać ślady po stopach na parkiecie i nie można tego było niczym ruszyć - wyglądało jakby był tłusty. A że mam parkiet ciemny lakierowany (nigdy więcej :rolleyes: :) ) to wszystko widać jak na dłoni. Okazuje się, że po ok 5 myciach, podłogi należy potraktować środkiem do zmywania Sidoluxu (chyba Cleanlux) i następnie zacząć cały proces mycia od nowa. Ja dziękuję, wysiadam.