Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Barwniki do farb - jak uzyskać kolor

Recommended Posts

Witajcie, mam problem otóż chcę wymieszać farbę z barwnikiem ale nie wiem jakim - chcę otrzymać kolor typu kawa z mlekiem - cafe latte - czy ktos doradzi jakiego barwnika użyć?

a nie lepiej po prostu iść do mieszalni ?

w niektórych barwią przyniesione ze soba farby....trzeba tylko poszukać....

Ja kiedys robilam to na oko :)

W jednym pokoju chcialam blady zolty, potem fioletowa farbe na regal do innego wnetrza. Zolty od razu zdecydowalam sie na eksperymenty i zalozylam ze ma wyjsc spod "mojej reki" i "na moje oko". Wyszedl fajny, po prostu dodawalam i sprawdzalam co wychodzi az do pelnego zadowolenia.

Natomiast fiolet to zamowilam w mieszalni (jakies 50zl za pol litra o ile dobrze pamietam), z probnika i mialo byc tak pieknie :) . Pomalowalam regalik raz i wyszedl paskudny blady roz (mial byc ciemny, ciemny fiolet :lol: :lol: :lol: ). Poszlam do Castoramy, kupilam buteleczke barwnika za 4,5zl czy jakos tak i znow "na oko" osiagnelam efekt taki, jaki chcialam dolewajac ten barwnik do wymieszanej profesjonalnie farby ;) ;) ;)

Podobno z probnika trzeba wybierac jakos specjalnie tj. chyba ciemniejszy kolor bo na duzej powierzchni wyjdzie jasniejszy (jak u mnie ten blady roz) - niech mnie ktos poprawi jesli bzdury gadam.

Podobno z probnika trzeba wybierac jakos specjalnie tj. chyba ciemniejszy kolor bo na duzej powierzchni wyjdzie jasniejszy (jak u mnie ten blady roz) - niech mnie ktos poprawi jesli bzdury gadam.

To zależy chyba od próbnika. Myśmy kiedyś wybierali, wybierali i wybrali tak, że po pomalowaniu wyszło za ciemno :D

Z próbnika i potem mieszalnika raczej wychodzi za ciemny. Wynika to z tego, że drukowane przykłady kolorów są otoczone białą obwódką, lub przykłada się je do jasnej, zagruntowanej ściany. I to rozjaśnia je optycznie. Jak pomalujemy większy kawałek lub całą ścianę jest za ciemno (o dziwo, gdy do tak pomalowanej ściany przyłożymy próbnik okaże się, że właśnie ten kolor wybraliśmy, nikt nam ciemniejszego nie dorabiał).

Moja rada to eksperymentować. Dodawać porcjami barwnik i testować na możliwie dużej powierzchni. Do skutku. Najlepiej w miejscu, które zasłoni później szafa, lustro, kanapa....

Zostaw sobie też trochę tak zmieszanego koloru na późniejsze poprawki, bo dorobić identyczny będzie już trudniej.

Pigment do farb zakupiłam bodajże w Liroy Merlin (razem z farbą Nobiles extra biel). Kupiłam pigment- kolor beżowy , dolewałam stopniowo , mąz mieszał mieszalnikiem na wiertarce .... i tak do momentu kiedy uzyskałam kolor jasna kawa z mlekiem.

Po wszystkiemu nie zapomnij o odlaniu do słoika conajmniej 1 litra farby ...na poprawki (obicia, zabrudzenia które wychodzą w trakcie użytkowania). Niestety to jest minus farb które mieszamy sami- nie zdołasz choćbyś nie wiem jak się starała zmieszać drugi raz tego samego odcienia :wink: .

obliczenie ilości farby to nie jakaś wielka filozofia :wink: ... ja zawsze biorę pod uwagę raczej dolną granicę wydajności podaną przez producenta i doliczam "na zapas" jeszcze jakieś 10% .. nie zdarzyło mi się , żeby na cos mi brakło...a słoiczki z resztkami które zostały ładnie opisane stoją w spiżarce :wink:

• 2 weeks później...

MY MALOWALISMY 3 POKOJE NA GORZE MNIEJ WIECEJ NA TAKIE KOLORY:

-jaskrawo zolty - kanarkowy

- jasno zielonkawy - pistacjowy

- wyplowialo rozowy - majtkowy

ceszte farb a bylo w sumie 10 litrow zlalismy do jednego wiadra, dolalismy barwnik o nazwie UGIER i wyszlo pewnie to czego Ty oczekujesz :lol:

dokladna recepta jest nie do odtworzenia :wink:

A ja zmieszlbym bialy z brazowym,poprostu,bez zadnych barwnikow i pigmentow,dwa kolory tego samego rodzaju farby.W kazdym sklepie maja tablice mieszania kolorow danego producenta,napewno cos da sie dobrac.Robilem to juz wiele razy,efekt byl idealny,proporcje podane na tablicach zgadzaja sie w 100 %.

• 5 years później...