Lataren 03.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witajcie, mam problem otóż chcę wymieszać farbę z barwnikiem ale nie wiem jakim - chcę otrzymać kolor typu kawa z mlekiem - cafe latte - czy ktos doradzi jakiego barwnika użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 03.07.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Witajcie, mam problem otóż chcę wymieszać farbę z barwnikiem ale nie wiem jakim - chcę otrzymać kolor typu kawa z mlekiem - cafe latte - czy ktos doradzi jakiego barwnika użyć? a nie lepiej po prostu iść do mieszalni ? w niektórych barwią przyniesione ze soba farby....trzeba tylko poszukać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 03.07.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 wybrać kolor z palety jakiegoś producenta farb i skożystać z mieszalnika farb... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.07.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 ... chcę otrzymać kolor typu kawa z mlekiem ... beż - wiecej pigmentu brąz - mniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nilfina 03.07.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ja kiedys robilam to na oko W jednym pokoju chcialam blady zolty, potem fioletowa farbe na regal do innego wnetrza. Zolty od razu zdecydowalam sie na eksperymenty i zalozylam ze ma wyjsc spod "mojej reki" i "na moje oko". Wyszedl fajny, po prostu dodawalam i sprawdzalam co wychodzi az do pelnego zadowolenia. Natomiast fiolet to zamowilam w mieszalni (jakies 50zl za pol litra o ile dobrze pamietam), z probnika i mialo byc tak pieknie . Pomalowalam regalik raz i wyszedl paskudny blady roz (mial byc ciemny, ciemny fiolet ). Poszlam do Castoramy, kupilam buteleczke barwnika za 4,5zl czy jakos tak i znow "na oko" osiagnelam efekt taki, jaki chcialam dolewajac ten barwnik do wymieszanej profesjonalnie farby ;) Podobno z probnika trzeba wybierac jakos specjalnie tj. chyba ciemniejszy kolor bo na duzej powierzchni wyjdzie jasniejszy (jak u mnie ten blady roz) - niech mnie ktos poprawi jesli bzdury gadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.07.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Podobno z probnika trzeba wybierac jakos specjalnie tj. chyba ciemniejszy kolor bo na duzej powierzchni wyjdzie jasniejszy (jak u mnie ten blady roz) - niech mnie ktos poprawi jesli bzdury gadam. To zależy chyba od próbnika. Myśmy kiedyś wybierali, wybierali i wybrali tak, że po pomalowaniu wyszło za ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 03.07.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Z próbnika i potem mieszalnika raczej wychodzi za ciemny. Wynika to z tego, że drukowane przykłady kolorów są otoczone białą obwódką, lub przykłada się je do jasnej, zagruntowanej ściany. I to rozjaśnia je optycznie. Jak pomalujemy większy kawałek lub całą ścianę jest za ciemno (o dziwo, gdy do tak pomalowanej ściany przyłożymy próbnik okaże się, że właśnie ten kolor wybraliśmy, nikt nam ciemniejszego nie dorabiał).Moja rada to eksperymentować. Dodawać porcjami barwnik i testować na możliwie dużej powierzchni. Do skutku. Najlepiej w miejscu, które zasłoni później szafa, lustro, kanapa....Zostaw sobie też trochę tak zmieszanego koloru na późniejsze poprawki, bo dorobić identyczny będzie już trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lataren 03.07.2008 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 ... chcę otrzymać kolor typu kawa z mlekiem ... beż - wiecej pigmentu brąz - mniej Mam rozumieć przez to, że trzeba zmieszać dwa pigmenty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 03.07.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Nie mieszać pigmentów, tylko dodawać je do farby. Ich ilość zależy tylko od Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.07.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Pigment do farb zakupiłam bodajże w Liroy Merlin (razem z farbą Nobiles extra biel). Kupiłam pigment- kolor beżowy , dolewałam stopniowo , mąz mieszał mieszalnikiem na wiertarce .... i tak do momentu kiedy uzyskałam kolor jasna kawa z mlekiem. Po wszystkiemu nie zapomnij o odlaniu do słoika conajmniej 1 litra farby ...na poprawki (obicia, zabrudzenia które wychodzą w trakcie użytkowania). Niestety to jest minus farb które mieszamy sami- nie zdołasz choćbyś nie wiem jak się starała zmieszać drugi raz tego samego odcienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 03.07.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Niestety to jest minus farb które mieszamy sami- nie zdołasz choćbyś nie wiem jak się starała zmieszać drugi raz tego samego odcienia . Z tego też powodu trzeba mieszać od razu tyle ile potrzeba i mieć nadzieję, że poprawek będzie mało, aby to co zostanie starczyło na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.07.2008 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 obliczenie ilości farby to nie jakaś wielka filozofia ... ja zawsze biorę pod uwagę raczej dolną granicę wydajności podaną przez producenta i doliczam "na zapas" jeszcze jakieś 10% .. nie zdarzyło mi się , żeby na cos mi brakło...a słoiczki z resztkami które zostały ładnie opisane stoją w spiżarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 03.07.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 słoiczki z resztkami które zostały ładnie opisane stoją w spiżarce Mnaim, mniam. Proponuję zmienić lokalizację. Widziałem już dwie ofiary takich pomyłek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.07.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 allle... no chyba jak ktoś przeczyta " jasna - salon" to nie pomysli że to dżem agrestowy ale masz rację... wypadki chodzą po ludziach ... trza przenieść do garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 03.07.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ważne jest, aby nie były to też pojemniki kojarzące się z czymś spożywczym. Leczenie jednego z imprezujących właśnie w garażu, który przez pomyłkę łyknął elektrolit wlany w butelkę po winie było długotrwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 03.07.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 nieźle...trza zakazać dzieciakom- żadnych imprez w garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.07.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 MY MALOWALISMY 3 POKOJE NA GORZE MNIEJ WIECEJ NA TAKIE KOLORY: -jaskrawo zolty - kanarkowy - jasno zielonkawy - pistacjowy - wyplowialo rozowy - majtkowy ceszte farb a bylo w sumie 10 litrow zlalismy do jednego wiadra, dolalismy barwnik o nazwie UGIER i wyszlo pewnie to czego Ty oczekujesz dokladna recepta jest nie do odtworzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psm 15.07.2008 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 A ja zmieszlbym bialy z brazowym,poprostu,bez zadnych barwnikow i pigmentow,dwa kolory tego samego rodzaju farby.W kazdym sklepie maja tablice mieszania kolorow danego producenta,napewno cos da sie dobrac.Robilem to juz wiele razy,efekt byl idealny,proporcje podane na tablicach zgadzaja sie w 100 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janek333 14.04.2014 04:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Teraz juz wiem, jak nabijać posty. Dzięki za ,,fachową poradę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.04.2014 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Teraz juz wiem, jak nabijać posty. Dzięki za ,,fachową poradę". A ty to skąd się zerwałeś z tym postem???Topik z 2008 roku a ty ni z gruchy ni z pietruchy. Foch bez uzasadnienia.:sick:Może najpierw wytłumacz o co ci kaman. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts