luk29 22.09.2003 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 cześć, zainteresowała mnie promocyjna oferta na kocioł kondensacyjny VU ecoTEC 196 + VIH R 150, ale mam następujące pytania: 1) czy 21 kW wystarczy do ogrzania 200 m2 ? 2) Jaka jest sprawność kotła dla niższych mocy ? 3) Czy mogę zasilać piec propoanem-butanem ? 4) Czy ceramiczna prostka kominowa wystarczy (zakładam otwartą komorę spalania), czy muszę w nią wepchnąć rurę ? 5) Co muszę dokupić do promocyjnego zestawu aby mieć - cyrkulację ciepłej wody - sterowanie pogodowe (w ofercie jest tylko mało mówiąca "konsola") 6) Co sie robi z kondensatem ? Trzeba robić podejście do kanalizacji ??? decyzja coraz bliżej i napięcie rośnie ) pozdrawiam, Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 22.09.2003 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Myslę, że część odpowiedzi znajdziesz na stronie producenta:http://pl.vaillant.com/folder.php?folder_default_tree=10002&folder_default_netfolderID=10002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VPS 23.09.2003 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 cześć, zainteresowała mnie promocyjna oferta na kocioł kondensacyjny VU ecoTEC 196 + VIH R 150, ale mam następujące pytania: 1) czy 21 kW wystarczy do ogrzania 200 m2 ? 2) Jaka jest sprawność kotła dla niższych mocy ? 3) Czy mogę zasilać piec propoanem-butanem ? 4) Czy ceramiczna prostka kominowa wystarczy (zakładam otwartą komorę spalania), czy muszę w nią wepchnąć rurę ? 5) Co muszę dokupić do promocyjnego zestawu aby mieć - cyrkulację ciepłej wody - sterowanie pogodowe (w ofercie jest tylko mało mówiąca "konsola") 6) Co sie robi z kondensatem ? Trzeba robić podejście do kanalizacji ??? decyzja coraz bliżej i napięcie rośnie ) pozdrawiam, Łukasz 1) Przy nowych budynkach i dobrze ociepkonych nawet 250-300 m2 moc 21,6 kW jest mocą przy parametrach 40/30 natomiast 20 kW przy 80/60. 2) 40/30 - 109% 75/60 - 107% 3) Tak oczywiście lecz zalecany jest propan techniczny szczególnie zimą 4) Kocioł ten jest z zamkniętą komorą. Można rozwiązać odprowadzenie spalin np - w istniejący szacht kominowy lub wkład wprowadzić rurę fi-80 do kondensu i pobór powietrza z przestrzeni szachtu 5) Pompkę cyrkulacyjną + osprzęt zawory, filtr itd. Również sterowanie czasowe pompą cyrkulacyjną może być firmowe Vaillanta lub inne. Konsola służy do podłączenia kotła z instalacją i zawiera zawory odcinające i zawór bezpieczeństwa C.O. 6) Kondens jest odprowadzony bezpośrednio do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk29 23.09.2003 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 cześć,dzięki za odpowiedzi, czytam oczywiście strone producenta, jednak mam jeszcze kilka niejasności:1) W opisie kotła (PDF) mam napisane, że ma on zamkniętą komorę spalania, ale powietrze może być pobierane z pomieszczenia, chyba nie do końca to rozumiem.2) Jakie macie doświadczenia z propoanem-butanem, jeśli zbiornik jest zakopany (grunt piaszczysty) i znajduje się kilka metrów od skrzynki naściennej ? Czy skraplanie zimą może wystąpić ?3) Ile miesiecznie (w sezonie) kondensatu będzie powstawać, mam szambo ?4) Jeśli nie mam podłogówki to czy pogodówka jest mi potrzebna, czy wystarczy regulator pokojowy ?5) Ile trzeba przewymiarowac grzejniki przy różnych temperaturach wody ? pozdrawiam,Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 23.09.2003 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Co się robi z kondensatem, jak się ma przydomową oczyszczalnię. Tylko nie każcie mi tego pić jeśli bakterie nie będą chciały tego przełknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 24.09.2003 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Co się robi z kondensatem, jak się ma przydomową oczyszczalnię. Tylko nie każcie mi tego pić jeśli bakterie nie będą chciały tego przełknąć a slyszales o ekstremofilach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 26.09.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Ja poważnie wcześniej nie myślałem o tym problemie Można kondensat wlać do oczyszczalni? Niby jest go bardzo mało, ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.09.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 Zapomnij o propanie butanie. w przypadku tego kotła można stosować tylko propan techniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.09.2003 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2003 do luk29Zajrzyj na http://pl.vaillant.com/article.php?folder_default_tree=10002-10326-10464&folder_default_netfolderID=10463&folder_where_from=default&article_default_id=4070myślę, że znajdziesz część odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispl 27.09.2003 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2003 Do VPS !!! Sprawność pieca kondensacyjnego 107 % przy temp. wyjściowej wody 70 st. C to jakaś nowość, chyba z lekka przesadzona. Kto takie dane podaje ? Vailant ? Może to jakaś pomyłka. Ja bym obstawiał raczej 97 % a nie 107 %. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts