psm 03.07.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Mam pytanie,czy mozna podlaczyc okap do tego samego przewodu kominowego metr-poltora nad kominkiem???kominiarz powiedzial ze spokojnie,ale nie budzil on we mnie zaufania.Czy ciag nie ucierpi na tym??http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0708/min_p5310074c0de.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 03.07.2008 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Z tego, co wiem to kominek eliminuje mozliwosc posiadania wentylacji mechanicznej - a wiec raczej nie. Nawet do innego szybu w tym samym pomieszczeniu chyba nie mozna, ale poczekajmy jak wypowiedza sie inni.Dziwny kominiarz swoja droga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.07.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 tomek_2 napisał: Z tego, co wiem to kominek eliminuje mozliwosc posiadania wentylacji mechanicznej - Jesli masz doprowadzenie powietrza z zewnątrz rura pod chudziakiem to mozna zastosowac WM. Najlepiej, jesli doprowadzenie jest szczelne bezposrednio pod palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 03.07.2008 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Aha o tym nie wiedzialem. Ale do tego samego szybu wentylacyjnego, co kominek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.07.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Nie zrozumieliśmy sie chyba.Kominek podłączasz do przewodu dymowego. Do kominka doprowadzasz powietrze rura z zewnątrz - jak pisałem poprzednio. Nie do końca jasna jest interpretacja przepisów przez kominiarzy-czy konieczna jest kratka wentylacyjna grawitacyjna przy kominku. Niby nie trzeba bo nie wolno mieszać WM z WGraw. Ale z drugiej strony jest to "piec/kocioł" na paliwa stałe i tu przepisy mówią że WGraw powinna być. Były juz o tym dyskusje. Najlepiej zapytać komiarza coby potem nie robił problemów przy odbiorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 03.07.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Zrozumialem, ze chodzi o podlaczenie okapu do szybu wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu z kominkiem. Bo nie wyobrazalem sobie wlaczenia go do szybu spalinowego... Ale i tu nie mam pewnosci - moze przy nie pracujacym kominku moznaby z takiego okapu korzystac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psm 03.07.2008 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 no wlasnie o to pytam,:Czy mozna podlaczyc okap do tego samego przewodu kominowego co kominek tylko metr wyzej,czy mam go podlaczyc do przewodu wentylacyjnego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 04.07.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Jeśli okap do przewodu dymowego kominka to bym sie nieodważył.No ale ja nie jestem kominiarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.07.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 A czy nie można po prosty wybić dziury w ścianie i wyprowadzić na zewnatrz? (zakładając, ze okap na ścianie zewnętrznej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psm 04.07.2008 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 No niestety nie mozna bo to wewnetrzna sciana.Trudno,podlacze okap do przewodu wentylacyjnego,tylko tam mialem problem bo podobno poprzedni mieszkaniec mial tak podlaczone i jak gotowal to sasiad z pietra wyzej czul wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 04.07.2008 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 psm napisał: No niestety nie mozna bo to wewnetrzna sciana.Trudno,podlacze okap do przewodu wentylacyjnego,tylko tam mialem problem bo podobno poprzedni mieszkaniec mial tak podlaczone i jak gotowal to sasiad z pietra wyzej czul wszystko... Ale to świadczy o tym, że albo macie wspólny komin albo jest on nieszczelny. Jeżeli zapachy się przedostają, to będą się przedostawać czy podłączysz ten okap czy nie - po prostu będzie ich albo więcej albo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts