Claudii 03.07.2008 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ile kosztuje m/w doprojektowanie piwnic do gotowego projektu domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.07.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Ile kosztuje m/w doprojektowanie piwnic do gotowego projektu domu ? Zależy od bryły budynku tzn rozmieszczenia ścian ale pewnie 1000-2000zł bedzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 03.07.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Wszystko zależy. Nie tylko od budynku, ale i od gruntu. Ogólnie rzecz biorąc piwnica to:- więcej wykopów- więcej ścian fundamentowych- dodatkowy strop- dodatkowe schody- dodatkowe okna- dodatkowe drzwi wewnętrzne i (czasami) zewnętrzne- dodatkowa instalacja elektryczna i wod-kan (mieć piwnicę i nie mieć tam kranu? - bez sensu)- więcej tynków- dodatkowe izolacje ścian piwnicznych- droższe kominy (muszą być dłuższe o wysokość piwnicy - pewnie z 2,5 m)- doprojektowanie piwnicy (jeśli nie ma jej w projekcie gotowym: 400-1000 zł) Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Jest to po prostu jeszcze jedna kondygnacja, w dodatku niepełnowartościowa bo niedostatecznie doświetlona światłem słonecznym. Moim zdaniem piwnica to minimum 30-40 tys. zł więcej w porównaniu do domu niepodpiwniczonego. Ja się nie zdecydowałem. Trochę inaczej wygląda to jak masz skarpę na działce, tzn. koszt piwnicy jest podobny, ale dom niepodpiwniczony na skarpie kosztuje więcej niż na płaskiej działce, więc różnica między piwnicą a bez piwnicy maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.07.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Wszystko zależy. Nie tylko od budynku, ale i od gruntu. Ogólnie rzecz biorąc piwnica to: - więcej wykopów - więcej ścian fundamentowych - dodatkowy strop - dodatkowe schody - dodatkowe okna - dodatkowe drzwi wewnętrzne i (czasami) zewnętrzne - dodatkowa instalacja elektryczna i wod-kan (mieć piwnicę i nie mieć tam kranu? - bez sensu) - więcej tynków - dodatkowe izolacje ścian piwnicznych - droższe kominy (muszą być dłuższe o wysokość piwnicy - pewnie z 2,5 m) - doprojektowanie piwnicy (jeśli nie ma jej w projekcie gotowym: 400-1000 zł) Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem. Jest to po prostu jeszcze jedna kondygnacja, w dodatku niepełnowartościowa bo niedostatecznie doświetlona światłem słonecznym. Moim zdaniem piwnica to minimum 30-40 tys. zł więcej w porównaniu do domu niepodpiwniczonego. Ja się nie zdecydowałem. Trochę inaczej wygląda to jak masz skarpę na działce, tzn. koszt piwnicy jest podobny, ale dom niepodpiwniczony na skarpie kosztuje więcej niż na płaskiej działce, więc różnica między piwnicą a bez piwnicy maleje. a autor pytał tylko o koszt doprojektowania piwnic... Ile kosztuje m/w doprojektowanie piwnic do gotowego projektu domu ? mnie adaptacja projektu gotowego (doprojektowanie piwnicy, zmiana kilku scian w środku, przeniesienie kominów, mała zmiana więźby, projekt zagospodarowania, kompletacja dokumentów zewnętrznych do PnB, oraz opcja kierownika budowy) koszowała 2440zl z vatem, myślę że to niedrogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 03.07.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 mnie adaptacja projektu gotowego (doprojektowanie piwnicy, zmiana kilku scian w środku, przeniesienie kominów, mała zmiana więźby, projekt zagospodarowania, kompletacja dokumentów zewnętrznych do PnB, oraz opcja kierownika budowy) koszowała 2440zl z vatem, myślę że to niedrogo to bardzo tanio, rzekłbym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 04.07.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 a autor pytał tylko o koszt doprojektowania piwnic... no może trochę się rozpędziłem Ale na swoje usprawiedliwienie mogę dodać, że tytuł wątku jest "Ile kosztuje podpiwniczenie domu", a nie "ile kosztuje doprojektowanie piwnicy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.07.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 ok, usprawiedliwienie przyjęte, oskarżonego uniewinniam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.07.2008 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 w każdym razie projekt tani nie jest, a realizacja jest o wiele za droga.zasada jest jedna: jeśli działka tania (koszt 1 m kwadratowego) to nigdy nie opłaca się leźć w piwnice pod obiektem. To tylko tam, gdzie grunt stoi 1000 USD za metr trza ryć w ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 05.07.2008 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witam , chyba źle zadałam pytanie chodzi mi o to ,że mam na oku gotowy projekt domu ale bez piwnic i koniecznie chcemy ten projekt ale chcemy wprowadzić podpiwniczenie. Pytałam wstępnie przez tel.biuro gdzie dokonują adaptacji i gościu mi powiedział ,że może mi się to nie opłacać i lepiej jak oni zrobią cały projekt Logiczne , bo wiecej zarobią na mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dgasek 05.07.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witam Mnie w Warszawie doprojektowanie piwnicy kosztowało 1000 pln.Jak będziesz chciał wiedzieć ile kosztowała piwnica to pisz. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 27.07.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 ja podpiwniczam koszt to ok 3000 wiecej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pati25 27.07.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Jka piwnica sama wychodzi (pochyły teren to trzeba robic )Ja tak zrobiłam .Ale gdy bym miała płaską dziłkę wolała bym powiekszyć dom o dodatkowe pomieszczenie gospodarcze...Z tego co pamiętam to koszt doprojketowania coś koło 2 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bąbeluś 28.07.2008 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 U mnie doprojektowanie piwnicy pod część domu z fundamentem schodkowym wyniosło 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti.sa 28.07.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Adaptacja, doprojektowanie piwnicy (cały dom), inne zmiany kominów, okien i lukarni, uzyskanie warunków na media (woda, elektryka), przekazanie teraz dokumentacji na ZUD gdzie po 4 dniach załatwione i uzgodnione i jeszcze dokumentacja na PnB aż do uzyskania pozwlenia - 2.000 brutto. I mam jeszcze pytanie: z papierologii zostaje mi wynagrodzenie geodety i kierBuda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts