Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje podpiwniczenie domu ?

Recommended Posts

Wszystko zależy. Nie tylko od budynku, ale i od gruntu. Ogólnie rzecz biorąc piwnica to:

- więcej wykopów

- więcej ścian fundamentowych

- dodatkowy strop

- dodatkowe schody

- dodatkowe okna

- dodatkowe drzwi wewnętrzne i (czasami) zewnętrzne

- dodatkowa instalacja elektryczna i wod-kan (mieć piwnicę i nie mieć tam kranu? - bez sensu)

- więcej tynków

- dodatkowe izolacje ścian piwnicznych

- droższe kominy (muszą być dłuższe o wysokość piwnicy - pewnie z 2,5 m)

- doprojektowanie piwnicy (jeśli nie ma jej w projekcie gotowym: 400-1000 zł)

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.

Jest to po prostu jeszcze jedna kondygnacja, w dodatku niepełnowartościowa bo niedostatecznie doświetlona światłem słonecznym.

Moim zdaniem piwnica to minimum 30-40 tys. zł więcej w porównaniu do domu niepodpiwniczonego. Ja się nie zdecydowałem. Trochę inaczej wygląda to jak masz skarpę na działce, tzn. koszt piwnicy jest podobny, ale dom niepodpiwniczony na skarpie kosztuje więcej niż na płaskiej działce, więc różnica między piwnicą a bez piwnicy maleje.

Wszystko zależy. Nie tylko od budynku, ale i od gruntu. Ogólnie rzecz biorąc piwnica to:

- więcej wykopów

- więcej ścian fundamentowych

- dodatkowy strop

- dodatkowe schody

- dodatkowe okna

- dodatkowe drzwi wewnętrzne i (czasami) zewnętrzne

- dodatkowa instalacja elektryczna i wod-kan (mieć piwnicę i nie mieć tam kranu? - bez sensu)

- więcej tynków

- dodatkowe izolacje ścian piwnicznych

- droższe kominy (muszą być dłuższe o wysokość piwnicy - pewnie z 2,5 m)

- doprojektowanie piwnicy (jeśli nie ma jej w projekcie gotowym: 400-1000 zł)

Pewnie jeszcze o czymś zapomniałem.

Jest to po prostu jeszcze jedna kondygnacja, w dodatku niepełnowartościowa bo niedostatecznie doświetlona światłem słonecznym.

Moim zdaniem piwnica to minimum 30-40 tys. zł więcej w porównaniu do domu niepodpiwniczonego. Ja się nie zdecydowałem. Trochę inaczej wygląda to jak masz skarpę na działce, tzn. koszt piwnicy jest podobny, ale dom niepodpiwniczony na skarpie kosztuje więcej niż na płaskiej działce, więc różnica między piwnicą a bez piwnicy maleje.

a autor pytał tylko o koszt doprojektowania piwnic...

Ile kosztuje m/w doprojektowanie piwnic do gotowego projektu domu ?

mnie adaptacja projektu gotowego (doprojektowanie piwnicy, zmiana kilku scian w środku, przeniesienie kominów, mała zmiana więźby, projekt zagospodarowania, kompletacja dokumentów zewnętrznych do PnB, oraz opcja kierownika budowy) koszowała 2440zl z vatem, myślę że to niedrogo

mnie adaptacja projektu gotowego (doprojektowanie piwnicy, zmiana kilku scian w środku, przeniesienie kominów, mała zmiana więźby, projekt zagospodarowania, kompletacja dokumentów zewnętrznych do PnB, oraz opcja kierownika budowy) koszowała 2440zl z vatem, myślę że to niedrogo

to bardzo tanio, rzekłbym.

w każdym razie projekt tani nie jest, a realizacja jest o wiele za droga.

zasada jest jedna: jeśli działka tania (koszt 1 m kwadratowego) to nigdy nie opłaca się leźć w piwnice pod obiektem.

To tylko tam, gdzie grunt stoi 1000 USD za metr trza ryć w ziemi.

Witam , chyba źle zadałam pytanie :) chodzi mi o to ,że mam na oku gotowy projekt domu ale bez piwnic i koniecznie chcemy ten projekt ale chcemy wprowadzić podpiwniczenie.

Pytałam wstępnie przez tel.biuro gdzie dokonują adaptacji i gościu mi powiedział ,że może mi się to nie opłacać i lepiej jak oni zrobią cały projekt :p Logiczne , bo wiecej zarobią na mnie.

• 3 weeks później...

Adaptacja, doprojektowanie piwnicy (cały dom), inne zmiany kominów, okien i lukarni, uzyskanie warunków na media (woda, elektryka), przekazanie teraz dokumentacji na ZUD gdzie po 4 dniach załatwione i uzgodnione i jeszcze dokumentacja na PnB aż do uzyskania pozwlenia - 2.000 brutto.

I mam jeszcze pytanie: z papierologii zostaje mi wynagrodzenie geodety i kierBuda?