Maniusiak 03.07.2008 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Uzupełniam instalację elektryczną w łazience. Elektryk chce od już istniejącego gniazdka pociągnąć przewód do następnego. Czy tak się teraz robi? Czy lepiej zainstalować rozetę (puszkę) i od niej dwa gniazdka na oddzielnych przewodach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 03.07.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Możesz i nawet całą rozdzielnicę nową postawić, dopakować C16A do tego gniazdka i różnicówkę.Ale normalnie to po co to komplikować. My cały dom mamy położony tak jak logicznie pasuje przejść kablem. Także kabel można śmiało ciągnąć z drugiego gniazdka (pamiętając, żeby mieć maksymalnie 10 takich punktów na jednym obwodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 03.07.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Uzupełniam instalację elektryczną w łazience. Elektryk chce od już istniejącego gniazdka pociągnąć przewód do następnego. Czy tak się teraz robi? Czy lepiej zainstalować rozetę (puszkę) i od niej dwa gniazdka na oddzielnych przewodach? Stosowanie puszek w łazienkach jest zabronione!!! a montaż gniazd dopuszczalny tylko w określonych strefach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Coobah 04.07.2008 01:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 cóż...pozostaje mi tylko poprzeć wypowiedzi moich przedmówców... pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniusiak 04.07.2008 04:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Na tym forum są najwspanialsi ludzie na świecie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.07.2008 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Na tym forum są najwspanialsi ludzie na świecie! no to daj buzi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniusiak 04.07.2008 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Zrobione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 04.07.2008 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Stosowanie puszek w łazienkach jest zabronione!!! - a który przepis o tym mówi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.07.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Stosowanie puszek w łazienkach jest zabronione!!! - a który przepis o tym mówi ? a w ogóle jakiś znasz, że pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 04.07.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Stosowanie puszek w łazienkach jest zabronione!!! - a który przepis o tym mówi ? Rozsądek o tym mówi. Chyba, że stosujemy puszke hermetyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.07.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Stosowanie puszek w łazienkach jest zabronione!!! - a który przepis o tym mówi ? Rozsądek o tym mówi. Chyba, że stosujemy puszke hermetyczną. Na to jest norma oprócz rozsądku. PN-IEC 60364-7-701 wprawdzie jest juz nowsza, ale w tej sprawie nic się nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 05.07.2008 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 a w ogóle jakiś znasz, że pytasz? - znam Rozsądek o tym mówi. Chyba, że stosujemy puszke hermetyczną. - albo nie wolno , albo wolno hermetyczną ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.07.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Jeżeli nie rozumiesz jaka to różnica, to chyba nikt nie zdoła Ci tego wytłumaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.07.2008 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 obywatel Kakaowy wyraźnie ma problemy z logiką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 06.07.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 wytłumaczę spokojnie panie kakaowy ... retrofood napisał : Stosowanie puszek w łazienkach jest zabronione!!! kakaowy napisał : Chyba, że stosujemy puszke hermetyczną. arturpawel napisał: - albo nie wolno , albo wolno hermetyczną ... albo pan retrofood się pomylił i wolno stosować w łazience puszkę ( pod warunkiem , że jest hermetyczna) , albo pan kakaowy się myli i w łazience ( zgodnie ze stanowiskiem pana retrofooda)nie wolno stosowac żadnych puszek . i czego ja to nie rozumiem panie kakaowy ? po prostu chcę się dowiedziec od fachowca jak to jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 06.07.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 W takim razie niech retrofood rozwieje nasze wątpliwości, wszak to on jest sprawcą całego zamieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 06.07.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 W takim razie niech retrofood rozwieje nasze wątpliwości, wszak to on jest sprawcą całego zamieszania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.07.2008 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 W takim razie niech retrofood rozwieje nasze wątpliwości, wszak to on jest sprawcą całego zamieszania faktycznie, mój błąd, bo przed oczami mam łazienki blokowe, a nie w domu, gdzie ludzie mają i ponad 15 m kwadr., jak jest łazienka duża, to w 3 strefie formalnie można, ale się nie zaleca ze względu na zwiększoną podatność zacisków śrubowych na korozję. W takim przypadku dobrze jest przenieść puszkę na drugą stronę ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturpawel 06.07.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 i serdecznie dziękuję , a moje pytanie brało się stąd , iż ze swojej wiedzy wiem , że można w pewnych przypadkach stosować puszki w łazienkach , ale zmroziło mnie stwierdzenie , poparte 3 wykrzyknikami ,że nie .. i to napisane przez zawodowca ... i zamiast się wycchylać , że ja to wiem lepiej , wolałem podstępnie zapytać , jak to mówią " z głupia frant" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniusiak 06.07.2008 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Chciałam tylko powiedzieć, że tę przeuroczą dyskusję wywołałam ja. A w gniazdkach nie ma nic co by korodowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts