Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do elektryka!

Recommended Posts

Możesz i nawet całą rozdzielnicę nową postawić, dopakować C16A do tego gniazdka i różnicówkę.

Ale normalnie to po co to komplikować. My cały dom mamy położony tak jak logicznie pasuje przejść kablem. Także kabel można śmiało ciągnąć z drugiego gniazdka (pamiętając, żeby mieć maksymalnie 10 takich punktów na jednym obwodzie.

Uzupełniam instalację elektryczną w łazience. Elektryk chce od już istniejącego gniazdka pociągnąć przewód do następnego. Czy tak się teraz robi? Czy lepiej zainstalować rozetę (puszkę) i od niej dwa gniazdka na oddzielnych przewodach?

Stosowanie puszek w łazienkach jest zabronione!!!

a montaż gniazd dopuszczalny tylko w określonych strefach.

- a który przepis o tym mówi ?

Rozsądek o tym mówi. Chyba, że stosujemy puszke hermetyczną.

Na to jest norma oprócz rozsądku.

PN-IEC 60364-7-701

wprawdzie jest juz nowsza, ale w tej sprawie nic się nie zmienia.

wytłumaczę spokojnie panie kakaowy ...

retrofood napisał :

kakaowy napisał :

Chyba, że stosujemy puszke hermetyczną.

arturpawel napisał:

- albo nie wolno , albo wolno hermetyczną ...

albo pan retrofood się pomylił i wolno stosować w łazience puszkę ( pod warunkiem , że jest hermetyczna) , albo pan kakaowy się myli i w łazience ( zgodnie ze stanowiskiem pana retrofooda)nie wolno stosowac żadnych puszek .

i czego ja to nie rozumiem panie kakaowy ? po prostu chcę się dowiedziec od fachowca jak to jest :roll:

W takim razie niech retrofood rozwieje nasze wątpliwości, wszak to on jest sprawcą całego zamieszania :D

faktycznie, mój błąd, bo przed oczami mam łazienki blokowe, a nie w domu, gdzie ludzie mają i ponad 15 m kwadr., jak jest łazienka duża, to w 3 strefie formalnie można, ale się nie zaleca ze względu na zwiększoną podatność zacisków śrubowych na korozję. W takim przypadku dobrze jest przenieść puszkę na drugą stronę ściany.

i serdecznie dziękuję :D , a moje pytanie brało się stąd , iż ze swojej wiedzy wiem , że można w pewnych przypadkach stosować puszki w łazienkach , ale zmroziło mnie stwierdzenie , poparte 3 wykrzyknikami ,że nie .. i to napisane przez zawodowca ... i zamiast się wycchylać , że ja to wiem lepiej :lol: , wolałem podstępnie :oops: zapytać , jak to mówią " z głupia frant" :roll: