Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strony ?wiata a wasze dzia?ki...

Od jakiej strony świata ma wejście wasz dom?  

280 użytkowników zagłosowało

1. 1. Od jakiej strony świata ma wejście wasz dom?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Ja wprawdzie jeszcze nie mam domku, ale nie wiem dlaczego wszyscy uważają że jedynie optymalne posadownie domu to taraz od zachodu/południa etc. W moim mieszkaniu okna tzw salonu wychodzą na poł zachód co w lecie jest koszmarem - przy bardzo słonecznej pogodzie do godziny 20.00 musimy się szczelnie zasłaniać żaluzjami bo nie można ani telewizji obejrzeć ani normalnie funkcjonować. Sypialnie mamy od wschodu - do godz. 13.00 można się na balkonie od wschodu opalać, natomiast balkon od zachodu jest w upał nie do wytrzymania.

Na mojej działce jest wjazd od zachodu - myślę że nie będzie problemu z tarasem - wydaje mi się że wystarczą duże okna żeby dobrze nasłonecznić pokój, wtedy strony świata nie mają już aż takiego znaczenia. Z kolei na tarasie od wschodu nie będę się mogła opalać przez cały dzień :( tylko rano. Potem trzeba bedzie łapać słonko przed bramą wjazdową ...

Nie, no coś z tym musimy zrobić!

U mnie droga i wjazd jest od południa i taras wypadał od północy :cry: , stąd domek został obrócony o ok 45 stopni na zachód i teraz taras ma sporo słońca z zachodu, a pokój dzienny ma okna z trzech stron świata poł-wsch, poł-zach (duże), pół-zach (balkonowe). Chyba będzie dobrze :)