Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strony ?wiata a wasze dzia?ki...

Od jakiej strony świata ma wejście wasz dom?  

280 użytkowników zagłosowało

1. 1. Od jakiej strony świata ma wejście wasz dom?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam działke narozną: droga jest od południa i od zachodu. Gdy stawaliśmy sie posiadaczami ziemskimi nie mielismy pojecia, ze strony swiata maja znaczenie. Najpierw przekopalismy projekty na okoliczność wjazdu od zachodu (tez tak sobie...) a tymczasem we wzizt dostalismy nakaz od południa :cry:

ale mamy juz projekt i chyba bedzie ok.

A ja mam serdecznie dośc południa latem w pokoju gdzie spędzam większośc czasu ( salon ) i z pełna premedytacja oddałam sasiadom biźniaka wiecej tego południa ;) Moje wyjście do ogrodu z salony bedzie na wschód , zeby doswietlic salon powieszylismy salon o wykusz ( "malibu") i w efekcie bedzie ładnie

pozdrawiam

Mwanamke

• 1 year później...

Wejście od południa, wjazd od południowego zachodu, taras od wschodu, częściowo od południa. Salon od południa, na tarasie z przyjemnością sobie w letnie upały posiedzimy :)

A ogród - z przodu

Także - niestandardowo.

Teraz muszę przyznać, że kupując działkę kompletnie nie zwracaliśmy uwagi na strony świata...

Wjazd(wejście) od południa. Działka połozona jest na lekkim stoku ku zachodowi. Taras i ogród od zachodu. Na początku narzekałam na takie połozenie działki, teraz, po znalezieniu projektu i obejrzeniu, jak dom z wjazdem od południa wyglada w rzeczywistosci (dzieki jednej z forumowiczek) wiem, ze nie trzeba trzymać sie scisle zaleceniom o polnocnym wjezdzie, aby dom był połozony tak, aby nacieszyc sie słoncem.

Nasza działka jest ustawiona skośnie do osi północ-południe. Ulica wjazdowa jest więc od północnego wschodu, podstawowa część ogrodu i taras od południowego-wschodu, sypialnie od południowego-zachodu a od północnego-zachodu mamy tylko dwa okna, w tym łazienkę. Dzięki temu układowi w każdym pomieszczeniu będzie słońce tylko pół dnia. Osobiście cieszę się, że wjazdu nie mamy od północy - oznaczałoby to posiadanie okien skierowanych wyłącznie na północ, a tego bym nie chciała.

Wjazd i wejście do domu od strony zachodniej. Okno kuchni na zachód. Pokój gościnny i pokój do pracy od strony północnej. Sypialnia – północny wschód z oknem na wschód, pokój dziecka z oknem na południe, taras w jednej części na wschód w drugiej na południe = duży pokój + jadalnia - okno południowe, drzwi na taras - wschód.

Na razie wydaje nam się to dobre. Potem zobaczę jak to się ma w praktyce.

:wink:

• 2 weeks później...

Dojazd i wejście od północy,

salon z wyjściem na taras od południa,

kuchnia ma jedno okno zachodnie, drugie północne,

w jednej sypialni balkon wschodni, lukarna południowa,

w drugiej sypialni balkon zachodni, lukarna południowa,

w trzeciej sypialni balkon zachodni,

pokój dla seniora ma okna na wszystkie świata strony, :D

gabinet+pom. gosp. od północy.

Pozdr. :)