kotruski 03.07.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Nasi architekci zaproponowali nam projekt domu z pokryciem dachowym: blacha na rąbek stojący. Całość wygląda świetnie i rzeczywiście pasuje do nowoczesnej koncepcji projektu, ale nie myśleliśmy nigdy o takim dachu i przyznam, że trocę przeraża nas taki pomysł. Przeraża nas kwestia:- rdzewienia-"pracowania" blachy przy zmianach temperatur (zimą kurczy się, latem zwiększa objętość)- wentylacji- wytrzymałości Jeśli ktoś ma doświadczenia z blachą, proszę o pomoc: warto się pakować czy nie? nie chc e wyieniać dacu po 5 latach a tak mnie straszli niektórzy. pozdrawiam,k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.07.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2008 Przeraża nas kwestia: - rdzewienia To pewnie ocynk zaprponowali wiec w czym problem? -"pracowania" blachy przy zmianach temperatur (zimą kurczy się, latem zwiększa objętość) No tak latem dom jak balon będzie wygladął jak objętości nabierze. Bzdura jakaś. - wentylacji Wentylacje budynku zapewniaja kominy nie pokrycie dachu. - wytrzymałości Możesz to rozwinąć, wytrzymałosci na co Ci braknie ? Pamietaj ze dach to nie zjeżdzalnia dla dzieci i po tym nikt nie łazi, blacha leży na łatach/deskach. Rozwiń problem. Jeśli ktoś ma doświadczenia z blachą, proszę o pomoc: warto się pakować czy nie? nie chc e wyieniać dacu po 5 latach a tak mnie straszli niektórzy. Nie wiem gdzie mieszkasz ale przejedź sie po olicy pogladaj dachy pewnie połowa [no może 30%] kryta blachą na rąbek stojący. To że to rąbek stojący ma niewielki wpływ lub żaden an rdzewinie, pracę pokrycia, wszelkie wentylacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.07.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Nasi architekci zaproponowali nam projekt domu z pokryciem dachowym: blacha na rąbek stojący. Całość wygląda świetnie i rzeczywiście pasuje do nowoczesnej koncepcji projektu, ale nie myśleliśmy nigdy o takim dachu i przyznam, że trocę przeraża nas taki pomysł. Przeraża nas kwestia: - rdzewienia -"pracowania" blachy przy zmianach temperatur (zimą kurczy się, latem zwiększa objętość) - wentylacji - wytrzymałości Jeśli ktoś ma doświadczenia z blachą, proszę o pomoc: warto się pakować czy nie? nie chc e wyieniać dacu po 5 latach a tak mnie straszli niektórzy. pozdrawiam, Wyczuwam syndrom czytania zbyt dużej ilości gazet budowlanych Takie pokrycia wiele lat temu były najpopularniejsze (zmieniano je ze strzechy na domach drewnianych) i mimo braku ocynku wiele stoi i nie przecieka do dziś. k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 04.07.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 podobno ocynk juz nie ten co kiedys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 04.07.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 podobno ocynk juz nie ten co kiedys Te o których pisałem to bez ocynku, ale za to grubsza blacha niż teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts