matio 04.07.2008 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Wczoraj zauważyłem że w drewnianej podbitce jest otwór - i wlatują do śrdka pszczoły - stważają zagożenie bo jest to dokładnie nad drzwiami do salonu i nad tarasem - jak sie pozbyc pszczół zagnieżdzonych w podbitcetemat jest o tyle ważny że mieszkańcem domku jest 2 letnie dziecko + my - jak sie ich pozbyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.07.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Czy aby to napewno pszczoły ?? Ja ostatnio walczyłem z osami - ale nie miałem skrupułów - kupiłem szuwaks w sprayu na osy i szerszenie i przez rurkę pryskałem w miejsce wlatywania os pod dachówki / nie mam jeszcze tam podbitki / . Po aplikacji dwóch sprayów osy szlag ..... Odnośnie pszczół miałbym chyba opory coby je truć ... Poza tym pszczoły bardzo rzadko zakładają dziko gniazda - sprawdź czy to jednak nie osy . Odnośnie dziur w podbitce - to bardzo lekkomyslne z Twojej strony że takowe masz - będziesz musiał chyba rozbierać podbitkę , gnaizdo może być głęboko w przestrzeni pomiędzy podbitką a okapami i bez rozbierania podbitki możesz go nie zlokalizować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 04.07.2008 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 jeżeli otwór jest tylko jeden to sprawa jest w miarę prosta - po zmroku otwór zatkać i nawiercić mniejszy 3mm i przez niego wpsikać specjalną truciznę do środka - gorzej jak gniazdo jest gdzieś dalej i pszczoły znajdą sobie inne wyjście bo będą naprawdę wkurzone - jak wiesz gdzie jest gniazdo to można w pobliżu nawiercić otwór 3mm (przez taki nie wyjdą) i przez ten otwór napsikać tam trucizny - truciznę powinieneś kupić w jakimś sklepie ogrodniczym w opisany sposób pozbyłem się nerwowych os - początkowo próbowałem je łapać odkurzaczem ale było ich zbyt wiele - jak po paru dniach wysypałem z odkurzacza osy było ich ponad 100 a tych niezłapanych ciągle było dużo - dlatego trucizna najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 04.07.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 matio - a jaki masz rodzaj podbitki ? - jak skrzynkowa to masz poważny problem - gniazdo może być wszędzie - nawet kilka metrów od otworu ... - wtedy aplikacja szuwaksów w sprayu nic nie da - większość z nich działa znakomicie ale po spryskaniu bezpośrednim gniazda .- zacznij rozbierać podbitkę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.07.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 ... jak sie ich pozbyc? zapakuj w karton i przyślij je do mnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 04.07.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Ludzie!!! jesli to pszczoły to zawołaj jakiegoś pszczelarza, on wie jak to zabrać ze sobą a pszczół mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matio 04.07.2008 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 ... jak sie ich pozbyc? zapakuj w karton i przyślij je do mnie ... Temu panu już dziękuję za poradę... ps. mam skrzyniową z otworami po sękach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 04.07.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Rodzice kiedyś mordowaki szerszenie na strychu preparatem Raid na owady latające (w dużym pojemniku spraju), padały w locie martwym trupem - skuteczny preparat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saa 04.07.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Raid, Muchozol rzeczywiście działają - tak słyszałam.My też mieliśmy osy na działce ale wytępiliśmy je dymem z ogniska. Pewnie przeniosły się do pobliskiego lasu. Jedna czy dwie próbowały jeszcze zasiedlić nasz kibelek ale strąciliśmy ich (małe jeszcze gniazdo) i póki co mamy spokój. Pewnie pojawią się w przyszłym roku ale na to nie mamy już wpływu - trzeba obserwować i nie dopuścić do rozrostu gniazda.Gorzej z tymi żmijami... Póki co, nie chodzimy bez kaloszy w te części działki, gdzie bywają ale ile można? Zaznaczam, że odróżniam zaskrońce (pełno ich u teściów na działce) od żmij oraz osy od pszczół... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 04.07.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Sam wczoraj walczyłem z osami - dwa gniazda , jedno w ziemi, a drugie pod dachem. Kupiłem spay Bros na osy z zasięgiem ok, 4-5m i popryskałem. Dziś cisza. A efekt uboczny walki bez (jeszcze) sprayu - opuchnięte oko po ukąszeniu . Uważaj, bo te "żądlaki" chronią swoich gniazd i ostro atakują w przypadku zagrożenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grregg 04.07.2008 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Wczoraj zauważyłem że w drewnianej podbitce jest otwór - i wlatują do śrdka pszczoły - stważają zagożenie bo jest to dokładnie nad drzwiami do salonu i nad tarasem - jak sie pozbyc pszczół zagnieżdzonych w podbitce temat jest o tyle ważny że mieszkańcem domku jest 2 letnie dziecko + my - jak sie ich pozbyc? eee... to na pewno osy Ja kiedyś kupiłem takiego raida na osy (kolor czarny). To była taka pianka z trucizną. Po spisikaniu gniazda wszystkie osy padły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 30.07.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Osy cd : Najpierw Bros na osy - na gniazdo w budynku pomógł, na to w ziemi nie. Raid czarny - to w ziemi istnieje dalej, przy koszeniu trawy ostry atak i ok 6 ukąszeń (wyglądam jakbym brał udział w castingu do Star Trek- tak mam łeb spuchnięty). I będę musial wezwać SP coby mi usunęli tych kłopotliwych sąsiadów. Aha i jeszcze jedno - te diabły żywią się moim domem, dosłownie ryją malutkie rowki na poszarzałch belkach, a wkładają w to tyle energii jakby chciały sobie głowy o bale porozbijac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jax 30.07.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 To napewno są osy, podobno jakaś plaga w polsce, aktualnie walcze z nimi, nie znalazłem gniazda, ale przy śmietniku jest ich sporo. Narazie wypsikałem śmietnik Brosem i powiesilem pułapke z plynem, ale chyba niedlugo zdejme, nie chce zeby do niej zlecialy sie wszystkie z okolicy. Dzis śmietnik opróżniony, dziwne bo na dnie bylo dużo czarnych jakby bobków, ale stawiam na larwy os. Umyty domestosem. Narazie łapia sie w pułapke, sporo ich jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 31.07.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Os niestety pełno w tym roku. U mnie też widać ich dużo więcej niż w ubiegłych latach. Znajomy pszczelarz powiedział, że teraz pracują (lepią gniazdka, zbierają zapasy na zimę) najaktywniej - taki czas. Ponoć za ok. 2 tygodnie się sytuacja uspokoi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matio 31.07.2008 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 historia podobna ale nie do końca: ma na trawniku mam taki mały dziecięcy basenik- z materiału podobnego do gumy... w czasie koszenia trawy przesunąłem go trochę i po kilu dniach zobaczyłem, że pod basenem jest mała wypukłość... odsunąłęm i zobaczyłem, że mrówki wraz z ich jajeczkami ( nie mylić mrówek z jajami zaczęły sie ewakuować i prawdę mówiąc popadały z braku dostępu do powietrza. Wiec stosując analogię - może zakryjcie fragment ziemi/gruntu folią i uszczelnijcie brzegi folii - może podziała również na osy i szerszenie.... A i prośba do tych co wypróbują - opiszcie czy zadało "egzamin" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 31.07.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 Osy cd - casting do Star Trek przepadł, bo znów przypominam człowieka, ale ogólnie jeszcze najlepiej nie jest. Dzwonilem po SP i powiedzieli, że przyjadą i usuna, ale muszę kupić chemię, tzn takie same pryskadła jak miałem, ale w wiekszej ilości (3-4 szt)bo tego nie zapewniają. Osy w gnieździe pod ziemią mogą siedzieć bardzo głęboko i dlatego psikawki nie dzialaja na nie. Na razie czekam na przyjazd ekipy na sygnale w pełnym rynsztunku (tu tak przyjeżdżają ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 31.07.2008 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 U nas tez masakra. Zrzucilismy juz 3 gniazda znad garazu , ale wciaz lataja . Mozna cholery dostac Walczymy Raidem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 31.07.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2008 u nas gniazdo usuwali strażacy.Ostatnio znaleźliśmy sposób na to, żeby spokojnie siedzieć na tarasie i nie odganiać się przed intruzami. Wystawiamy płytka Globol, która odstrasza osy. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=404211051Działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Makary 01.08.2008 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 kilka dni temu tez odkrylismy gniazdo os w naszym domu. wlot osy mialy pod gasiorem, gniazdo metr dalej od wlotu, w glebi daszku nad wejsciem. straz pozarna przyjechala natychmiast po telefonie do nich, zdjeli dachowki, gasiory, zapryskali chemia, kilka sprayow zostawili nam do pryskania "w razie czego" /bros, granatowe z czerwonym i czarnym kapturkiem/. jak na razie mamy spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 01.08.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Potwierdzam - Bros jest dość dobry na te latające. Pryśnięcie nim w sporego szerszenia zabija go momentalnie. Więc z mniejszymi powinien radzić sobie dość dobrze.Inni polecają jeszcze Raida czarnego - na razie czeka kupiony jak Bros się skończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts