Jola z Melisy 04.07.2008 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Przymierzam się do otynkowania domu. Ściana jednowarstwowa, ytong. Myslałam o tynku cementowo wapiennym. Ile wykonawca powinien wziąć za otynkowanie domu. Oczywiście chodzi mi o cenę za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niewczasik 06.07.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Ja również podłączam się pod powyższą prośbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martin72 07.07.2008 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 witam. tynk cem-wap 16 zl bez materialu m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 09.07.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 witam. tynk cem-wap 16 zl bez materialu m2.[/quote To jest cena raczej tynku c-w wewnętrznego.Na zzewnątrz wykonanie takiego tynku jest droższe szczególnie w rejonie większych aglomeracji i na wysokich budynkach z wiadomych względów.Do tego dochodzi transport i montaż rusztowań,roboty na wysokości.Tynk na pustakach z gazobetonu(siporex,beton komórkowy) inaczej się trzyma niż na ścianie z cegieł.Przy standardowym wykonaniu ma tendencje do odparzania i pękania.Jest to związane z intensywniejszym podciąganiem wody i rozszerzalność tego materiału w porównaniu.Znam przypadki że np tynk potrafił "spłynąć" ze ściany uprzednio zagruntowanej.Z kolei tradycyjna cementowa obrzutka nie zdąży stwardnieć gdyż woda z niej szybko wysycha.Oczywiście efekty wychodzą po latach.Dobrym sposobem kiedyś było intensywne zraszanie wodą warswy mury przy poszczególnych etapach a także większe stosowanie wapna c z kolei jest mało korzystne na zewnątrz.No ale od czego nowoczesne rozwiązania i chemia więc pewnie jest i na to sposób.Radzę uważać na tzw ekipy,które nie przywiązują uwagi do staranności przy tynkach zewnętrznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts