Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyłączenie gruntów z produkcji rolnej do pozwoleniu na budow

Gość Wiesiek K.

Recommended Posts

Gość Wiesiek K.
Do pozwolenia na budowę domu na działce budowlanej potrzebna jest decyzja o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej (mam grunty kl.IIIb). Do niedawna nie było z tym problemu, ponieważ wyłączano tylko te grunty na których miał stać dom, a 500 m. kwadratowych było zwolnionych od opłat. Słyszałem, że teraz trzeba wyłączyć całą działkę, a kosztuje to całkiem sporo (prawie równowartość działki). Czy jest to zgodne z prawem? Może można to jakoś ominąć?. Proszę o szybką pomoc

Do pozwolenia na budowę domu na działce budowlanej potrzebna jest decyzja o wyłączeniu gruntów z produkcji rolnej (mam grunty kl.IIIb). Do niedawna nie było z tym problemu, ponieważ wyłączano tylko te grunty na których miał stać dom, a 500 m. kwadratowych było zwolnionych od opłat. Słyszałem, że teraz trzeba wyłączyć całą działkę, a kosztuje to całkiem sporo (prawie równowartość działki). Czy jest to zgodne z prawem? Może można to jakoś ominąć?. Proszę o szybką pomoc

Nic się nie zmieniło w tej kwestii, nadal 500 m jest wolne od opłaty, nie trzeba wyłączać całej działki. Wczoraj zaniosłam do Urzędu Miejskiego mapę z planem wyłączenia zrobioną przez geodetę, jutro odbiorę decyzję o wyłączeniu, urzędnik mówił, że nie ponoszę żadnych opłat.

Pozdrawiam

Renia

Witam

rozumiem, ze odrolnenie do 500m2 jest wolne od oplat.....ale mam pytanie...ile trzeba zplacic :)))))) geodecie za wpisanie domku i elementow zagospodarwania nop. drózka dojazdowa do garazu......mi powiedziano, ze prawie darmo ......... 200-300 zł...:))) ...czekam na Wasze doświadczenia i opnie :))

waldeken