Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stary dom drewniany, brak piwnicy, gdzie hydrofor ?

pancurski

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak, jest stary dom drewniny bez piwnicy.

Dom do generalnego remontu.

Czy jest możliwość wykonania małej piwnicy bez ponoszenia ogromnych kosztów, tak by móc umieścić w niej hydrofor ?

Nie bardzo uśmiecha mi się myśl umieszczenia urządzenia np. w łazience.

Jak nie piwnica to może jakieś inne patenty ?

Obecnie hydrofor jest w łazience, ale jak pisałem wcześniej, dom do generalki.

Poza tym istniejące urządzenia nadają się na śmietnik ewentualnie skup złomu.

Pomysł z dodatkowym małym budynkiem budzi mieszane uczucia.

Jak duże musiało by być to pomieszczenie ?

Podejrzewam, że trzeba wykonać solidną izolacje i ogrzewanie by podczas zimy szlag nie trafił hydroforu.

W chacie nie ma jako takiego pomieszczenia gospodarczego.

jest co prawda np. piwnico ziemianka ale oddalona od domu o dobrych kilka metrów.

W chacie nie ma jako takiego pomieszczenia gospodarczego.

jest co prawda np. piwnico ziemianka ale oddalona od domu o dobrych kilka metrów.

Tym tropem można pójść ewentualnie. Niektórzy nawet piec do ogrzewania dają właśnie w budynkach gospodarczych stojących w oddaleniu od domu.

Ja osobiście mam hydrofor w oborze - jakies 15 metrów od domu, a woda doprowdzona rurami bezpośrednio do domu.

Innym pomysłem, który był na działce przy domu pomieszczenie 1,5m/1m, i głębokość jakiś metr (mały hydrofor) z góry przykryte metalową płytą. Płyta była na równo z trawnikiem.

Patent o tyle dobry, że jak w zimie zamykaliśmy działkę (koniec sezonu) to hydrofor po prostu był wyciągany i wywożony do domu ;)

Pozdrawiam,

Hubu

Gość kulinek
a my mamy inny patent. studnia jest może z 8m od domu, a 3m dalej jest budynek gospodarczy z czymś w rodzaju sutereny. chcę to zaizolować styropianem, może czymś obmurować. woda ze studni pójdzie właśnie tam. a hydrofor odległość 10m i wysokość do poddasza [docelowo] bez problemu pociągnie. Drobna kombinacja i dokładanie rur, ale przynajmniej w domu będzie cisza :)