Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Z perspektywy czasu - bardzo żałuję,że wcześniej dokładnie nie przemyśleliśmy rozkładu gniazd na parterze domu;

z dwóch gniazd ( salon i przedpokój ) wystarczyłoby jedno, ale umieszczone w szafie, gdzie przetrzymujemy zestaw sprzątający;

szafa zabudowana znajduje się w holu/przedpokoju i z tego miejsca starczyłoby węża do wszystkich najdalszych kątów;

teraz bardzo często chciałabym odwinąć tylko "kawałek" węża,żeby doraźnie, na szybko odkurzyć właśnie przedpokój, gdzie codziennie się nabrudzi od butów;

a tak muszę wyjmować z szafy cały zestaw,wędrować do gniazda, zwijać, chować itd...;

oczywiście jestem mega zadowolona z odkurzacza centralnego i nie wyobrażam już sobie odkurzania np. schodów zwykłym, przenośnym odkurzaczem, ale jak zwykle

rozważam różne ułatwienia - co by się lepiej żyło ;)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

teraz bardzo często chciałabym odwinąć tylko "kawałek" węża,żeby doraźnie, na szybko odkurzyć właśnie przedpokój, gdzie codziennie się nabrudzi od butów;

Popelnilem identyczny blad nie dajac gniazda w wiatrolapie. Na szczescie zrobilem tam szufelke, wiec troche nurkowania pod meblami i udalo sie wstawic trojnik i wyprowadzic tez gniazdko w cokole szafy. Teraz faktycznie po zakupieniu weza 1,5m udaje sie ekspresowo posprzatac piasek z butow.

Moze tez masz taka mozliwosc "przerobki"?

Niestety u mnie już "po ptokach" ;) tzn. nic już nie zmienię, bo w wiatrołapie mam tylko gniazdo ( w ścianie), a szufli - nie;

a tak miałabym gniazdo w szafie ( wewnątrz) wąż byłby podłączony cały czas do gniazda, a ja jedynie odwijałabym sobie z wieszaka 2 metry węża do szybkiego sprzątnięcia;

może sobie ktoś rozważy taką koncepcję przy projektowaniu ...

Niestety u mnie już "po ptokach" ;) tzn. nic już nie zmienię, bo w wiatrołapie mam tylko gniazdo ( w ścianie), a szufli - nie;

No to zakup za pare zl kawalek weza z koncowkami i bedzie do szybkiego podpiecia o odkurzenia tylko wiatrolapu. U mnie taki 1,5m wystarcza. Wykorzystuje go tez do separatora popiolu, jak kominek sprzatam (przezornie jak sie okazalo zrobilem gniazdko tuz obok kominka).

• 2 weeks później...
Mam rurę 9m i 2 wejścia na cały domek - oblatuję tym wszystko. Rura jest o wiele lepsza niż ciąganie odkurzacza. Jak dla mnie największą zaletą jest to, że nie wydmuchuję powietrza z odkurzacza na mieszkanie.

Az dziwne, ze sie z Toba zgadzam.

9m rura moze przerazac, ale jest wygodniejsza od ciagania za soba "jamnika" z kablem. Przechowywac mozna na wieszaku do wezy ogrodowych. Miesci sie swietnie. To ze CALY syf i smrodek wylatuje poza dom, jest ogromnym plusem. Do tego halas przy odkurzaniu znacznie mniej uciazliwy.

noszenie rury nie bardzo mi sie podoba. Idealnie by było gdyby w każdym pomieszczeniu była rura, pewnie najtaniej wwyjdzie w każdym pomieszczeniu odkurzaczyk...

No wiesz zawsze możesz gosposię nająć, wtedy problem z głowy :)

A tak poważnie widzę więcej plusów OC niż minusów w szczególności jak się schody odkurza.

No i jak już napisali wcześniej nieporównywalnie hałas mniejszy, no i zapach spalonego kurzu mam na zewnątrz a nie w domu

• 1 month później...

Cześć,

Ja jestem właśnie po instalacji i na początku użytkowania, na razie wszystko chodzi, kupione z dużym rabatem, powiedzmy "po znajomości" wyszło około 6tyś, ale nie wszystkie koszty są w tej cenie, niestety do niektórych się teraz nie dogrzebię. Na razie jest fajnie, miło i przyjemnie, ale powiem szczerze, że gdyby nie znajomy, który gwarantuje mi, że na pewno wszystko będzie naprawiaj, jeżeli się coś zepsuje, to nie wiem czy bym się zdecydowała, wydatek faktycznie duzy. Osobiście zastanawiałam się nad kupnem dwóch "robotów" odkurzaczy - na kazde piętro. Tylko z tego co słyszałam, to takie trochę "zabawki", kiedyś podobno komuś porysowaly podłogę, (nie wiem czy to prawda, bo one mają dość delikatne koncowki z tego co oglądałam) no ale wydatek dużo mniejszy, bo na alego można dostać je dość tanio, tylko, że podobno raz na jakiś czas (powiedzmy co tydzień) i tak trzeba przejechać po całym domu z odkurzaczem lub mopem bo one nie wszędzie wchodzą i nie wszystko zbiorą.

Ja mam już odkurzacz,

Kosztował 300zł instalacja (sam montowałem) + 1900zł odkurzacz profi.

Rura 9m, jedno gniazdo na piętrze, jedno + szufelka na parterze, jedno w garażu.

Na razie wrażenia super, rura jest leciutka, a poruszanie się z nią jest znacznie bardziej komfortowe niż z tradycyjnym odkurzaczem, nie mówiąc już o odkurzaczach wodnych. Ciąg super.

pzdr

Jaki model odkurzacza? Bo sam się zastanawiam pomiędzy 30.1 i 40. Mam poniżej 30m instalacji i 4 gniazda + szufelka.

Na te dlugosci i ilosc gniazdek patrz tak "w przyblizeniu". To nie sa precyzyjne wartosci i jak masz szczelna instalacje, to nie stanowi to problemu.

BTW: Masz w stopce niaktywne linki.

Na te dlugosci i ilosc gniazdek patrz tak "w przyblizeniu". To nie sa precyzyjne wartosci i jak masz szczelna instalacje, to nie stanowi to problemu.

No ale coś trzeba podać żeby mniej-więcej było pojęcie na temat instalacji. Na pewno nie sugeruję się wartościami podawanymi przez producentów, ale jeśli ktoś ma podobną instalację, odkurzacz model N i wszystko mu pięknie działa, to jest to jakiś wyznacznik.

BTW: Masz w stopce niaktywne linki.

;)

Aerovac-i są/były w promo. Mam podobną instalację i doradzono mi najmniejszy model. Kupiłem z niedowierzaniem ale powiedzieli, że mogę zwrócić. Ale po co jeśli ciągnie jak wściekły a ze wszystkimi rurami, szczotkami itd. nie kosztował <1000zł. Nie ma regulacji mocy, worek co kilka mies. do pół roku trzeba wymieniać (~13zł/szt., chyba 10 litrów) ale więcej za odkurzacz płacić wg mnie nie ma sensu.

A jaki konkretnie ten najmniejszy model? SR07?