Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Nie wiem jaką......ale z ilości gniazd u Ciebie wynika, że dużą - patrząc na projekt domu który jest w necie śmiem twierdzić ze o 3-4 gniazda masz za dużo.

Co do jednostek to głównie w specyfikacjach prócz długości instalacji jest podana również ilość gniazd.

Napiszę Ci tak - jak ja szukałem swojej to w specyfikacji była liczba gniazd - mam więcej o jedno i długość rurociągu ktoś kiedyś napisał, że to całość rurociągu - ja natomiast wziąłem długość najdalszego gniazda(odcinka instalacji) do jednostki centralnej. Gniazda przy jednostce nie liczyłem. I działa dobrze, bezproblemowo - konserwacja polega na delikatnym przeczyszczeniu gniazd(gumowych sylikonowych denek)sylikonem w sprayu i normalnej obsługi jednostki.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Projekt z netu nieco sie rozni od domu, ktory postawilem. Przede wszystkim powiekszyla sie powierzchnia uzytkowa budynku.

Garaz wydluzylem o 2 metry, nad nim zagospodarowalem przestrzen na pokoj, lazienke i garderobe.

Po za tym jest piwnica.

Sprawdzalem z wykonawca zasieg weza i by objac jego zasiegiem wszystkie pomieszczenia potrzebowalismy zinstalowac 9 gniazd.

Dzieki bardzo za podpowiedzi, sprawa z silikonem w plynie na pewno utkwi mi w pamieci. Przynajmiej mam taka nadzieje:lol2:

Pozdrawiam.

Normalna. Czy bedziesz mial 3 gniazda czy 9, to to bedzie dzialalo podobnie (jesli nie masz kilometrow rur po drodze).

Jestem ciekaw skąd to stwierdzenie - czyżby każdy odkurzacz nadawał się do dowolnej liczby gniazd? Jestem ciekaw po co producenci tak różnicują mocą skoro zależy to tylko o "km" rur? Bez przesady długość rurociągu w typowym domu nie ma więcej niż 25m(w jednym odcinku) + 9m wąż to gdzie te kilometry?

Wg kolegi wystarczy kupić najtańszą i najsłabszą jednostkę centralną zamontować gniazdo w typowym domu jednorodzinnym -(hol = 1szufelka; 3 sypialnie 3 gniazda; garaż 1 gniazdo, garderoba 1 gniazdo, kuchnia =szufelka; salon i kominek = szufelka i gniazdo RAZEM 9 szt, a jeszcze może być jak u kolegi piwnica i poddasze użytkowe gdzie również może być minimum 3 szt i będzie wszystko dobrze?Śmiem wątpić.

Jestem ciekaw jaki kolega ma odkurzacz centralny?

Pozdrawiam

Mam zamontowany w domu cały system od kilku lat , niestety to w domkach sie nie sprawdza, , i na pewno nie jest wygodzniejsze od zwyklego odkurzacza... :lol2:

No to sie chyba za bardzo sie pospieszylem z montazem swojego OC;)

Edytowane przez Tomaszs131

Zadna tajemnica. Zobacz na Allegro ELMES ST100H-3K Do tego 3 szt pilotow dwukanalowych (lazienki + kuchnia).

U mnie zalaczenie trwa w cyklu bodajze 3,5 albo 4 min (dawno to ustawialem).

Dzieki

zastanawiam sie nad wyborem miedzy Twoim rozwiazaniem a wlacznikami w poszczegolnych pomieszczeniach.

Asolt stosuje czujki ruchu, co tez uwazam za ciekawe rozwiazanie. Nie da sie ukryc, ze Elmes jest najtanszy.

Dzieki

zastanawiam sie nad wyborem miedzy Twoim rozwiazaniem a wlacznikami w poszczegolnych pomieszczeniach.

Asolt stosuje czujki ruchu, co tez uwazam za ciekawe rozwiazanie. Nie da sie ukryc, ze Elmes jest najtanszy.

Jesli mozesz, to ja bym kabelki pociagnal, niezaleznie na co sie zdecydujesz.

U mnie z czujkami ruchu i dwiema dziewczynami w domu, cyrkulacja by chodzila caly czas. :)

Jesli mozesz, to ja bym kabelki pociagnal, niezaleznie na co sie zdecydujesz.

U mnie z czujkami ruchu i dwiema dziewczynami w domu, cyrkulacja by chodzila caly czas. :)

Tak zrobie, wlasnie mi uswiadomiles, ze z czujkami ruchu u mnie byloby podobnie. Mam dwojke maluchow- wszedzie jest ich pelno:)

Pozdrawiam.

Wąż nie ok, a teleskop ma 1m, od newralgicznego miejsca na przedpokój mam 8,5 jak dam dwustronnie gniazdko (i na przedpokój i pokój z jednego pionu) to zejdzie na 7,8m czy da radę do jednego rogu rurą 7m, mogę to gniazdko przełożyć na inna ściankę, ale zmarnuje ładną wnękę na szafkę,a nie chce węża 9m plątać/nosić bo wszędzie indziej max 6,5m z ominięciem teoretycznych mebli.

Tak zrobie, wlasnie mi uswiadomiles, ze z czujkami ruchu u mnie byloby podobnie. Mam dwojke maluchow- wszedzie jest ich pelno:)

Pozdrawiam.

Ja mam na czujki ruchu, ale z dodatkową logiką. Od włączenia cyrkulacji musi upłynąć pewien czas (chyba 15 minut mam ustawione) żeby załączyła się ponownie. Ogólnie działa to całkiem fajnie.

• 1 month później...