Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Gniazda mam, tylko krótkiego węża brak :)

Jednak lubię moją starą, pospolitą miotłę w połączeniu z szuflą z centralnego - łatwo, szybko, bez schylania ( dla jednych to bardzo istotne) ;)

Ale na resztę domu tylko i wyłącznie centralny :)

Co do szufli w kuchni dodam jeszcze - dla mnie jest mega wygodna, bo dużo czasu spędzamy w kuchni, stołujemy się w domu, często bywają u mnie małe dzieci - a wiadomo jak to przy maluchach; a i moi nastolatkowie czasem nie lepsi od maluchów - więc sporo okruchów i śmieci się naprodukuje, a miotłę potrafią sami obsłużyć;)

Jeśli jednak domownicy prowadzą inny tryb życia, mało ich w kuchni, nie ma maluchów - to szufla może być zbędna:)

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale w kuchni, moim zdaniem, chyba nie ma sensu dawać gniazda - po to ktoś wymyślił szuflę,żeby było łatwiej i szybciej niż wyjmowanie węża ( nawet krótkiego) gdzieś z szafy. Chyba,że będziesz miał w kuchni na stałe węża z zestawem do sprzątania.

Przeanalizuj wszystkie czynności jakie musisz podjąć,żeby szybko sprzątnąć okruchy z podłogi- to może Ci ułatwić podjęcie decyzji :)

Ale w kuchni, moim zdaniem, chyba nie ma sensu dawać gniazda - po to ktoś wymyślił szuflę,żeby było łatwiej i szybciej niż wyjmowanie węża ( nawet krótkiego) gdzieś z szafy. Chyba,że będziesz miał w kuchni na stałe węża z zestawem do sprzątania.

Przeanalizuj wszystkie czynności jakie musisz podjąć,żeby szybko sprzątnąć okruchy z podłogi- to może Ci ułatwić podjęcie decyzji :)

Ja gdybym mógł to w kuchni zamontowałbym teraz vrooma, a w wiatrołapie jakiegoś wally flexa. Wiadomo, że to parę stówek droższe niż szufelki, ale do decyzja na lata i moim zdaniem warto. Szufelka to dla mnie taki przeżytek, ale w PL ciągle popularna, bo tu często jeszcze miotła rządzi;).

• 1 month później...
Ja gdybym mógł to w kuchni zamontowałbym teraz vrooma, a w wiatrołapie jakiegoś wally flexa. Wiadomo, że to parę stówek droższe niż szufelki, ale do decyzja na lata i moim zdaniem warto. Szufelka to dla mnie taki przeżytek, ale w PL ciągle popularna, bo tu często jeszcze miotła rządzi;).

Też uważam, że warto użyć Wally Flexa lub Vroom zamiast szufelki, która według mnie ogranicza funkcjonalność systemu centralnego odkurzania koniecznością używania miotły i w przypadku kuchni zrzucania okruchów na podłogę.

W przypadku Wally Flexa jego koszt (ok 300zł) jest niewiele większy od lepszej szufelki z zestawem przyłączeniowym a wygoda znacznie większa. Wally Flex ma wąż o długości 4m, możliwość podłączenia normalnej rury ssącej i ssawek. W wiatrołapie nada się np również do oczyszczenia butów przy użyciu szczotki lub ubrania, kratki przed wejściem, wycieraczki.

opisy zdjęcia itp. http://www.wallyflex.net

Vroom to już raczej kuchnia (ale nie szkodzi zamontować Wally Flex) - wąż od 5,5 do 7,3mb i również daje znacznie większe możliwości np sprzątania blatów, szuflad, stołu i oczywiście podłóg w kuchni. Niestety koszt ok 800-1000zł więc to już jest znacznie więcej niż szufelka, ale można szukac promocji.

a słyszeliście o czymś takim? Sprytny_pomocnik_kuchenny_Leovac_Speed_Leo[

To normalnie tak jak u mnie 2-metrowy wąż i gniazdko w szafce na rurociągu do szufelki :) i już nazwali to "specjalne gniazdko" :)

Edytowane przez Jarek.P

no tak tak, tyko, że speed leo to dużo wygodniejsze rozwiązanie - uruchamia się nogą, to nowsza wersja wallyego, wąż jest elastyczny, z 1 m naciąga się do 5 m :)

To bardzo ciekawa reklama z twojej strony bo z tego co widzę u siebie to urządzenie ma dłuższy szlauf który tylko zwisa a do Wally flexa albo do Vroom to się chyba nie umywa. Już wolałbym kupić jakiegoś Kiczen boxa za 400-500 zł niż marnować kasę na zwykły wąż rozciągający + 2 uchwyty bo i to podrobka i to :)

• 1 year później...

Dawno nic nie było poruszane w tym temacie. Chciałbym, aby się ktoś wypowiedział kto posiada u siebie w domu Odkurzacz Centralny. Planuje dom parterowy z poddaszem użytkowym. Czy na dole i górze da się zrobić taki odkurzacz centralny? i jak z kosztami ? czy to wyniesie 2x tyle? czy to jakoś w jedno można połączyć? żeby zmniejszyć koszta? no i czy ktoś mógłby podać plusy i minusy takiego odkurzacza centralnego ?

Rozumiem, że trzeba to już rozgryźć i opracować na etapie projektu, tak ??

Dawno nic nie było poruszane w tym temacie. Chciałbym, aby się ktoś wypowiedział kto posiada u siebie w domu Odkurzacz Centralny. Planuje dom parterowy z poddaszem użytkowym. Czy na dole i górze da się zrobić taki odkurzacz centralny? i jak z kosztami ? czy to wyniesie 2x tyle? czy to jakoś w jedno można połączyć? żeby zmniejszyć koszta? no i czy ktoś mógłby podać plusy i minusy takiego odkurzacza centralnego ?

Rozumiem, że trzeba to już rozgryźć i opracować na etapie projektu, tak ??

Kosz centrali zależny jest od ilości gniazd, długości, rur, ilości kolanek. Ja mam gniazda na trzech poziomach i 9 gniazd. W mojej sytuacji koszt jest znaczny. Jednostka centralna to odkurzacz dwu silnikowy. Wpierw oblicz sobie ile gniazdek potrzebujesz i porozmawiaj z instalatorem na temat jmocy jednostki centralne.

Przydałby się projekt.

Kosz centrali zależny jest od ilości gniazd, długości, rur, ilości kolanek. Ja mam gniazda na trzech poziomach i 9 gniazd. W mojej sytuacji koszt jest znaczny. Jednostka centralna to odkurzacz dwu silnikowy. Wpierw oblicz sobie ile gniazdek potrzebujesz i porozmawiaj z instalatorem na temat jmocy jednostki centralne.

Przydałby się projekt.

Daj spokoj. :)

Projekt? Taka instalacja w domku jest prosta jak budowa cepa. Kilka prostych zasad ktorych sie mozesz nauczyc w 5 minut.

BTW: U Ciebie tez na 99% dal by rade zwykly CO bez 2 silnikow. Mam 7 gniazd + 2 szufelki i profi 42.1 rozerwal mi worek papierowy w separatorze do kominka, bo nie zostawilem "szparki" na wezu ssacym.

Daj spokoj. :)

Projekt? Taka instalacja w domku jest prosta jak budowa cepa. Kilka prostych zasad ktorych sie mozesz nauczyc w 5 minut.

BTW: U Ciebie tez na 99% dal by rade zwykly CO bez 2 silnikow. Mam 7 gniazd + 2 szufelki i profi 42.1 rozerwal mi worek papierowy w separatorze do kominka, bo nie zostawilem "szparki" na wezu ssacym.

Oprócz gniazdek na trzech piętrach mam jeszcze dwa vroom-y. Wolę nie ryzykować i zaufać fachowcowi ;)

Jak kolega Pyxis słusznie zauważył zaufanie do fachowców kosztuje;) Ja zaufałem więc sobie i zainstalowałem OC zupełnie samodzielnie i to już w wykończonym domu, więc można:yes: Jednostka OC plus instalacja na dwa piętra kosztowała mnie 2350zł plus weekend własnej pracy, także instalacja OC wcale nie musi być droga, a wręcz jest to rzecz tak prosta, że droga być nie powinna...

Oczywiście, wszystko się zgadza, można samemu wykonać instalacje. Do tego jest potrzebny czas i możliwości. Niestety mnie w domu przeważnie nie ma i na dodatek mam dom dosyć specyficzny dom. Trzy pietra a na poddaszu jeszcze różnica poziomu. Sam bym się do tego nie zabrał, łatwo o błąd i zasyfonowanie układu. Rozumiem, ze dla Was to drobnostka ale nie wszyscy się na tym znają.

Uwierz mi, że jeszcze 2-3 lata temu nie wiedziałem nawet co to OC;) Ale wystarczyło zainteresować się tematem, poczytać chwilę forum, obejrzeć kilka filmików na Youtube i spokojnie można do tego podejść samemu i na prawdę ciężko się przy tym pomylić. Oczywiście wolny czas i chęci to osobna kwestia, ale pod względem technicznym jest to do ogarnięcia nawet dla kompletnego laika...

Dziękuję za odpowiedzi. Proszę napiszcie jak to ugryźć. Jestem na etapie zakupu projektu i oddania do architekta, aby wykonał przeróbki itp. no i przygotował pod pozwolenie na budowę... No i co uwzględnić w projekcie ? tzn. jakieś rury mają tamtędy iść? przy podłodze? czy jak to ma być? tak najprościej jakby ktoś mógł opisać.

Projektant zapewne nie będzie wiedział zbytnio co i jak i powie, że najlepiej aby fachowiec od centralnego odkurzacza naniósł to jakoś na projekt - tak samo mi powiedział o rekuperacji, że on woli, aby zajęli się tym odpowiedni fachowcy. No i dobrze w sumie szczery jest, nie ciśnie w coś na czym się niezbyt dobrze zna.

Więc jakbym się decydował, aby zajęła się tym odpowiednia firma to teraz czy jak projektant zakończy projekt?