Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Pyxis i map78 dobrze prawią, instalacja odkurzacza to nie fizyka kwantowa. Nie musisz tego robić sam, jeśli nie chcesz, ale załączanie projektu OC do oficjalnego projektu budowlanego to wyrzucanie pieniędzy. Odkurzacz zrobisz (albo zrobi dla Ciebie firma) na odpowiednim etapie budowy.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uwierz mi, że jeszcze 2-3 lata temu nie wiedziałem nawet co to OC;) Ale wystarczyło zainteresować się tematem, poczytać chwilę forum, obejrzeć kilka filmików na Youtube i spokojnie można do tego podejść samemu i na prawdę ciężko się przy tym pomylić. Oczywiście wolny czas i chęci to osobna kwestia, ale pod względem technicznym jest to do ogarnięcia nawet dla kompletnego laika...

Ale ja tematem się interesowałem, zawsze przed kolejnym etapem budowy czy instalacji czytałem odpowiednie watki i wiedziałem jak i co.

Na You tuba nie wchodziłem. Problem pojawił się po rozłożeniu instalacji gdy kolega uprzedził mnie, ze mogę mieć problem z zasyfonowanie na poddaszu. Wtedy zaczęły się schody. Nigdzie o tym nie wyczytałem, nie słyszałem. Widać, ze instalator tez nie.

Dla pewności przedzwoniłem do działu technicznego jednego z producentów OC. Niestety, po przeslaniu mu rysunków i dłuższej rozmowie specjalista potwierdził, ze może być problem odpowiedniego ciągu w paru gniazdach. Konieczna była przeróbka, na cale szczęście w porę.

Nie zrozum mnie źle nie nakłaniam nikogo by zdał się na wiedze fachowca i płacił mu za montaż. Instalacja jest prosta i każdy może ja wykonać, wcale tego nie neguje. W moim przypadku właśnie za rada paru fachowców uniknąłem wpadki. Może mój przypadek komuś z podobnym do mojego domu uzmysłowi, ze przy rozplanowaniu rur trzeba uważać.

Ale ja tematem się interesowałem, zawsze przed kolejnym etapem budowy czy instalacji czytałem odpowiednie watki i wiedziałem jak i co.

Na You tuba nie wchodziłem. Problem pojawił się po rozłożeniu instalacji gdy kolega uprzedził mnie, ze mogę mieć problem z zasyfonowanie na poddaszu. Wtedy zaczęły się schody. Nigdzie o tym nie wyczytałem, nie słyszałem. Widać, ze instalator tez nie.

Dla pewności przedzwoniłem do działu technicznego jednego z producentów OC. Niestety, po przeslaniu mu rysunków i dłuższej rozmowie specjalista potwierdził, ze może być problem odpowiedniego ciągu w paru gniazdach. Konieczna była przeróbka, na cale szczęście w porę.

Nie zrozum mnie źle nie nakłaniam nikogo by zdał się na wiedze fachowca i płacił mu za montaż. Instalacja jest prosta i każdy może ja wykonać, wcale tego nie neguje. W moim przypadku właśnie za rada paru fachowców uniknąłem wpadki. Może mój przypadek komuś z podobnym do mojego domu uzmysłowi, ze przy rozplanowaniu rur trzeba uważać.[/quote

Problem z ''zasyfonowanie na poddaszu " a co to takiego ?

Dziękuję za odpowiedzi. Proszę napiszcie jak to ugryźć.

No to jeszcze nie ta faza. Do tematu podejdziesz jak przyjdzie czas na rozkladanie instalacji.

U mnie hydraulicy pokleili te rukrki wg wskazowek ktore im dalem (nanioslem tez na rzuty kondygnacji), przy okazji robienia instalacji wod-kan pod posadzka. Przewody SAM przymocowalem na trytytki do rury (a co! - to fachowa robota) ;)

W sumie ta robota zginela w kosztach.

Nie zrozum mnie źle nie nakłaniam nikogo by zdał się na wiedze fachowca i płacił mu za montaż. Instalacja jest prosta i każdy może ja wykonać, wcale tego nie neguje. W moim przypadku właśnie za rada paru fachowców uniknąłem wpadki. Może mój przypadek komuś z podobnym do mojego domu uzmysłowi, ze przy rozplanowaniu rur trzeba uważać.

Problem z ''zasyfonowanie na poddaszu " a co to takiego ?

Układ domu jest taki, że na poddaszu są pomieszczenia na dwóch poziomach. Sypialnie i jedna łazienka na jednym a druga, pokój gościnny, i garderoba na niższym-są to pomieszczenia nad garażem. Rury na poddasze poprowadzone zostały z dołu i tą samą nitką do pomieszczeń nad garażem na niższy poziom. Tu tkwił błąd, z niższego poziomu powinny iść osobną nitką w dół i połączyć się niżej z drugą.

• 5 months później...

Czy któryś z szanownych użytkowników OC miał styczność z odkurzaczami Dyson? Bo przewija się zaleta że smrodek i kurz OC likwiduje podczas odkurzania prawda, ale i odkurzacze Dysona sobie z tym dobrze radzą ;) Co do tachania tak zostaje ta wada, ale z koleji Dyson ma sporo fajnych rozwiązań co do szczotki która dobrze radzi sobie np. z włosami psiaków.

Jestem na etapie stanu "0" i mogę rozważyć jeszcze OC, chociaż skłaniałem się ku zakupie Dysona i docelowo robota do sprzątania... Cenowo OC będzie tylko troche droższe ;)

Czy któryś z szanownych użytkowników OC miał styczność z odkurzaczami Dyson? Bo przewija się zaleta że smrodek i kurz OC likwiduje podczas odkurzania prawda, ale i odkurzacze Dysona sobie z tym dobrze radzą ;) Co do tachania tak zostaje ta wada, ale z koleji Dyson ma sporo fajnych rozwiązań co do szczotki która dobrze radzi sobie np. z włosami psiaków.

Jestem na etapie stanu "0" i mogę rozważyć jeszcze OC, chociaż skłaniałem się ku zakupie Dysona i docelowo robota do sprzątania... Cenowo OC będzie tylko troche droższe ;)

Pytanie laika, czy projekt OC robię po stanie surowym układający inne instalacje:elektryczna, C.O czy na etapie budowy stanu surowego zeby w stropie zrobić jakieś otwory.

Dom piętrowy dwa stropy lane.

Dziekuje za pomoc

Pytanie laika, czy projekt OC robię po stanie surowym układający inne instalacje:elektryczna, C.O czy na etapie budowy stanu surowego zeby w stropie zrobić jakieś otwory.

Dom piętrowy dwa stropy lane.

Dziekuje za pomoc

U mnie pierwszą instalacją w domu była właśnie instalacja OC. To z uwagi na konieczność redukcji kolan w instalacji do minimum. Kolejnym etapem była elektryka i wod-kan.

• 3 weeks później...

Od 10-ciu lat użytkujemy na 220m2 CO firmy Vacu Maid i jesteśmy bardzo zadowoleni. Wtedy to był astronomiczny koszt inwestycji. Materiały instalacyjne to 480 zł własny montaż. Jednostka centralna 3200 zł filtrem włosów (sześć córek!).

Ani jednej awarii, prócz przetarcia, po tylu latach węża tuż za rękojeścią naprawa we własnym zakresie koszt 32 zł.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Dużo jest negatywnych opinii dotyczących drogiej instalacji. A jakie są plusy i minusy poza finansowe ?

Instalacje sama w sobie nie jest taka droga jak sądzisz. W zależności od ilości gniazd, długości rur, ilości kolan odbierasz moc jednostki centralnej.

Wtedy przy założeniu, że konieczny jest dwusilnikowy odkurzacz cena może być spora.

Od nie dawna bawię się w odkurzanie i jak narazie minusów nie widzę. Plusy jest ich trochę do najważniejszych zaliczyć mogę:

- swobodne odkurzanie pomieszczeń bez prawdopodobieństwa obijania odkurzaczem mebli, ścian, swobodniejsze odkurzanie schodów na klatce- bez obawy o uszkodzenie ciała niefortunnym upadkiem odkurzacza, brak unoszenia się kurzu za jednostką na kablu, cichsza praca, zapachów spalonego kurzu niet:), rzadsze opróżnianie zbiornika na brud, Może forumowicze pomogą w uzupełnieniu listy?