Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Na łamach Muratora wyczytalam, że dom, to nie tylko przystań, twierdza, ale przede wszystkim inwestycja. Budując dom należy brać pod uwagę to, czy w przyszłości będzie go można korzystnie sprzedać. Sprzedać dom za 20 lat bez instalacji CO, to tak jak dziś kupić bez gniazda TV!! :wink: :wink: :wink:

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Majka spoko pisałem tylko o dużych holach a nie o odkurzaniu pokoi. To kol. Dobrzykowice napisał o dużych holach że niby OC jest do tego idealny.

Pozdrawiam

http://www.beam.com.pl/products-indust.html co prawda nie jest konkretna realizacja ale daje pojecie o systemie. Takie CO juz dość znacznie rózni sie od takiego "udomowionego" :) Większy w nich nacisk jest połozony juz na stacjonarne wyciągi przy stanowiskach pracy ale nic nie stoi na przeszkodzie aby podłaczyc rure ze szczotką i pogonić praktykanta na halę :D

po drugie w krajach, powiedzmy o zblizonym poziomie rozwoju, w hotelach raczej zauważyłem potężne kombajny sprzątające z (funkcją piorącą jak mniemam). ale może nie byly to nowe hotele?

kurcze, nastepnym razem będe robił zdjecia :D

myślę, że należy zadac podstawowe pytanie:

czy jest ktoś, kto ma CO, i nie jest zadowolony?

to jest bardzo dobre pytanie :) Czy ktoś kto ma CO gdyby mógł to czy by zrezygnował na rzecz standartowego odkurzacza ? :)

mimilapin - czy to oznacza że odkurzacz centralny to polski wynalazek?

Jeśli nie chcesz instalować tego, to nie instaluj, ale zostaw sobie (albo raczej spadkobiercom :wink: ) furtkę w postaci możliwości zainstalowania - kup rurek za kilkaset złotych, a może twoje wnuki będą chciały takie coś mieć w domu.

ja wiem jedno - niedobrze mi się robi na samą myśl o uzbrajaniu Wodnika (nawet w opcji odkurzania, niekoniecznie prania) a mniejszy po prostu nie spełnia swojej roli, i w efekcie nie jest idealnie czysto, oględnie mówiąc.

rury może mało twarzowe, ale łatwiej je schować niż wielką niezgrabną maszynę.

Dobrzykowice

Przepraszam, jeśli sie mylę, ale odniosłam wrażenie, że to Twoja działka i źródło dochodów,

nie sprzedaję odkurzaczy jeżeli o to ci chodzi

Obijanie się o ściany...to też chyba żart przy odkurzaczu tradycyjnym za 1000 zł - podkreśle po raz kolejny - oszczędność rzędu 2 - 3,5 -tys. zł.

nie bardzo rozumiem, jeżeli ciągne za soba odkurzacz to , przynajmnie mi często się zdarza, że zawdzę nim o krawędź ściany lub mebla. Co prawda nie mam odkurzacza za 1000 zł ale to chyba nic nie zmienia ? Jak by nie było ciągniesz za sobą jakis sprzęt....a może ja jestem taki nieporadny ? Sam juz nie wiem ;)

Co do sprzątania w hotelach i biurach - nigdzie sie tego nie używa i to mogę napisać jako praktyk, bo swego czasu miałam przyjemność sprzątać w jednym z największych biur architektonicznych w Europie i biurze lotniska. wszędzie miałam zwykły odkurzacz i cały arsenał innych sprzętów.

Dlaczego stwierdzasz na podstawie dwóch miejsc, że NIGDZIE się tego nie uzywa ? A tak w ogóle to zostawmy juz te hotele, co to ma wspólnego z zaletami czy wadami CO ?

Co do schodów itp. - wymogi są takie, że wszędzie są windy, a schodków i podestów nie ma wogóle, bo w przeciwieństwie do naszego kraju nie ma tam barier architektonicznych dla niepełnosprawnych.Nawet właścicielami firmy sprzątającej, w której pracowałam były osoby niepełnosprawne.

Chyba tutaj się nie zrozumieliśmy, wspominałem o schodach, progach itd. w kontekscie domku a nie hoteku

I proszę nie wprowadzać ludzi w błąd , jeśli nie ma sie pewnych informacji.

Poza tym w dużych hotelach Pokojówka i sprzątaczka mają specjalne wózki, więc gdzie te bariery - kompletna bzdura.

Tak jak już wcześniej wspomniałem mój tekst dotyczył domu a nie hotelu tak więc nikogo nie wprowadzam w bład

Następny argument - kwestia ekonomii.

Nie wiem, jak to u Was wygląda, ale ja buduję dom 300 m o wysokim standardzie(klinkier, dachówka ceramiczna angoba, rynny tytan cynk, stolarka drewniana, .Nie oszczędzam na sprawach, w które opłaca się zainwestować więcej pieniędzy teraz, by potem mieć mniejsze koszty - piec kondensacyjny, klinkier na elewacji, bardzo ciepłe ściany itp.

Mamy więc przed sobą potężną inwestycję, nie widzę potrzeby ani sensu tracić pieniądze, nawet procentowo niewielkie, na coś, co mi niczego nie da.

U nas to jest po prostu standard może poza elewacją klinkierową:) A co do reszty to w żaden sposób nie chcę Cię do niczego przekonać, Twój dom, Ty decydujesz co bedzie w środku i z pewnościa bedzie to słuszna decyzja. Ja bedę miał CO i może nie da on mi żadnych oszczędności ale da mi komfort a to jest dla mnie niezwykle istotne.

Nieprawdą jest też, że odkurzacze centralne sie nie ulepszają.Jest odwrotnie, jak w każdej dziedzinie techniki.

Ale ja nigdzie nie napisałem, że nie ma coraz to nowszych odkurzaczy !!!

Ja zapytałem się tylko po co je wymieniac na nowsze ?

Nieprawdą też jest, że nie ulegamy reklamie.Marketing to potężna dziedzina i gdyby nie miała racji bytu, nikt nie przeznaczył by na to ani złotówki.

Też nigdzie tego nie napisałem !! Reklamie tak czy siek ulegamy kwestia tylko czy robimy to z rozsądkiem czy nie

mieszkałam kawałeczek czsu na zachodzie i co zauważyłam - w tym akurat kraju buduje sie bardzo ekonomicznie, zgodnie z możliwościami i nie marnuje sie pieniędzy.Ja biorę z nich przykład.

Pytanie co kto uwaza za marnowanie pieniędzy. Równie dobrze mógłbym powiedzieć że kupno pieca kondensacyjnego jest marnowaniem pieniędzy.

Chciałbym jeszcze raz podkreslić, że mógłbym.

Majka.

Nikt z nas nie buduje hoteli, a tylko niewielkie domki (te moje 300 m to metry do sprzątania, bo samej powierzchni mieszkalnej będzie 150 +garaż, weranda, taras, ganek, pomieszczenia gospodarcze)

Żeby nie było, że opieram się na ofercie a nie na cenniku, podaję ponizej bieżące ceny z BEANa:

Zakładam, że wybieram mniejszy komfort i instaluję nie 8, a 6 gniazd, w tym 2 szufelkowe, wybieram klasę średnią:

2 zestawy montażowe na 3 [/b]gniazda po 299zł = 598 zł

separator uniwersalny - 500 zł rurka teleskopowa - 63 zł

wąż 9 m - drugi na piętro - xxx zł

szufelka automatyczna - 2 razy 150 zł=300zł

szczotka dwuklawiszowa - 165 zł

do tego te wszystkie drobiazgi, na których się nie znam,więc nie policzę

jednostka centralna - 2680 zł

Razem, bez kosztów instalacji, drugiego węża na piętro i części rurek

4 300 zł

Do tego będę musiała nosić ze sobą szczotki, albo jak BK wyciągać z szuflady

jednostka centralna - 2680 zł

Razem, bez kosztów instalacji, drugiego węża na piętro i części rurek

4 300 zł

Do tego będę musiała nosić ze sobą szczotki, albo jak BK wyciągać z szuflady

Zaraz obok modelu który ty wybrałaś jest podobny model który w zestawie kosztuje tylko 100 zł więcej .

Jednostka centralna 2750:

przeznaczona dla mieszkań i domków o maksymalnej powierzchni 700 m2

typ filtra - cyklon

Zestaw do sprzątania standardowy 9 m:

wąż ssący o dł. 9 m, który po włożeniu do gniazda uruchamia odkurzacz

wieszak na wąż

dwie rurki niklowane

szczotka dwuklawiszowa do wykładzin i podłóg

szczotka mała okrągła

szczotka mała do tapicerki

ssawka szczelinowa

Cena: 2798.41 zł

Aha ...

Padło pytanie, po co wymieniać odkurzacze na nowsze.

Dlatego, że też sie kiedyś zepsują,

Dlatego że też kiedyś będę przestarzałymi modelami (technika pędzi!)

Zapomniałam dopisać, że np. taki Bean jest z grupy Elektrolux, czyli jeden biznes

Naprawdę, podajcie jakiś sensowny argument, bo wydam te 2 - 3 tysiące na ferie w górach i będzie "po ptokach", jak to u nos godajom. :D :D

Alez nikt cie nie zamierza przekonywac ... argumenty roznych rozmowacow byly juz tutaj przytaczane ... nie przekonaly cie ? nie ma sprawy - to jest twoj wybor ...

a ja wlasnie dziasiaj zamowilem zestaw instalacyjny ... na 5 punktow ssacych ... i na 190 m2 sprzatania ... 650 zł ...

i moze kiedys dokupie do tego jedn. centralna ? kto wie ... :wink:

pozdrawiam

Gdzies na pierwszych pisalam, ze - chociaz wahalam sie co do uzytecznosci CO - rozwazenie waszych argumentow pomoglo mi podjac decyzje na tak. Obserwuje temat i tak naprawde te szesc stron tej decyzji nie zmienilo. Wydaje mi sie, ze powtarza sie garsc argumentow "za" i "przeciw", ale tak naprawde kazdy ma juz jakies swoje zdanie i wszystko sprowadza sie do kwestii "mnie to odpowiada" albo "nie mam na to ochoty".

A tak a propos powtarzajacych sie nawolywan, zeby "kupic sobie odkurzacz za 1000 zlotych", co ma rozwiazac wszystkie problemy - ja mam odkurzacz za 1500 zlotych, ale z przyjemnoscia wymienie go na rury... :wink: :D Jest takim samym utrapieniem, jak odkurzacze za 500 czy 700 zlotych, jakie mialam wczesniej, cena zadnych poruszanych wczesniej problemow nie rozwiazuje...