Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Więc mówisz o odkurzaczu : spryciarz z niego, ale znowu bez euforii :wink:

Mam mały dom, zwlekałam z decyzją co do jednostki centralnej, (nęciła mnie, a jaakżeby inaczej !).

Widzę jednak, że zostanę przy jednostce... tradycyjnej :wink:

Ara, ale ciągać za sobą to cholerstwo na kółkach? I jeszcze od czasu do czasu ganiać z przewodem w poszukiwaniu gniazdka? Nieeeeeeeee... :(

Whisper Nie chciałabym wskrzeszać dyskusji o wyższości jednej rzeczy nad inną, ale powiem ci że - :o odkurzyłam swoje przekonania co do odkurzaczy.

Ich świat bardzo poszerzył od czasu, gdy stałam się posiadaczką ostatniego zelmera. Teraz są takie małe, lekkie a zaradne i prężne cacka. :D

Żeby nie biegać w koło Wojtek- będę miała dwa(na dole i na poddaszu ).

Ara, ale ciągać za sobą to cholerstwo na kółkach? I jeszcze od czasu do czasu ganiać z przewodem w poszukiwaniu gniazdka? Nieeeeeeeee... :([/
quote]

A rury , n- metrowej to nie ciągniesz ?

Doceniłam te i inne spostrzegałki :o mieczotronixa. :lol:

Wczytaj się i Ty.

No jasne,że OC ma wiele atrybutów, znacznie więcej od tej sprężystości rury, ale ja... (powtórzę się, przepr.) mam mały domek i nie chcę przerostu formy nad treścią :D

Ale mogę pochwalić się za to nowoczesną WYCISKARKĄ do mopa (bez użycia rąk to działa!!). Mycie terakoty na dole to fraszka !

Otóż czynność przypomina naciskanie sprzęgła albo raczej hamulca do dechy w aucie co jeszcze bardziej uwalnia moje myśli od tej siermiężnej czynności (sprzątania).

W takim razie możesz mi powiedzieć kto z reguły siedzi na centrali, że jesteś z niej zadowolony?? :lol:

Sam nie mogę określić co tak naprawdę chciałeś powiedzieć...odradzić, doradzić??

Wyczuwam na przemian rozczarowanie z pewnym zadowoleniem...ale tak bardziej w kierunku rozaczarowania...jakbyś stracił tą motywację jaką miałeś wcześniej...a zakładam że musiałeś mieć takową wydając w sumie na to jakieś prawie 5000,00 zł. Nie przemyślana decyzja??

Nikt nie mówił, że centralny to idealne rozwiązanie...raczej rozwiązanie (tu mój punkt widzenia), które posiada mniej wad niż zwykłe odkurzacze...

nie chciałem odradzać, ani doradzać... tylko napisać jakie mam wrażenia z posiadania tego cudu techniki. Bo zanim się weń wyposażyłem wiele osób (w tym i ja) chciało się dowiedzieć "jak to jest w praktyce", jak się ma ten odkurzacz, a okazywało się, że naród to ma głównie same rurki, a rurek z odkurzaczem to już mało kto (a napewno nikt z tych nielicznych opinią swoją się nie chciał podzielić).

Jak powiedziałem już raz jeden, ja jestem zadowolony.

A czy ktoś sobie ten wynalazek założy, czy nie to już jego osobista sprawa. Podałem tu garść spostrzeżeń, żeby pomóc wahającym się w podjęciu decyzji, i widzę że juć coponiektórym pomogłem.

Senser, ile mnie odkurzacz kosztował napisałem w swoim poście, ale niedoczytałeś. W każdym razie nie piąteczkę...

DZIEKUJE mieczotronix .

Dawno nie czytalem takiego fajnego postu. Ja co prawda czekam na udoskonalenie samojezdnych odkurzaczy, ale ten post potrafi przekonac do korzysci z posiadania w/w.

Swoja droga bardzo tanio kosztowalo Ciebie to , bo rozumiem, ze to jest calkowity koszt urzadzenia i robocizn.

Pozdrawiam

Mam odkurzcz centralny i jestem bardzo zadowolony że ulżyłem w pracy nie tylko sobie. Jeżeli projekt rozprowadzenia rur (wraz z przewodem do automatycznego uruchomienia) i wyjść + moc jednostki centralnej jest przemyślany a całość wykonana z głową to zasadnicze może być tylko jedno pytanie. Czy wąż długości 7 m czy 9 m ?

Moim marzeniem był odkurzacz centralny. Ale zaczynam mieć wątpliwości i prawdopodobnie zdecyduję się na tradycyjny. Jeden na dole i drugi na górze. Zawsze nurtowało mnie pytanie: jak czyścić przewody główne. W tradycyjnym rury po prostu płuczę wodą lub wymieniam na nowe. A kurz przy odkurzaniu? - mam odkurzacz z filtrem wodnym i po krzyku. Głośność - bez przesady, nie przeszkadza. Przy tym zaoszczędzę kasę, a to także istotne.

cześć. Nie rezygnowałbym tak od razu ze sprzątaczki, bywają całkiem, całkiem a odkurzacz choć centalny to zawsze tylko zwykły zjadacz kurzu.

Na poważnie mam również rozprowadzoną w domu instalację centralnego odkurzacza ale z przyczyn finansowych nie wyposażyłem ją w jednostkę centralną trochę niepokoi mnie to, że w czasie rozruchu jak pisze mieczotronix jest taki spadek napięcia ciekawe czy inne typy zachowują się podobnie może jakiś magik od odkurzaczy coś dorzuci. w sumie ze sprzątaczkami bywa podobnie przy ciekawszych ezemplarzach czasem światło przgasa ale to już wiedzą wszyscy niekoniecznie magicy od sprzataczek cześć

Sam mam rozwiązanie tradycyjne ale znajomi założyli OC i zademonstrowali nam to ustrojstwo. Ta "prezentacja" utwierdziła nas w przekonaniu że nia ma czego żałować.

Te rury to jakiś koszmar ile one potrzebuja miejsca zarówno do schowania jak i podczas pracy (gdy jest się w pobliżu gniazda to można zginąć w tym zwoju) a podłączenie się do drugiego gniazda to znowu obwieszanie się rurami aby je przenieść brrr :evil: .

Oczywiście są i pozytywy np. dla alergików ale jak dla mnie jest ich zbyt mało a kasę lepiej wydać na coś innego. Ja tak ja mieczu ani nie namawiam ani nie zniechęcam tylko dzielę się swoimi wrażeniami.

Po pierwsze - odkurzacz centralny to nie taki znów wielki koszt - całość do 3000 zł. Starczy na wiele lat w odróznieniu od zwykłych obijaczy mebli i ścian których żywot nie jest długi właśnie poprzez częstą urazowość - często toto przewróci się na plecy, niefortunnie wpadnie na ścianę itp.

Moim zdaniem centralny odkurzacz w domu to powinien być standard. Ludzie którzy to zamontowali są zadowoleni, nieprzekonanych zrazi wszystko np. długa rura, która przy wszystkich plusach centralnego i wadach tradycyjnego jest małym pryszczykiem. Mam przygotowane miejsce w garderobie na wąż, będą dwa gniadza i dwie szufelki - przy wejściu i w kuchni. Nie sądzę, abym po zamontowaniu/w lipcu/ była rozczarowana. Pozdrawiam wszystkich