Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Mam dwie szufelki - kuchnia i wiatrołap i KOMPLETNIE się nie sprawdzają. Szkoda 2x200 zł. Naprawde. Jak mam wyciągać szczoteczkę i potem i tak poprawiac odkuraczem, od razu wolę odkurzyć. Darujcie sobie. Lepiej zaoszczędzone pieniądze wydać na lepszy osprzęt do odkurzacza, np. skarpetę na wąż - świetna rzecz, rura nie rysuje, nie brudzi się. Koszt od Kanadyjczyków z VacuMaid ok. 140 zł.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem już a telefon zawsze mam włączony (602 803 825)

OC nie mylić z C.O. ma tyle samo przeciwników co i zwolenników a ja mam i sobie chwalę Jedyną wada jest jedynie cena można kupić za niego kilka zwykłych ale nic tak nie posprząta jak OC a wąż elastyczny do kuchni sobie kupię jeśli ktoś go nie ma a ma np. samą szufelkę w meblach to też nic straconego zawsze się da

• 4 months później...

Tak w posadzce, a dokładniej w styropianie któru się pod nią znajduje a nie w betonie :) Przy dobrze położonej instalacji nie ma prawa nic się zepsuć. Poza tym jak zlecisz to firmie rekomandowanej przez jednego z producentów to powinieneś dostać na to gwarancję, przynajmniej ja dostałem

A czy znasz jakieś inne "ograniczenia techniczne"? Instalatorzy od Centralnego Ogrzewania oprotestowali mi instalację centralnego odkurzacza w posadzce sugerując (nie znam podstaw ich stwierdzeń), iż ze względu na elektryczność statyczną rury odkurzacza centralnego winny biec min. 50 cm od rur centralnego ogrzewania. Niestety w wielu miejscach jest to niemożliwe, a instalacje te nawet muszą się krzyżować...

moje najwazniejsze spostrzeżenie to BRAK KURZU :D i mowie to jak najbardziej poważnie . uwielbiam moj oc mimo ,ze mogłby byc bardziej cichy - chociaz nie mowie ze jest bardzo głośny ale w swej naiwności miałam nadzieję na mniej decybeli..... :wink:

acha ,mój wążżżżż jest otulony miękkim pokrowcem....

wbrat

Mam pytanie: jakiej grubości są rury od centr. odkurz. - chodzi mi o te, ktore są montowane "na stałe". Niedługo będę miał zalewany strop i chciałem jakiś przepust zostawić, ale nie wiem jak gruby.

Średnica rur do odkurzacza odpowiada średnicy rur kanalizacyjnych

Niestety bardzo rzadko zdarza się że otwory pozostawione przez ekipy budowlane (murarzy) pasują później np. hydraulikom

Średnica rur do odkurzacza odpowiada średnicy rur kanalizacyjnych

Niestety bardzo rzadko zdarza się że otwory pozostawione przez ekipy budowlane (murarzy) pasują później np. hydraulikom

Czyli lepiej nie zostawiac? Nie bardzo wyobrazam sobie kucie w monolicie z B20 zbrojonym... ale jesli to nie jest trudne, to chetnie daruje sobie te przepusty - przynajmniej jeden problem mniej poki co...

Mieczu, bardzo fajny post!

Trzeba powiedzieć, że jest naprawdę obiektywny!

Fajnie tak poczytać spostrzeżenia kogoś, kto nie waha się powiedzieć też o tych słabszych stronach niedawno dokonanego zakupu.

Myślę, że Twój post, a właściwie temat pomoże wszystkim niezdecydowanym, zdecydowanie bardziej niż dyskusje przeciwników i zwolenników takiego rozwiązania!

Wbrat

A może zamiast przepustów kłaść od razu fragmenty rur, w miarę postępu robót.

Ja tak robiłem.

Trzeba tylko nauczyć sie samemu rury ciąć i sklejać.

Największa trudność (żeby dobrze trafić) wystąpiła przy odcinkach pionowych prowadzonych w ścianach (w bruzdach).

Kolizje między ogrzewaniem podłogowym, a rurami odkurzania rozwiązałem w ten sposób, że te ostatnie prowadziłem pod chudziakiem ( w piasku).

• 3 months później...
Więc mówisz o odkurzaczu : spryciarz z niego, ale znowu bez euforii :wink:

Mam mały dom, zwlekałam z decyzją co do jednostki centralnej, (nęciła mnie, a jaakżeby inaczej !).

Widzę jednak, że zostanę przy jednostce... tradycyjnej :wink:

Ara, ale ciągać za sobą to cholerstwo na kółkach? I jeszcze od czasu do czasu ganiać z przewodem w poszukiwaniu gniazdka? Nieeeeeeeee... :(

Wytarczy dołaczyć przedłużacz ogrodowy (tak ze 20 m) a ... odkurzacz założyć jak plecak na plecy :)

• 2 weeks później...
  • 4 months później...

Drodzy Forumowicze, do jutra muszę podjąć decyzję czy się decydujemy na odkurzacz centralny, gdyż w poniedziałek robią się wylewki, no i mam dylemata :-?

Tak więc mam do szanownego grona parę pytanek:

1.czy zakładałbyś OC gdybyś budował się jeszcze raz?

2.czy jesteś zafascynowany tym wynalazkiem i warto wydać te pare kółek na OC?

3.czy motanie się z kilkametrową rurą jest bardzo upierdliwe?

4.czy używasz separatora i jest to faktycznie super-hiper fajne?

No i w ogóle proszę Was o własne sugestie i spostrzeżenia.

Dziękuję za uwagę :)

1.czy zakładałbyś OC gdybyś budował się jeszcze raz?

Bezprzecznie tak

2.czy jesteś zafascynowany tym wynalazkiem i warto wydać te pare kółek na OC?

Fascynacja to słowo zbyt górnolotne. Ale naprawdę warto.

3.czy motanie się z kilkametrową rurą jest bardzo upierdliwe?

Nie jest

4.czy używasz separatora i jest to faktycznie super-hiper fajne?

Nie mam tego ustrojstwa. Nie odczuwam potrzeby GO posiadania.

No i w ogóle proszę Was o własne sugestie i spostrzeżenia.

- ciszej

- wygodniej

- brak zapachu "podgrzanego brudu"

- duża moc ssąca

- kable się nie "pętają" pod nogami

- odkurzając nie muszę chodzić "z jamnikiem" przy nodze

- pojemnik czyszczę co kwartał. Nie muszę myć wodniaka po każdym uzyciu.