Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No widzisz? A ja mam trójkę dzieci, które całymi dniami kursują na trasie ogród - dom (czy muszę pisać, że zapominają zmieniać buty?) i do tego wielką kudłatą sukę, która właśnie przypomniała sobie, że najwyższy czas się wylenić. W efekcie odkurzam raz - dwa razy dziennie. Wciąż nie przeszkadza mi odkurzacz ciągnący się za mną, chociaż chętnie wymieniałbym go na lepszy model (mocniejszy, cichszy i pewnie bezworkowy). I pewnie wymienię.

Odnoszę wrażenie, że jedynymi obiektywnymi czy też raczej miarodajnymi opiniami w tym temacie mogą być opinie wyrażone przez osoby które posiadają OC a kiedyś z oczywistych względów używały odkurzaczy tradycyjnych. Tylko te osoby prawdę mówiąc "wiedzą o czym piszą".

Osoby które OC nie posiadają (posiadały) bazują na swoich przemyśleniach i zasłyszanych opiniach które nie do końca są oparte na faktach.

Pozdrawia - niegdysiejszy użytkownik odkurzaczy tradycyjnych różnych typów i systemów a obecny zadowolony użytkownik OC.

Mając na uwadze wydanie ok 3,5-4 tys zł na odkurzacz centralny, wolę wydac 1 tys. więcej na dobry odkurzacz wodny, którym będę dodatkowo mógł wyprać dywany i tapicerkę w samochodzie.....

Tak, tylko jak nie zrobisz instalacji do CO to wtedy nie będzie "mogę", będzie nie mam wyjścia.

Możesz przetłumaczyć? ;)

Nie robię instalacji, kupuję odkurzacz wodny. Miałem w domu pokaz - rewelka, tylko koszt 5 tys :(

Witam!

Czytając Wasze posty nt OC widzę że rozebraliście temat z dokładnością mikroskopijną - roztocza i to czego nie widać gołym okiem.

Używam OC od 4 lat i montując instalację nie zasatanawiałem się czy wydać te 500 zł na montaż rur. Przecież to przy inwestycji jaką jest dom to nie jest aż tak ogromny wydatek, a kiedyś może się przyda. Owszem jednostka centralna trochę kosztuje, ale ta inwestycję można odłożyć w czasie. Ja założyłem po 2 latach i przy budowie następnego domu montowałbym ponownie. Ważne jest aby instalcja CO była wykonana z rur specjanie do tego przeznaczonych które wcale nie są aż tak drogie a napewno skuteczniejsze od zwykłych szarych z pcv do wod-kan. Rury do wod-kan dają pozorną oszczędność i one jedynie są przyczyną ew awarii w układzie ssącym. Oczywiście jak się ktoś uprze to zatka i super rury.

Co do roztoczy - OC ma odkurzać!!!, a przy okazji ile wyciągnie roztoczy to jego, bo tego nikt nie sprawdzi.

Co do gniazdek - mam 3 na dwóch poziomach 230 m pow plus dwie szufelki z których najważniejsza jest ta w kuchni.

Wąż - wcale nie taki straszny jak go malują...

Hałas - znikomy, można spokojnie oglądać TV podczas odkurzania ;-)

Ewentualne naprawy ścian i podłóg - zrobić zdjęcie przed położeniem tynków, wylewek i po kłopocie.

Opróżnianie pojemnika - raz na kwartał bez uciązliwego wymianiania, trzepania, mycia gdzie jakaś część"urobku" odkurzacza wraca do domu.

Kto może niech przynajmniej na zamontuje samą instalację żeby potem nie żałować i nie usprawiedliwiać się przed samym sobą wyszukując niedogodności OC - jest on naprawdę przydatny.

Z tego centralnego smierdzi, bo kto ma te rury czyscic i dezynfekowac :-) pozniej sie tego odechciewa po prostu.

Lepiej kupic 2 odkurzacze czy nawet trzy na kazde pietro jeden. taniej wyjdzie i mniej pozniej zachodu, a i naprawa tansza. Tyle, ze sie nie mozna chwalic. No ale to inna sprawa :-)

Nic nie śmierdzi ponieważ rury sa cały czas szczelnie zamknięte, a to co transportują poprzez cyklon wpada do zbiornika i tam sobie mieszka nie mając żadnej możliwości tzw. cofki.

Jeżeli spotkałeś się z takim czymś to widać że ktoś chciał zaoszczędzić na wykonaniu CO - np. niewłaściwe rury, na szarych od wod-kanu gromadzi się kurz ponieważ nie są one gładkie wewnątrz. Niektóre rury specjalnie do Co mają określony kierunek montażu - wszystko po to żeby nic w nich nie zostawało. Ważne jest również kąt załamania przy zmianie kierunku przewodów - nie może być to 90 stopni.

Osobnym tematem jest właściwy dobór jednostki centralnej - wiekszość kieruje się ceną (niestety jeszcze jest wysoka) i kupując tańszą (sprzedawca z reguły chce cokolwiek sprzedać) dowiadujemy się że ona też "pociągnie". Owszem, ale słabo i zostawi w przewodach drobiny kurzu szczególnie na długich przesyłach.

Kupując jednostką centralną wskazany jest jej indywidualny dobór do długości rur przesyłowych.

Jeżeli instalacja jest wykonana prawidłowo nie ma prawa nic śmierdzieć z instalacji CO - chyba ze ktoś w rurach będzie chiał hodować np. myszy ;-)

Nikt nie czyści rur od CO, na tej zasadzie powinniśmy czyścić rury od WC :o

Z tego centralnego smierdzi, bo kto ma te rury czyscic i dezynfekowac :-) pozniej sie tego odechciewa po prostu.

Lepiej kupic 2 odkurzacze czy nawet trzy na kazde pietro jeden. taniej wyjdzie i mniej pozniej zachodu, a i naprawa tansza. Tyle, ze sie nie mozna chwalic. No ale to inna sprawa :-)

Po pierwsze nie śmierdzi, no chyba że się pomyli rury i wsadzi nos do kanalizacyjnej bez syfonu.

Wiem, bo uzywam od lat.

Co ma w tej rurze smierdzieć, jak tam nic nie ma .

Powierzchnie wewnetrzne rur mają powłokę antybakteryjną a churagan jaki tam panuje skuteczniej wentyluje przewody niż jakakolwiek wentylacja.

Po drugie - pomysł z kilkoma odkurzaczami jest dobry, pod warunkiem że się je wmuruje w sciane zewnetrzną, wyrzutnią powietrza na zewnatrz.

Inaczej - najlepiej nie odkurzać wcale bo cały ten kurz i małe a złosliwe organizmy (np roztocza) bedą sobie siedzieć spokojnie w dywanie czy innych zakamarkach, a jak je przegonisz przez odkurzacz - stana sie nerwowe i mściwe.

Nasze prababcie zamiatały chałupę na mokro i juz sto lat temu nie wiedzieć skąd uważały że nie należy zanieczyszczać powietrza którym sie oddycha.

Ja uważam, że najlepsze są moczone trociny, którymi sie kąty omiata. Kurz się nie unosi, a jaki zapach zostaje :wink:

Co do CO to wciąż się zastanawiam, może sie wproszę do kogoś kto używa i potestuję?

Najbardziej mi się podoba, że nie ma nawiewu do pomieszczenia, ja teraz odkurzam prawie codziennie i ile się przy tym nawącham... :cry: