Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego centralnego smierdzi, bo kto ma te rury czyscic i dezynfekowac :-) pozniej sie tego odechciewa po prostu.

Lepiej kupic 2 odkurzacze czy nawet trzy na kazde pietro jeden. taniej wyjdzie i mniej pozniej zachodu, a i naprawa tansza. Tyle, ze sie nie mozna chwalic. No ale to inna sprawa :-)

A co rurami od kanalizy - też do czyszczenia ???? ;-)

Ręce z bezsilności opadają gdy się czyta pewne "przemyślenia"

Lepiej kupic 2 odkurzacze czy nawet trzy na kazde pietro jeden. taniej wyjdzie i mniej pozniej zachodu, a i naprawa tansza. Tyle, ze sie nie mozna chwalic. No ale to inna sprawa

Tak. Najlepiej trzy odkurzacze firmy Rainbow. I do tego dobuduj na każdym piętrze schowek na ten odkurzacz.

Z tego centralnego smierdzi, bo kto ma te rury czyscic i dezynfekowac pozniej sie tego odechciewa po prostu.

Chłopie. Tego się nie dezynfekuje. Podobnie jak nie dezynfekujesz pionów wentylacyjnych czy też nie odkręcasz (odrywasz) listew przypodłogowych.

Mając na uwadze wydanie ok 3,5-4 tys zł na odkurzacz centralny, wolę wydac 1 tys. więcej na dobry odkurzacz wodny, którym będę dodatkowo mógł wyprać dywany i tapicerkę w samochodzie.....

Odkurzaczem centralnym zrobisz dokładnie to samo. Kwestia doposażenia i usytuowania jednostki centralnej w garażu. Kto wie, może wyjdzie nawet taniej?

Możliwe uszkodzenia:

1. Rury w ścianie.

- wiercenie (np. montaż cokołów, wieszanie półek);

- bicie gwoździ (np. montaż cokołów, wieszanie obrazów).

2. Rury w podłodze:

- wiercenie (np. montaż listew dylatacyjnych);

- praca wylewki betonowej (np. klawiszowanie, pękanie spowodowane brakiem dylatacji).

Wszystkie rury biegną pod kątem prostym. Zasadą jest, że pion w kierunku pietra biegnie nad gniazdkiem na parterze. Wystarczy popatrzeć, czy poniżej miejsca w które chcesz wbić gwóźdź nie ma gniazda c.o.

Z wbijaniem gwoździ (wkręcaniem śrub) do wylewek jest jeszcze mniejszy problem. Rury na parterze są położone na poziomie styropianu. Styropian ma przeważnie 10 cm grubości a średnica rury wynosi 5 cm. Dodaj do tego co najmniej 5 cm grubości wylewki + co najmniej 1 cm grubości płytki, panela, deski podłogowej czy parkietu i powiedz mi w jakim celu będziesz wbijał do podłogi hufnale o długości powyżej 10 centymetrów?

Idąc tym tokiem rozumowania to powinieneś wodę i prąd doprowadzić tylko na podwórko gdyż operując młotkiem czy wiertarką możesz doprowadzić do zalania mieszkania czy tez porażenia prądem.

Odchylenie klapki nie jest wyzwaniem nawet dla sześciolatka. Pamiętaj, że klocki wrzucamy przy wyłączonym ssaniu. Jaka jest pewność, że system zadziała?

System zadziała. Układ przekroi jest taki, ze jeśli coś przejdzie przez 1 gniazdo i pierwsze kolanko to przejdzie przez wszystkie kolejne kolanka.

Nooo... chyba, że zastosujesz w ramach oszczędności kolanka kanalizacyjne o skręcie równym 90%.

Demontaż gniazda by dostać się do pierwszego kolanka jest dziecinnie prosty. Wystarczy odkręcić jedna śrubę.

Ludzie. Dajcie sobie spokój z wymyślaniem problemów których nie ma.

1) Rozmyślnie nie chcecie instalować centralnego? To nie instalujcie. Wasza sprawa.

2) Zgapiliście się w fazie wykonywania wylewek i nie wykonaliście odpowiedniej instalacji. Trudno, stało się. Trzeba sobie radzić inaczej.

3) Koszt wykonania instalacji i koszt zakupu jednostki centralnej przekracza Wasze możliwości finansowe? Cóż... nie zawsze można mieć to co by się chciało lub to co mieć by się mogło. Wiem i ja coś o tym.

Tak na marginesie. W naszym pomieszczeniu gospodarczym obok wieszaka z tą zwinięta dziewięciometrową rurą stoi tradycyjny (dobrej klasy) odkurzacz z filtrem Hepa i opcją wodniaka. Stoi, stoi, stoi .... i nie może się doczekać by ktoś miał ochotę go użyć.

Pozdrawiam

mnie też śmiech ogarnia jak słyszę o dezynfekcji rur lub o smrodzie wydobywającym sie z instalacji.

Położyłabym raz jeszcze OC !!!!! po roku używania nie widzę minusów .

Polecam jednakże " ubranie" węża w pikowany pokrowiec - dostaliśmy przy zakupie gratis - ponieważ mięciutki pokrowiec nie rysuje narożników i sprzętów ( rura jest trochę sztywna i można uszkodzić kanty mebli).

Yogi66 ma rację - ta cała dyskusja to w większości usprawiedliwianie się przed samym soba. A przecięż to i tak nie rozwiąze problemów innych. A Forum jest miejscem gdzie ludzie poszukują rozwiązania swoich problemów w czasie budowy.

W innych watkach tocvza się podobne dyskusje: ściana 2w czy 3w, wełna czy styropian, rekuretor czy bez, z kominkiem czy bez - takich spraw jest bez liku bo budowa domu to wielkie wyzwanie projektowe i finansowe. I o ile sprawy finansowania mozna załatwić kredytem to nikt za nas nie rozwiąze sprawy projektowania bo to sa nasze decyzje i my żyjemy w ich konsekwencjach (domach takich jakie sobie wybraliśmy i z takimi rozwiązaniami jakie sobie wybraliśmy).

Proawda jest taka, że im wczesniej się pomysli o różnych potencjalnie dostepnych rozwiązaniach i poczyta o tym na Forum tym łatwiej jest potem budowac dom bo mniej błędów i mniej rozpamietywania. W sprawie OC jęsli ktoś ma cień szansy na to że może kiedyś chcieć CO to niech kładzie sama instalację. To rzeczywiście nie jest duzy koszt przy budowie. A pomyslcie jak znacznie może to poprawić cene sprzedazy domu jesli będziecie go kiedyś chcieli sprzedac!

Spraw do przemyślenia przy budowie domu jest więcej niż baśni z 1001 nocy. Znam z Forum wiele osób które to lubią ale to wcale nie jest łatwe :)

pozdrawiam

Mnie też śmiech ogarnia jak czytam, że z rur od OC śmierdzi, tym bardziej, że piszą to ludziska, które OC nie mają. A więc oświadczam, że właśnie przyłożyłam nos do gniazdka od odkurzacza (poświęciłam się dla dobra narodu :roll: :wink: ) i NIC TAM NIE ŚMIERDZI. Sprawdziłam też organoleptycznie czy w rurach od gniazdka jest jakiś brud...NIE MA. Więc proszę niech na temat OC wypowiadają się ludzie, którzy są posiadaczami tego ustrojstwa a nie tylko teoretykami. Rozumiem jeśli przyszły-doszły czy niedoszły posiadacz OC zadaje pytania: śmierdzi czy nie? Wąż-plącze się czy nie? Jak dziecko wsadzi ogryzek w gniazdko, to zapcha się czy nie?...Ja też pytałam, wszyscy pytaliśmy. Ale nie mówmy na temat o którym nie mamy pojęcia , nawet zielonego. Ponieważ jestem posiadaczką OC od prawie roku, twierdzę, że to był jeden z lepszych wyborów podczas budowy, który na pewno bym powtórzyła.

Ludzie. Dajcie sobie spokój z wymyślaniem problemów których nie ma.

1) Rozmyślnie nie chcecie instalować centralnego? To nie instalujcie. Wasza sprawa.

2) Zgapiliście się w fazie wykonywania wylewek i nie wykonaliście odpowiedniej instalacji. Trudno, stało się. Trzeba sobie radzić inaczej.

3) Koszt wykonania instalacji i koszt zakupu jednostki centralnej przekracza Wasze możliwości finansowe? Cóż... nie zawsze można mieć to co by się chciało lub to co mieć by się mogło. Wiem i ja coś o tym.

Podpisuję się pod tym obiema ręcami.

hmmmmm

Najpierw bylam ZA CO ale ktos mi powiedzial ze "to siedlisko kurzu pod podloga i cos tam jeszcze", wiec zmienilam zdanie na PRZECIW CO.

Po dokladnym przeczytaniu waszych wypowiedzi znowu jestem ZA :D

No i jakos mnie to ucieszylo....

Na pewno przygotuje instalacje pod CO.

Mam tylko pytanie, nie mam zielonego pojecia (na razie) jak skonstruowany jest taki odkurzacz, wiec czy latwo dostac sie do worka w CO by wydostac cos malego co sie przez przypadek wciagnelo? :oops: :oops: :oops:

Na przyklad ostatnio odkurzajac samochod klasycznym odkurzaczem wciagnelam zapalniczke (samochodowa), no i bez problemow wyjelam go z "mieciutkiego kurzu" :roll:

Jak by to wygladalo przy CO?

A przeciez takie sytuacje sie zdarzaja....

Jola

Mam tylko pytanie, nie mam zielonego pojecia (na razie) jak skonstruowany jest taki odkurzacz, wiec czy latwo dostac sie do worka w CO by wydostac cos malego co sie przez przypadek wciagnelo? :oops: :oops: :oops:

Na przyklad ostatnio odkurzajac samochod klasycznym odkurzaczem wciagnelam zapalniczke (samochodowa), no i bez problemow wyjelam go z "mieciutkiego kurzu" :roll:

Jak by to wygladalo przy CO?

A przeciez takie sytuacje sie zdarzaja....

Jola

Nie ma problemów w takich przypadkach - zbiornik na kurz w postaci kubełka jest zazwyczaj umieszczony pod jednostką centralną.

Odpinasz i wszystko co w nim się znajduje jest na powrót Twoje ;-) - możesz brać i wybierać...

Nie ma z tym najmniejszego problemu - średnio to co w zbiorniku wyrzuca się raz na 1 - 3 miesięcy w zależności od wielkości pojemnika.

Oczywiście można wyrzucać po każdym odkurzaniu :-)

Jeśli będziesz bardzo chciała to sobie zapchasz :-( . Teoretycznie istnieje taka sama mozliwość zapchania jak tradycyjnego odkurzacza. Zazwyczaj po gniździe CO jest kolanko 90 stopni i jeżeli coś w nim utknie to masz szansę to wyjąć, jeżeli przeszło to znajdziesz w zbiorniku.

Z reguły jeżeli już coś wpadnie zatrzyma się w rurze bo jest długa i karbowana - z rury też można wyjąć to coś...

Jeżli już się tak stanie że coś wejdzie do systemu rur to też są na to sposoby np. przepchanie długim tzw. pilotem do przeciągania kabli elektrycznych. Jest on wykonany z hiperglasu i zachowuje sztywność a zarazem poddaje się na skrętach. Nie sądzę żeby był dłuższy odcinek systemu rur CO niż 30 m.

Niestety trzeba też chronić gniazda CO przed inwencją naszych milusińskich którzy już rozwiązali niejedną zagadkę mechaniki bądź obalili inne teorie i nad czym nadal intensywnie pracują...;-)

Kochani moi.

Tytuł brzmi: Odkurzacz centralny -czy zamontował(-ała)byś po raz kolejny?

Odpowiedź juz dawno padła.

Wszyscy którzy OC zamontowali sobie - zgodnie twierdzą że zrobiliby to po raz kolejny (ja też), natomiast ci którzy nie widzieli tego z bliska zgodnie twierdza że nie zamontowaliby po raz kolejny i ja ich rozumiem bo jak mogą zamontoweać po raz kolejny jeśli nigdy go nie montowali a ponadto on im śmierdzi i ciągle sie zapycha a nawet może dziecko wciagnąć.

Pozdrawiam.

A może po prostu przemyśleli sprawę, nie chcieli i nadal nie chcą. Ja nie chcę, chociaż nie zarzekam się, że gdyby ktoś mi takie ustrojstwo zafundował za darmo, to bym nie chciała spróbować. W końcu zawsze można tego nie używac potem, gdyby mi się nie spodobało. Zresztą pewnie bym używała, bo czemu nie? nie uważam, że OC to zło uosobione.

Nie zamontuję, bo moje pragnienie posiadania tego nie jest tak wielkie, żeby uzasadniało poniesienie niemałych kosztów. Właśnie widziałam odkurzacz, który bardzo mi się spodobał, bo nie ma kabla (stawia się go na ładowarce) i potrafi myć podłogi. Ponieważ wykładzin dywanowych nie planuję posiadać, bardzo mi to odpowiada.

Nie mówię, że OC jest be, po prostu mogę bez niego żyć.

Kochani moi.

Tytuł brzmi: Odkurzacz centralny -czy zamontował(-ała)byś po raz kolejny?

Odpowiedź juz dawno padła.

Wszyscy którzy OC zamontowali sobie - zgodnie twierdzą że zrobiliby to po raz kolejny (ja też), natomiast ci którzy nie widzieli tego z bliska zgodnie twierdza że nie zamontowaliby po raz kolejny i ja ich rozumiem bo jak mogą zamontoweać po raz kolejny jeśli nigdy go nie montowali a ponadto on im śmierdzi i ciągle sie zapycha a nawet może dziecko wciagnąć.

Pozdrawiam.

Zgadzam się w 100% - jest tak jak napisałeś!!!

Mając na uwadze wydanie ok 3,5-4 tys zł na odkurzacz centralny, wolę wydac 1 tys. więcej na dobry odkurzacz wodny, którym będę dodatkowo mógł wyprać dywany i tapicerkę w samochodzie.....

Odkurzaczem centralnym zrobisz dokładnie to samo. Kwestia doposażenia i usytuowania jednostki centralnej w garażu. Kto wie, może wyjdzie nawet taniej?

Zacytowałeś moją wypowiedź więc wywołany do tablicy odpowiadam. A właściwie pytam :) Nie mając garażu w bryle budynku i mając jednostkę centralną w pom. gospodarczym w jaki sposób chcesz wyprac tapicerkę? Wjedziesz samochodem do salonu, czy zamontujesz rurę 15 metrową?

Rownież pozdrawiam

PS Nie jestem przeciwnikiem CO. Poprostu uważam że to zbedny wydatek.

Kilka doświadczeń z rocznego użytkowania OC, wcześniej w bloku korzystaliśmy ze zwykłego odkurzacza - teraz go nie używamy.

Wciąganie klocków LEGO i innych pierdół przez odkurzacz przy dzieciach się zdarza.

Szukanie tego (zawsze obrzydliwe) w wiadrze w OC jest dużo wygodniejsze niż gmeranie w worku.

Wciąganie przez OC drobnego gruzu i tym podobnych dużych ilości cięższych śmieci (zwykłym nigdy tego nie robiłem) należy wykonywać z przerwami: trochę wciągamy i chwilę czekamy jak przeleci. Raz żona odkurzając jakieś gruzowisko poszła na maxa i przytkała. Zadzwoniła po Pana, który nam to instalował. Przyjechał (nie było mnie przy tym) z jakimś mobilnym potworem, podłączył od strony gniazdka i wyciągnął z drugiej strony.

Podał nam też przepis na przytkanie jakąś rzeczą, która mimo wszystko gdzieś by utknęła - należy wciągnąć odkurzaczem średniej wielkości torebkę foliową, ale jeszcze tego nie praktykowałem.

Prawdziwą dla mnie rewelacją jest to, że:

- siła ssania nie zależy od wypełnienia wiadra (pewnie do jakiegoś poziomu)

- mogę czyścić duże ilości śmieci, a przy domu to się przydaje. Gdybym chciał zwykłym odkurzaczem wyciągnąc to co wyciągałem przy pomocy OC z wyczystki komina od kominka po całym sezonie palenia mokrym drewnem musiałbym z 5 razy wymieniać worek.

- szufelka, nie tylko wciąga to co podmieciesz, ale również dokładnie "obliże" szczotkę z wszelkich "kotów"

Jak mi się coś jeszcze przypomni to dopiszę

Zacytowałeś moją wypowiedź więc wywołany do tablicy odpowiadam. A właściwie pytam :) Nie mając garażu w bryle budynku i mając jednostkę centralną w pom. gospodarczym w jaki sposób chcesz wyprac tapicerkę? Wjedziesz samochodem do salonu, czy zamontujesz rurę 15 metrową?

Rownież pozdrawiam

PS Nie jestem przeciwnikiem CO. Poprostu uważam że to zbedny wydatek.

Ja po prostu jeżdżę na myjkę samochodową...Nie piorę tapicerki samochodowej co tydzień, ani nie piorę dywanów raz w miesiącu (wogóle nie piorę bo ich nie mam :wink: ), nie myję też okien odkurzaczem więc uważam, że odkurzacz piorący, to zbędny wydatek. Każdemu co kto lubi...

ps. za to przydałby mi się jakiś mały karcherek :wink:

dodam, że samodzielne położenie instalacji nie jest żadnym problemem dla zupełnie przeciętnie zdolnego majsterkowicza. w takim przypadku koszt zamyka się w koszcie materiałów - u mnie ok 300 zł. zamiast firmowego kabla sterującego w peszlu można dać zwykły kabel 2x1mm z hipermarketu budowlanego. natomiast nie polecam zamieniania rur na zwykłe pcv - te do CO są antystatyczne co zapobiega gromadzeniu się kurzu w instalacji.